2019. március 27. 10:40

A magyar kormánypárt azzal vádolja az Európai Néppártot, hogy távolodik a keresztény-jobboldali értékektől, és bevándorláspárti irányba tolódik el. A pártcsaládot domináló német pártszövetség hétfőn meghirdetett programjából ugyanakkor kiderül: a CDU-CSU a liberális demokrácián túl kiáll a keresztény gyökerek mellett is, alacsonyan tartaná a menekültek számát, és meg akarja védeni Európa külső határait.

A közelmúltban számos magyar kormánypárti politikus és publicista állította vagy utalt arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) feladta vagy feladja jobboldali értékeit.

Baloldali Néppárt?

Legutóbb Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette ki, hogy az EPP fél-liberális, fél-baloldali párttá alakult át, és az európai parlamenti (EP) választások döntik majd el, hogy vissza tudnak-e térni az eredeti értékekhez.

Március elején Orbán Viktor kormányfő maga is arról beszélt, hogy a Néppárton belüli bevándorláspárti erők az egész pártcsaládot egy „bevándorláspárti nemzetközi szervezetté” akarják átalakítani. Kormánypárti publicisták pedig az egész pártcsaládot, köztük Manfred Weber csúcsjelöltet is baloldali-liberális fordulattal vádolták meg.

Az EPP-ben múlt héten felfüggesztett Fidesznek és támogatóinak az üzenete minden esetben ugyanaz: nem bennük van a hiba, hanem a Néppártban.

Programot hirdetett a CDU/CSU

De valóban ez a helyzet? Ezt próbáltuk kideríteni a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti választásokra készült programja alapján, amelyet hétfőn Berlinben mutattak be a pártok vezetői.

EPA/CLEMENS BILAN EPA/CLEMENS BILAN

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Angela Merkel német kancellár, Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, Markus Söder, a CSU elnöke

A német pártszövetségnek döntő befolyása van az EPP-re, ők adják a csúcsjelöltet és az elnököt (Joseph Daul) is. Tehát a pártcsalád egésze csak akkor tolódhat balra vagy liberális irányba, ha ők is ezt teszik.

A CDU és a CSU egyébként most először rukkolt elő közös programmal az EP-választások történetében. A 22 oldalas dokumentum „A mi Európánk erőssé tesz: A biztonságért. A békéért. A jólétért” címet kapta.

Konzervatív és Európa-párti

Egyik fő üzenete, hogy mind a baloldaltól és a Zöldektől, mind a radikális jobboldaltól megkülönböztetik magukat.

„A CSU és CDU egy hangsúlyozottan konzervatív és Európa-párti programmal akarja magát elhatárolni a szociáldemokratáktól, a Zöldektől és az AfD-től (Alternatíva Németországért)”

- emelte ki a DPA hírügynökség. Ezzel összhangban Markus Söder, a CSU elnöke a programhirdetést megelőző ülésen arról beszélt, hogy a pártszövetségnek meg kell védenie Európát, és nem szabad átengednie a kontinenst sem a szabad határokat preferáló Zöldeknek, sem a populistáknak.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Manfred Weber pedig azt mondta, hogy erős és kereszténydemokrata Európára van szükség.

„Egy kereszténydemokrata jövőbe szeretnénk vezetni Európát”

- jelentette ki az EPP csúcsjelöltje. A további célok között említette a „mi Európánk” és a határok védelmét, az európai hadsereg felállítását, az erős nemzeteket és egy Marshall-segély létrehozását Afrika számára.

További részletek és a program a privátbankár.hu cikkében

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.