2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke és a megyei elnökeik foglalták össze, mit gondolnak a fejük felett kőröző státusztörvényről.

"A hatalmat az sem zavarja, ha a státusztörvény miatt a meglévő 16 ezres pedagógushiány ellenére, még pár ezren hagyják el a pedagóguspályát. Attól még be fogják vezetni. Legalább 20-30 ezer pedagógusnak kellene ahhoz felállnia, és azt mondania, hogy köszöni, nem kér belőle, hogy érdemi hatása legyen. A többség nem is érti, hogy a távozók helyett az fog dolgozni, aki marad" - mondta Neubauer Tamás, a PSZ Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke a Hírklikk.hu-nak.

Még kevesebb tanár lesz. Fotó: Depositphotos
Még kevesebb tanár lesz. Fotó: Depositphotos

A szakember pillanatnyilag úgy látja, a magyar kormányt nem érdekli, hogy milyen lesz az oktatás. Szerinte abból, hogy a GDP-ből 3,8 százalékot fordítanak oktatásra, ami kevesebb, mint a tao nélkül a sportba ölt pénz, lehet látni, hogy a magyar kormány miként tekint az oktatás helyzetére.

"Arra pedig nehéz mit mondani, hogy a szülői társadalom nem érti meg, a gyereke csak akkor lesz képes középfokú vagy felsőfokú iskolába bejutni, ha ő kőkeményen a zsebébe nyúl, ha nem érti meg, hogy adót fizet, de ezen kívül neki még fizetnie kell azért is, hogy a gyereke valamire jusson.

A szülői társadalomnak látnia kellene, hogy az ő gyerekével teszi ezt az ország vezetése" - mondja.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a státusztörvény bevezetése után azok a pedagógusok is elmennek a pályáról, akik már eddig jelezték ebbéli szándékukat (már több mint 2800-an tették meg). Ha megemelik az óraszámokat, a pedagógusokat még jobban megterhelik, és az azt fogja eredményezni, hogy a minőségi oktatás teljesen eltűnik, az oktatás a gyermekmegőrzés szintjére korlátozódik. Az alelnök szerint egy teljesen új Nemzeti alaptantervre is szükség lesz. Véleménye szerint a magyar kormány úgy akar reformot, hogy azt nézi, miképpen lehet pénzt kivenni az oktatásból. 

Bán Mihály, a PSZ Veszprém megyei elnöke pedig egyenesen jobbágytörvénynek nevezi a státusztörvényt, mert szinte a feudalizmusba viszi vissza a szakmát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!