3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A TASZ szerint nemcsak a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt lehet pert indítani, hanem a KRÉTA-rendszer feltörése miatt is.

Szeptemberben feltörték Magyarország elektronikus naplórendszerét, a KRÉTÁ-t, ezért több tízezer tanuló, szülő, pedagógus személyes adatai lehetnek érintettek a közoktatásban. Az adatfeldolgozóként eljáró eKréta Informatikai Zrt. ennek ellenére megpróbálta eltussolni az ügyet és nem tájékoztatta az adatkezelő tankerületi központokat, így maguk az érintettek sem szerezhettek tudomást a személyes adataik esetleges kiszivárgásáról.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nyomozást és vizsgálatot indít az ügyben. Megkérdeztük a hatóságot, hogy halad a nyomozás, mikor várható fejlemény, melyre a NAIH elnöke, Dr. Péterfalvi Attila írásban ezt közölte lapunkkal:

"Az ügyben jelenleg folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása. Az eljárás lezárásáig további információt nem ad a Hatóság".

A nyomozás még folyik. Fotó: Depositphotos
A nyomozás még folyik. Fotó: Depositphotos

A részleteken túl szerettünk volna arra is választ kapni, hogy szükséges-e, hogy a KRÉTA helyett új rendszert állítsanak fel, amelyben ismét védett helyen lennének a pedagógusok, a diákok és a szülők adatai? Vagy hogy elég-e a KRÉTÁ-t új tűzfalakkal védeni, ami ismét biztonságot nyújt?

Mindeközben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a KRÉTA feltörése miatt eljárást lehet indítani. Mint írják: 

"Mivel az eKréta Zrt. adatfeldolgozó, neki az adatkezelőket (a tankerületi központokat) kellett volna tájékoztatnia, amelyek ezután tájékoztathatták volna az egyes érintetteket. Minderre azért nem került sor, mert az adatfeldolgozó a tisztességes adatkezelés elvét megszegve eltitkolta a kiskorúakat tömegesen érintő adatvédelmi incidenst.

Mindenki, akinek az adatait a KRÉTA-rendszerben kezelték jogosult adatvédelmi hatósági eljárást kezdeményezni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), mivel az adatfeldolgozó rosszhiszemű eljárása folytán nem értesülhetett az adatai esetleges sérelméről."

Mintabeadványt a TASZ honlapjáról lehet letölteni.

Korábban a TASZ arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt. Ha ugyanis egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot.

A per indításához a szervezet ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintetteknek. Mint írják, sok mindenen múlik, hogy érdemes-e megindítani egy ilyen pert, illetve mi a siker esélye, ezért minden tanuló esetét egyedileg mérlegelik.

„Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre” – teszik hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!