6p

Idén már hetedszer indult el a Klasszis Média Lapcsoport pénzügyi versenye. A most ősszel elstartolt megmérettetést immár negyedszer rendezik meg a technikumok és szakképző iskolák tanulói számára. Tavasszal pedig ismét a gimnáziumok kerülnek majd sorra.

Talán soha nem volt még ennyire fontos a pénzügyi ismeretek bővítése a diákok számára, mint most - hiszen a mostani nehéz gazdasági helyzet még indokoltabbá teszi a folyamatos edukációt.

Már el is indult az október 16-áig tartó regisztráció a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyre, amelyre a diakforum.hu weboldalon keresztül lehet jelentkezni. A verseny idén is háromfordulós, melyből az első kettő online zajlik (ebből a második személyes bejelentkezéssel), az országos döntő pedig személyes részvétellel.

Az első forduló október 19-én lesz, a második november 9-23. között zajlik, a döntő december 7-én lesz Budapesten, ahol idén is értékes ajándékok, nyeremények várnak a diákokra és a pedagógusokra egyaránt.

A jelentkezési határidő október 16. A szervezők négyfős csapatok jelentkezését várják a technikumokból és szakképző iskolákból.

Már most több, mint száz csapat regisztrált. Fotó: Bánkuti András
Már most több, mint száz csapat regisztrált. Fotó: Bánkuti András

A szerda délben rendezett sajtótájékoztatón a verseny fővédnöke, Hankó Balázs kulturális innovációs államtitkár videóüzenetében hangsúlyozta, hogy a megújított magyar szakképzés célja, hogy a diákok versenyképes tudásra, gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert, s hogy a gyakorlati képzés még inkább a gazdaság igényeinek megfelelően alakuljon.

„Ahhoz, hogy ne csak a szakmátok legjobb mesterei, hanem kiemelkedő vállalkozói is legyetek, helyt kell állnotok olyan területeken is, mint a pénzügyi ismeretek.  Arra bíztatlak titeket, hogy vegyetek részt a vetélkedőben, Legyetek Ti is Pénzügyi Junior Klasszisok!” – üzente a diákoknak az államtitkár.

Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a digitális forradalom ellenére, vagy éppen az új veszélyek miatt még mindig sokan idegenkednek ma is a pénzügyektől. Az Erste célja, idén immár negyedszer megmutassák a fiataloknak, hogy a bankolás lehet emberközeli, biztonságos, meg lehet ismerni és meg lehet szeretni a pénzügyek világát.

„A CIB Banknál két éve kezdtünk hozzá, hogy a korábbiaknál még hangsúlyosabban foglalkozunk a pénzügyi edukáció kérdéskörével, melynek keretében új partnereket kerestünk. Nagy öröm, hogy partnerként tavaly meg is találtuk ebben a Junior Klasszis versenyeket, melyeket az összefogás és az általuk elért hatás mértéke emel ki a többi hasonló kezdeményezés közül” – hangsúlyozta Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója az őszi verseny elstartolása alkalmából. 

A Fundamenta az indulástól kezdőden elkötelezett támogatója a versenynek, s Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató szerint napjainkban kiemelkedően fontos a pénzügyek terén a tájékozottság. Szeretnék, ha a gyermekek felnőttként tudatosak és felkészültek legyenek a megtakarítások, biztosítások, befektetések, hitelek és adózás világában, ezáltal felelős döntéseikkel kiszámíthatóan és tervezhetően érhessék el céljaikat, többek között a saját otthon megteremtését.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke szerint, akik már fiatalon megtanulnak gazdálkodni a pénzükkel, azok később is ügyesebben tudják beosztani a jövedelmüket, így nagyobb anyagi biztonságban élhetnek. „Napjainkban a befektetések között az állampapír az egyik legbiztonságosabb, de magas hozamot ígérő eszköz, amelynek forgalmazása a Kincstárnak is kiemelt tevékenysége. Éppen ebben a hónapban nyílt meg a legújabb ügyfélszolgálat a Hold utca 4-ben, a több mint 100 éves egykori Postatakarékpénztár eredeti állapotában helyreállított szecessziós Pénztárcsarnokában, amely maga is a takarékosság és a stabilitás jelképe. A fiatalok számára ugyanakkor szintén vonzó lehet, hogy egy kincstári értékpapírszámla otthonról kényelmesen, elektronikus úton is megnyitható ügyfélkapun keresztül. Ma már minden harmadik ember online nyit számlát a Kincstárnál, ahol több mint 820 ezer állampolgár vezet értékpapír-számlát, ebből a gyerekekről való gondoskodás jegyében nyitott Start-számlák száma meghaladja a 330 ezret” – mondta Bugár Csaba a sajtótájékoztatón, aki hozzátette azt is, hogy mindig támogatni fogják ezt a kezdeményezést, mert roppant fontosak a célkitűzései.

Pleschinger Gyula, az MBH Bank Private Banking igazgatója kiemelte, hogy régi-új támogatóként ők is negyedszer vesznek részt a versenyben, ám már az új gigabank logója alatt, és szeretnék a családi vagyontervezést konkrét tartalommal és szolgáltatással megtölteni a jövő generációjánál. 

Az általános pénzügyi tudatosság fejlesztésén kívül a Diófa Alapkezelő nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra és a fiatal kollégák integrálására a szervezetbe. "Ez most különösen aktuális, mert jelenleg kibonatkozóban van egy új információs forradalom a mesterséges intelligencia széles körű elterjedése miatt. A jelen fiataljai lesznek azok, akik leginkább segíteni fogják az AI bevezetését és elterjedését a pénzügyi szektorban, ezzel javítva az ügyfélélményt és növelve a hatékonyságot" - mondta Erdélyi Zombor vezérigazgató-helyettes.

Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője szerint a biztosítási ismeretek a pénzügyi tudatosságon belül még mindig kicsit hátrányban vannak, ezért igen fontosak az olyan versenyek, mint a Legyél te is Pénzügyi Klasszis!, ahol szélesedik a fiatalok tudása.

„Ezek a diákok már most a leendő ügyfeleink, ezért fontos, hogy megismerjék az adózással kapcsolatos ismereteket” – monda dr. Lambertus József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezetője.

Új támogatóként a versenyhez idén csatlakozott a biztosítási piacon sikeres Babylon Financial, melynek vezérigazgatója, Orbán Balázs Zoltán szerint az első generációváltás megtörtént nálunk, már nemcsak a szülők, hanem a gyerekeik is helyeznek el tőkét náluk, de szeretnék, ha ez még tudatosabbá válna.

Jelentkezés a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákversenyre >>

A sajtótájékoztatóról készült további képekért nyissa meg a galériát!

 Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs igazgatója és Lambertus József, a NAV főosztályvezetője Képgaléria
Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs igazgatója és Lambertus József, a NAV főosztályvezetője

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!