Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Továbbra sincs megállás az olajár zuhanásában, ráadásul a fekete arany drasztikus leértékelődése immár a részvénypiacokat is megrázta.

Bár pénteken délben még csak kisebb, egy százalék körüli esést mutatott az olaj jegyzése az európai kereskedésben, a Wall Streeten napvégére felgyorsultak az események, és a WTI olaj jegyzése szerda után újabb 4 százalékos napi zuhanást produkált. Az 57,49 dolláros jegyzésár azt jelenti, hogy ezen a héten 12 százalékkal lett olcsóbb a fekete arany, az elmúlt 3 hétben pedig 25 százalékos a mínusz. Az Európában irányadó olajfajta, a Brent árfolyama "csak" 3,22 százalékkal csökkent pénteken, a heti veszteség pedig 10 százalék. (Ez alapján jó eséllyel folytatódhat a közeljövőben a magyar üzemanyagárak csökkenése is.)

Az olajár eheti zuhanását - ahogy azt korábban már megírtuk - az OPEC szerdai, illetve az IEA pénteki, a korábbiaknál gyengébb keresleti előrejelzése okozta. Tágabb kivetítésben pedig a globális gazdasági növekedés lassulását, az amerikai palagáz kitermelés bővülését, az OPEC egyre gyengébb érdekérvényesítő képességét, valamit a Fed pénzpumpájának idei leállítását és a dollár (emiatti) erősödését lehet érvként felhozni.

Az olajárak zuhanása bár a nettó energiaimportra szoruló gazdaságok (pl. Magyarország az egyik nagy nyertes lehet), illetve az átlagos fogyasztók számára kifejezetten előnyös, az olajkitermelő országoknak és cégeknek értelemszerűen súlyos gondot okoz. Ez pedig az érintettek (lásd rubel, norvég korona) devizájának leértékelődése miatt komoly átrendeződéseket okoz a világ pénzügyi folyamataiban is, növelve a kockázatokat.

Ez utóbbit, vagyis a kockázatok növekedését a tőzsde nagyon nem szereti, így nem lehet azon csodálkozni, hogy a világ pénzügyi központja, a Wall Street 2011 szeptembere, vagyis több, mint 3 éve nem zárt olyan rosszul egy hetet, mint a mostanit. Ezzel párhuzamosan pedig a Wall Street félelemindexének nevezett VIX csak pénteken 5 százalékkal ugrott meg, míg a hetet 80 százalékkal magasabban zárta, mint ahogy kezdte.

VIX-index az elmúlt évben (Forrás: Marketwatch)

A pénzügyi világ áttételeinek bemutatására jó példa a magyar gyógyszergyárnak, a Richternek az esete. Első ránézésre talán semmilyen összefüggést nem látunk az olajár és a Richter részvények között, pedig van, nem is kicsit. A zuhanó olajára miatt ugyanis a rubel idén már 40 százalék felett értékelődött le, ami komoly fejfájást okoz a gyógyszergyár vezetésének, ugyanis a legnagyobb piacuknak számító oroszon az árak rubelben vannak fixálva. Márpedig hiába ér el a Richter rubelben ugyanakkora bevételt (ami a romló gazdasági környezetben nem rossz eredmény), az euróra, vagy dollárra történő átszámítás 40 százalékkal kisebb értékesítést fog mutatni.

De visszatérve a Wall Streetre, a három nagy amerikai indexből az ipari Dow heti vesztesége 3,8, az S&P500-é 3,5, míg a technológiai Nasdaqé 2,9 százalék volt. Ennek a nagymértékű heti veszteségnek pedig a közel felét a pénteki kereskedés hozta össze, amikor is a Dow 315, az S&P500 33, míg a Nasdaq 54,5 ponttal csökkent.

Az S&P500 és a WTI árának változása az elmúlt 3 hónapban (Forrás: Marketwatch)

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.