3p

Továbbra sincs megállás az olajár zuhanásában, ráadásul a fekete arany drasztikus leértékelődése immár a részvénypiacokat is megrázta.

Bár pénteken délben még csak kisebb, egy százalék körüli esést mutatott az olaj jegyzése az európai kereskedésben, a Wall Streeten napvégére felgyorsultak az események, és a WTI olaj jegyzése szerda után újabb 4 százalékos napi zuhanást produkált. Az 57,49 dolláros jegyzésár azt jelenti, hogy ezen a héten 12 százalékkal lett olcsóbb a fekete arany, az elmúlt 3 hétben pedig 25 százalékos a mínusz. Az Európában irányadó olajfajta, a Brent árfolyama "csak" 3,22 százalékkal csökkent pénteken, a heti veszteség pedig 10 százalék. (Ez alapján jó eséllyel folytatódhat a közeljövőben a magyar üzemanyagárak csökkenése is.)

Az olajár eheti zuhanását - ahogy azt korábban már megírtuk - az OPEC szerdai, illetve az IEA pénteki, a korábbiaknál gyengébb keresleti előrejelzése okozta. Tágabb kivetítésben pedig a globális gazdasági növekedés lassulását, az amerikai palagáz kitermelés bővülését, az OPEC egyre gyengébb érdekérvényesítő képességét, valamit a Fed pénzpumpájának idei leállítását és a dollár (emiatti) erősödését lehet érvként felhozni.

Az olajárak zuhanása bár a nettó energiaimportra szoruló gazdaságok (pl. Magyarország az egyik nagy nyertes lehet), illetve az átlagos fogyasztók számára kifejezetten előnyös, az olajkitermelő országoknak és cégeknek értelemszerűen súlyos gondot okoz. Ez pedig az érintettek (lásd rubel, norvég korona) devizájának leértékelődése miatt komoly átrendeződéseket okoz a világ pénzügyi folyamataiban is, növelve a kockázatokat.

Ez utóbbit, vagyis a kockázatok növekedését a tőzsde nagyon nem szereti, így nem lehet azon csodálkozni, hogy a világ pénzügyi központja, a Wall Street 2011 szeptembere, vagyis több, mint 3 éve nem zárt olyan rosszul egy hetet, mint a mostanit. Ezzel párhuzamosan pedig a Wall Street félelemindexének nevezett VIX csak pénteken 5 százalékkal ugrott meg, míg a hetet 80 százalékkal magasabban zárta, mint ahogy kezdte.

VIX-index az elmúlt évben (Forrás: Marketwatch)

A pénzügyi világ áttételeinek bemutatására jó példa a magyar gyógyszergyárnak, a Richternek az esete. Első ránézésre talán semmilyen összefüggést nem látunk az olajár és a Richter részvények között, pedig van, nem is kicsit. A zuhanó olajára miatt ugyanis a rubel idén már 40 százalék felett értékelődött le, ami komoly fejfájást okoz a gyógyszergyár vezetésének, ugyanis a legnagyobb piacuknak számító oroszon az árak rubelben vannak fixálva. Márpedig hiába ér el a Richter rubelben ugyanakkora bevételt (ami a romló gazdasági környezetben nem rossz eredmény), az euróra, vagy dollárra történő átszámítás 40 százalékkal kisebb értékesítést fog mutatni.

De visszatérve a Wall Streetre, a három nagy amerikai indexből az ipari Dow heti vesztesége 3,8, az S&P500-é 3,5, míg a technológiai Nasdaqé 2,9 százalék volt. Ennek a nagymértékű heti veszteségnek pedig a közel felét a pénteki kereskedés hozta össze, amikor is a Dow 315, az S&P500 33, míg a Nasdaq 54,5 ponttal csökkent.

Az S&P500 és a WTI árának változása az elmúlt 3 hónapban (Forrás: Marketwatch)

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!