4p

Szeretnéd megtanulni a háztartási költségvetés készítésének alapjait? Ha, igen, olvasd el cikkünket, amelyben ehhez adunk tippeket!

A háztartási költségvetés egy fontos eszköz, amely segít számon tartani a pénzügyeidet, és elérni a pénzügyi céljaidat. Ha még nem készítettél költségvetést, vagy szeretnéd felülvizsgálni a jelenlegit, akkor olvasd tovább cikkünket, amelyben ehhez adunk néhány hasznos tanácsot!

Miért érdemes háztartási költségvetést készíteni?

A Női portál szerint háztartási költségvetés készítésének számos előnye van. Íme, a legfontosabbak:

 • Tudatosság: A költségvetés készítése segít abban, hogy átlássuk a pénzügyi helyzetünket. Láthatjuk, hogy hova megy a pénzünk, és hogy mennyit költünk felesleges dolgokra. Ez hozzájárul a tudatosabb pénzügyi döntések meghozatalához.
 • Tervezhetőség: A költségvetés segítségével előre tervezhetjük a kiadásainkat. Ez segít abban, hogy elkerüljük a váratlan kiadások miatti anyagi nehézségeket.
 • Tartalékképzés: A költségvetés segítségével könnyebben tudunk tartalékokat képezni. Ez fontos a váratlan kiadások, például a betegség, a munkanélküliség vagy a gépjárműjavítás esetén.
 • Célok megvalósítása: A költségvetés segítségével elérhetjük a pénzügyi céljainkat, például a hiteltörlesztést, a lakásvásárlást vagy a nyugdíjcélú megtakarítást.

 

A háztartási költségvetés kialakításának lépései

1. Határozd meg a céljaidat

Mielőtt elkezdenéd összeállítani a költségvetésedet, gondold át, hogy milyen pénzügyi célokat szeretnél elérni. Szeretnél megtakarítani egy új autóra? Egy lakásra? A nyugdíjas éveidre? A céljaid meghatározása segít abban, hogy a költségvetésedet úgy állítsd össze, hogy azok elérését segítse.

2. Gyűjts össze a bevételeidet és a kiadásaidat

A költségvetés készítésének következő lépése, hogy összegyűjtsd a bevételeidet és a kiadásaidat. A bevételeid közé tartoznak a fizetésed, a juttatásaid, a kamatok és a bérbeadásból származó bevételek. A kiadásaid közé tartoznak a lakhatás, az élelmiszer, a közlekedés, az öltözködés, a szórakozás és az egyéb kiadások.

Ha nehezen tudod összegyűjteni a bevételeidet és a kiadásaidat, akkor használhatsz egy költségvetés-követő alkalmazást vagy egy Excel-táblázatot.

3. Csoportosítsd a kiadásokat

Miután összegyűjtötted a bevételeidet és a kiadásaidat, kategorizáld a kiadásokat. Ez segíthet abban, hogy jobban megértsd, hogy a pénzed mire megy el.

A kiadások kategorizálása:

 • Szükségletekre fordított kiadások: Ezek azok a kiadások, amelyeket nem tudsz elkerülni, például a lakhatás, az élelmiszer, a közüzemi díjak stb..
 • Vágyott dolgokra fordított kiadások: ezek elhagyható, vagy csökkenthető tételek, például a szórakozás, az éttermi étkezés, és a ruházat.
 • Váratlan kiadások: nem tervezett tételek, például a váratlan orvosi költségek vagy a háztartási berendezések javítása.

4. Számold ki a költségvetésed egyenlegét

A költségvetésed egyenlege a bevételeid és kiadásaid különbsége. Ha a bevételeid magasabbak a kiadásaidnál, akkor költségvetési többleted van. Ha a kiadásaid magasabbak a bevételeidnél, akkor költségvetési hiányod van.

5. Tegyél változtatásokat a költségvetéseden, ha szükséges

Ha a költségvetésed egyenlege nem megfelelő, akkor tegyél változtatásokat a kiadásaidon. Megpróbálhatod csökkenteni a költségeidet, vagy növelni a bevételeidet.

Tippek a költségvetés betartásához

Az alábbiakban adunk néhány tippet, ami segít, hogy tartani tudd magad a háztartási költségvetésedhez:

 • Használj költségvetés-követő alkalmazást vagy programot. Ez segíthet abban, hogy nyomon kövesd a bevételeidet és kiadásaidat.
 • Légy őszinte magadhoz. Ne próbáld túlbecsülni a bevételeidet vagy alulbecsülni a kiadásaidat.
 • Légy rugalmas. A költségvetésedet időről időre módosítanod kell, hogy tükrözze a változó körülményeket.
 • Légy realista. Ne állíts fel olyan költségvetést, amit nem tudsz betartani.
 • Tervezd meg a kiadásaidat. Ha tudod, hogy mire fogod költeni a pénzedet, akkor könnyebb lesz betartani a költségvetésedet.
 • Kerüld a felesleges kiadásokat. Gondold át, hogy valóban szükséged van-e mindenre, amit megveszel.
 • Használj bankkártyát, így könnyebben nyomon követheted a kiadásaidat.

Az előbbiekből talán már számodra is látható, hogy a háztartási költségvetés készítése nem nehéz, de rá kell szánni az időt. Ha azonban rendszeresen követed a kiadásaidat és a bevételeidet, akkor hamarosan jóval könnyebb lesz a pénzügyeidet kezelni.

Cikkünk megírásában a Browse.hu, a Created.hu, a Beauty-fashion.hu és a Goodness.hu szerkesztői voltak segítségünkre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!