8p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A miniszter ezt a minden korábbit meghaladó extrajövedelmének köszönheti. Idén is elkészítettük a képviselők jövedelmi toplistáját.

A magyar országgyűlési képviselők körében tavaly sem volt változás azt illetően, hogy az 1,2 és 2,5 millió forint közötti képviselői fizetésük mellett némi mellékjövedelemre is szert tesznek. Ez olykor tényleg mellékesnek tekinthető, ám sokak esetében egészen megdöbbentő összegek áramolnak be a parlament falain kívüli tevékenységekből. Sőt, az összegeket látván olykor a képviselői jövedelem tűnik mellékjövedelemnek.

A leggyakoribb tevékenységek körében nem történt szembetűnő változás: a legtöbben őstermelőként mezőgazdasági tevékenységet végeznek, vagy épp a birtokukban lévő termőföldet adják bérbe. Ám a termőföld ilyen irányú hasznosítása mellett lakóingatlanok bérbeadásával is sokak vagyonnyilatkozatában lehet találkozni. Az oktatási tevékenység már sokkal kisebb arányban jellemző a magyar képviselőkre, és olykor egészen meglepő és szokatlan forrásból érkeznek pluszjövedelmek a honatyákhoz és -anyákhoz.

Így készült a toplista
A parlament honlapján feltüntetett decemberi fizetések mellé legyűjtöttük a vagyonnyilatkozatokban feltüntetett egyéb jövedelmeket is. Ha eseti, időszakos, netán éves jövedelemről volt szó, akkor azt 12 hónapra visszaosztva vettük figyelembe. A parlamenti fizetés és az egyéb havi bevételek összesítésével kaptunk egy számított havi jövedelmet, ami alapján felállítottuk a rangsorunkat.

Repkednek a milliók (Fotó: MTI)
Repkednek a milliók (Fotó: MTI)

A legnagyobb nyertesek

Összesítésünk alapján 2021 legnagyobb nyertese az a fideszes képviselő volt, aki két évvel ezelőtt még az egyik legjobban keresőként ült a parlamenti patkóban. Az Orbán-család ügyvédjeként is ismert Bajkai Istvánnak a korábbihoz képest gyengébben alakult a 2020-as éve, hiszen a közel 8 milliós havi jövedelem után 2020-ban 2,4 millióra tudott szert tenni. Innen pedig viszonylag könnyű volt az ugrás, és az alacsony bázis miatt egy 166 százalékos jövedelemnövekedést produkálni 2021-ben. Havi jövedelme 6,6 millió forint volt:

 • képviselőként havi 1,8 milliót kapott,
 • mellette 30,2 millió forint érkezett az ügyvédi irodájától,
 • 1,5 millióért tölti be a Marek József Alapítvány kuratóriumi tagságát,
 • és havi 751 880 forintot kap a KESMA-tól (szerk.: Közép-európai Sajtó és Médiaalapítvány).

Ezzel a havi jövedelemmel Bajkai István a toplistánk negyedik helyét szerezte meg.

Hasonlóan látványos növekedést produkált a toplistánk élén álló Rogán Antal is, bár Bajkaival ellentétben esetében nem az előző évi alacsony bázis játszott szerepet, hiszen 2020-ban is havi több mint 16 millió forinthoz jutott hozzá.

Idei összesítésünk szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter havonta 37,2 millió forintos jövedelemre tett szert 2021-ben (napi 1,7 millió (!) forint); a jövedelem éves növekedése 122 százalékos. Rogán Antal is több helyről "kap fizetést":

 • országgyűlési képviselőként az alapfizetésre jogosult, 1,21 millió forintra,
 • miniszterként 1,979 milliót kap munkájáért,
 • a Mobilsign Kft.-től pedig minden eddiginél több pénzt kapott, 408 millió forintot találmányhasznosítási díj címén.

Naponta 1,7 milliót könyvelhetett el (Fotó: MTI)
Naponta 1,7 milliót könyvelhetett el (Fotó: MTI)

A dobogó második fokára immár sorban második éve az egykori fejlesztési miniszter, Seszták Miklós került, havi 10,3 millió jövedelemmel. Előző évhez képest ez egy szerényebb növekedés eredménye, "mindössze" 7 százalékkal lett magasabb a havi jövedelme a 2020-as szintnél. Seszták Miklós

 • képviselői munkájért az 1,21 milliós alapfizetést kapja,
 • mellette kormánybiztosként is dolgozik, ami plusz 997,2 ezer forintot jelent neki havonta.
 • Ügyvédi irodájából jelentős összegre tett szert tavaly is, 82,3 millió forintra,
 • emellett kamatbevételként még 15 millió forintot könyvelhetett el.

Jövedelme alapján előrelépett Süli János is, a paksi fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, akinek jövedelme azonban sokkal inkább a parlamenti szerepvállalásának és a kormányban betöltött szerepének köszönhető, mint piaci tevékenységnek. 2021-ben a miniszter 7,1 millió forintos havi jövedelemre tett szert, ebből:

 • 1,21 millió forint a képviselői fizetése,
 • 5 milliót kap miniszterként,
 • havi 900 ezer forintot pedig azért kap, mert a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Egy év alatt 17 százalékkal nőtt a havi jövedelme.

Mennyit keresnek naponta a legjobban keresők?
Még megdöbbentőbbek ezek a keresetek, ha munkanapokra bontjuk le a megszerzett jövedelmeket. Így nem ritka, hogy egyes honatyák egyetlen nap alatt keresnek meg annyit, amit mások több hónap alatt. Mutatjuk az első öt helyen álló képviselő napi jövedelmét 2021-ben:

 • Rogán Antal: 1 690 464 forint/nap
 • Seszták Miklós: 469 125 forint/nap
 • Süli János: 323 218 forint/nap
 • Bajkai István: 299 610 forint/nap
 • Bánki Erik: 233 713

A legnagyobb vesztesek

Míg a képviselők többségének 10 százalékkal nőtt a havi jövedelme egy év leforgása alatt, akadnak többen is olyanok, akiknek nagyon rosszul sikerült a 2021-es éve. Igaz, panaszra azonban még így sem lehet okuk.

A legnagyobbat bukta tavaly a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, aki a 2020-as 6,8 milliós havi jövedelem után tavaly már "csak" 2,9 millióval számolhatott. A csökkenés mértéke 57 százalékos, ami a toplistán elfoglalt helyezésében is megmutatkozott. Míg ugyanis eddig dobogón, vagy legrosszabb esetben az első 10-ben szerepelt a politikus a havi jövedelme alapján, a tavalyi 2,9 millió forint már "csak" a 24. helyre sorolta a képviselőt. A változások kiváltója a vállalkozói tevékenység háttérbe szorulása lehet, tavaly 6,2 millió forintja származott a vállalkozásából, az Altus Portfolió Kft.-ből.

Kocsis Máté és Völner Pál azonban csak látszólag tűnnek veszteseknek. Völner Pál tavaly év végén már nem volt államtitkár, ebből fakadóan nem is szerepeltette ezt a jövedelemforrást, hiába az év nagy részében betöltötte ezt a posztot. Ezért látszólag 50 százalékkal csökkent a képviselő havi jövedelme, 1,21 millió forintra. Pedig, ha az államtitkári fizetés még szerepelne a nyilatkozatban, akkor havi 3,1 millióról beszélhetnénk a korábbi 2,4 millió után.

A szintén fideszes Kocsis Máté esetében másról van szó. A képviselő parlamenti munkáját 2,42 millió forintos fizetésért látja el, mellette más tevékenysége nincs, csak egy családi vállalkozása, a Hobby-Key Kft. A képviselő a nyilatkozatában jelezte is, hogy innen eseti jelleggel származik jövedelme, ám másokkal ellentétben ő nem pontosította az osztalék nagyságát, helyette annyit írt be, hogy az éves forgalomtól függ az innen származó jövedelem nagysága. Ezért Kocsis esetében csak az alapfizetéssel tudunk számolni, így pedig 30 százalékos jövedelemcsökkenés látszik.

Mindent visznek a kormánypártiak

Az elmúlt években megfigyelhető trend volt, hogy egyre inkább eluralják a kormánypárti képviselők a toplista első felét. Igazán érdekes és szembetűnő változás, hogy

 • míg 2018-ban a lista első 38 helyét foglalták el kormánypárti képviselők,
 • addig 2019-ben már az első 49,
 • 2020-ban pedig az első 53 hely fideszes vagy KDNP-s politikusé volt.

A csoportban egyetlen kivétel van minden évben, a DK-s Gyurcsány Ferenc, aki korábban ugye az élvonalban szerepelt idén már csak a 24.-en. A kormánypártiak térhódítása a toplistán ezúttal is folytatódott, ha csak minimálisan is: már a lista első 54 helyét foglalják el.

A pártok legjobban keresői

Az már kiderült korábban, hogy a Fidesz legjobban kereső képviselője Rogán Antal havi 37,1 millió forinttal. A KDNP éllovasa pedig Seszták Miklós, Kisvárda országgyűlési képviselője havi 10,3 millió forinttal.

A DK-ból Gyurcsány Ferenc viszi a prímet 2,9 milliós havi jövedelemmel. A függetlenek között Apáti István keres a legjobban, havi 2,48 millió forintot. Jövedelmét

 • 1,45 milliós képviselői fizetésének,
 • és a 12,4 milliós mezőgazdasági tevékenységből származó bevételének köszönheti.

Nem volt változás a Jobbik élén sem, változatlanul Brenner Koloman a párt legnagyobb, 3,4 milliós jövedelmével rendelkező képviselője. Ezt annak köszönheti, hogy 2,42 milliós képviselői fizetése mellé havi 1 millió kap miniszteri biztosként, valamint havi 40 ezer forintot kap azért, mert felügyelőbizottsági tag a Budapesti Német Nyelvű Egyetemnél.

Az MSZP-nél Hiller István (2,4 millió), az LMP-nél pedig Keresztes László Lóránt áll az élen szintén 2,4 millió forinttal. A Párbeszédnél pedig Tordai Bence a legjobban kereső 2,1 millió forinttal; képviselői fizetése mellé a Párbeszéd elnökségi tiszteletdíjára is jogosult.

A parlamenti patkóban helyet foglaló 199 képviselő összes havi jövedelme tavaly 476,8 millió forint volt, ami bőven az inflációt és az átlagbéreket meghaladó mértékű növekedés eredménye. Az előző évi 412 millió forintnál a mostani havi összejövedelem 15,5 százalékkal magasabb összeg. Ám ez a növekedés - mint látható volt - teljesen egyenlőtlenül oszlik szét: vannak 150 százalékot is meghaladó pluszok és több tíz százalékos csökkenések is. Az átlagos jövedelem 2,1 millió forintról 2,39 millióra növekedett egy év alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!