<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A koronavírus-járvány első hulláma után kezd újraindulni az élet, mely folyamatot a jegybanki és állami hitelprogramok is igyekeznek felgyorsítani. A kis- és középvállalati szektor számára elérhető kölcsönök közül a Növekedési Hitelprogram (NHP) és a Széchenyi Kártya Program új formái a legnépszerűbbek. Nem mindegy azonban, hogy melyik hitelt választjuk, hiszen ugyanarra a célra több termék is megoldást jelenthet, de eltérő feltételekkel. A Bank360.hu abban segít, hogy a vállalkozók minél egyszerűbben találhassák meg a céljaiknak megfelelő, ideális vállalati kölcsönt.

A kis- és középvállalkozói (kkv) szektor számára elérhető NHP Hajrá és Széchenyi Kártya Program hiteleit kedvezményes kamattal vehetik igénybe a vállalkozók. Mindkét kölcsönre jellemző, hogy számos célra felhasználhatóak, akár egy korábban felvett kölcsön kiváltására is. Az NHP Hajrá felhasználhatósága négy nagyobb területet ölel fel, a Széchenyi-hiteleknél pedig hét különböző módozatból választhatnak a kkv-k. Mivel ezeknek a hiteleknek a feltételei eltérőek, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kölcsönt veszi fel a vállalkozás, különösen igaz ez, ha nagyobb hitelösszegről és hosszabb futamidőről van szó.

Hogy egyszerűbb legyen a választás, a Bank360.hu röviden összefoglalta, melyik hiteltípust mire érdemes igénybe venni. Nézzük meg elsőként az NHP Hajrát, ahol négy különböző hitelcél közül választhatnak a vállalkozások:

 1. Új beruházások finanszírozása

Az NHP Hajrát felveheti egy vállalkozás azért, hogy új beruházást finanszírozzon belőle. Tevékenységi körtől függően ez jelentheti a gyártókapacitás növekedését, egy új vállalatirányítási szoftver bevezetését, de akár ingatlan vagy gépjármű vásárlását is. A hitel indulása óta újdonság, hogy a hazai beruházások finanszírozása mellett akár külföldi beruházásokra is fordíthatják a vállalkozók a felvett összeget – ezt az MNB július elején jelentette be.

 1. Forgóeszközök finanszírozása

Ha a felvett kölcsönt forgóeszközök vásárlására fordítaná a vállalkozás, arra is van lehetőség. A felvett hitelből finanszírozható árukészlet vagy a gyártásához szükséges alapanyagok megvásárlása is, de akár értékpapírt is lehet belőle venni. A forgóeszközhitel emellett a korábban felvett forgóeszközhitelek kiváltására is felhasználható. A kölcsön futamideje legfeljebb 3 év, a törlesztett összeg pedig újra igénybe vehető a futamidő alatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 1. Támogatás előfinanszírozása

Az NHP Hajrával már elnyert, állami és európai uniós pályázatok előfinanszírozására is van lehetőség.

 1. Hitelkiváltás

A fent már említett forgóeszközhitelek kiváltása mellett más, korábban felvett vállalati kölcsönök kiváltására is van lehetőség - feltéve, hogy a vállalkozás 2020. január 1. előtt vette fel a kölcsönt és nem esett késedelembe. Az NHP Hajrá akár forint vagy deviza alapú beruházási hitel és pénzügyi lízing kifizetésére is felhasználható.

Az kölcsön legfeljebb 2,5 százalékos kamattal igényelhető, de a bankok dönthetnek úgy, hogy ennél olcsóbban kínálják a kölcsönt. A bankok ajánlatait már a Bank360.hu NHP Hajrá kalkulátorral is össze lehet hasonlítani, emellett azt is megtudhatjuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni az igényléshez.

Hasonló célokra a Széchenyi-hitel is igényelhető

A Széchenyi Kártya Programban jelenleg hét különböző termék érhető el, melyek között vannak átfedések, ezért érdemes itt is elvégezni egy kalkulációt a Széchenyi hitel kalkulátorral. Az alábbi termékek közül lehet választani:

 1. Munkahelymegtartó Hitel

Ez a kölcsön típus kifejezetten a munkabérek fedezésére használható fel. Csak abban az esetben elérhető, ha az igénylő cég vállalja a munkavállalók 90 százalékának a megtartását. Az állami támogatásnak köszönhetően a speciális forgóeszközhitel 0,1 százalékos nettó ügyleti kamattal igényelhető.

 1. Folyószámlahitel Plusz

Ez a Széchenyi Kártya Programban évek óta elérhető szabad felhasználású folyószámlahitel speciális változata, amely a napi működéshez szükséges költségek fedezésére fordítható. A Munkahelymegtartó Hitelhez hasonlóan 0,1 százalékos nettó ügyleti kamattal vehető fel.

 1. Agrár Széchenyi Kártya Plusz

Ahogy a neve is mutatja, itt egy speciális terméktípusról van szó, az Agrár Széchenyi Kártya Plusz kifejezetten a mezőgazdasági szektorban működő vállalatok számára érhető el. A maximálisan igényelhető hitelösszeg 200 millió forint, melyet 1-3 éves futamidőre igényelhetnek a vállalkozások. Egyedül erre a termékre ad az állam 100 százalékos kamattámogatást és 100 százalékos kezességi díjtámogatást, ami azt jelenti, hogy kamatmentesen juthatnak a vállalkozások nagyobb összegű kölcsönhöz. Ez a módozat 2020. december 31-ig vehető igénybe.

 1. Likviditási Hitel

Ez a szabad felhasználású forgóeszközhitel számla nélküli finanszírozással vehető igénybe, és számos célra fordítható. Egyebek mellett lehet forgóeszközök beszerzésére, szállításra, raktározásra, gépek karbantartására, továbbképzések finanszírozására, marketingre, de akár könyvvizsgálatra is fordítható. A nettó ügyleti kamat ennél a módozatnál is kedvező, az állami támogatásnak köszönhetően 0,2 százalék.

 1. Beruházási Hitel Plusz

Új beruházások és az ezekhez kapcsolódó kiadások finanszírozására, valamint hitelkiváltásra használható fel. Legfeljebb 20 százalékig a hitelcélhoz kapcsolódó forgóeszközök is finanszírozhatóak belőle. A nettó ügyleti kamat évi 0,5 százalék.

 1. Önerő Kiegészítő Hitel

Már elnyert, vissza nem térítendő támogatással teljesülő beruházások megvalósítását segíti ez a kölcsöntípus, melyből a megvalósításhoz előírt önrész finanszírozható.

 1. Támogatást Megelőlegező Hitel

Vissza nem térítendő állami támogatások előfinanszírozására igényelhető ez a hiteltípus.

A kalkulátor segíthet a döntésben

Látható, hogy a kedvezményes vállalati hitelekkel számos cél megvalósítható - a jelenleg elérhető ajánlatokkal jóval olcsóbban, mintha a piaci vállalati kölcsönök közül választanánk. A Bank360.hu szakértői minden igénylés előtt a kalkulátor használatára biztatnak, hiszen ingyenes és segítségével nemcsak a hitelek válnak összehasonlíthatóvá, hanem egyszerűbbé válik az igénylés folyamatához szükséges információ megszerzése is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.