<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt években folyamatosan jönnek a jobbnál jobb napelemes pályázatok. Egy jól kialakított, megtervezett napelemes rendszerrel nagymértékben csökkenthetjük az áramköltségeket. Az áramért kifizetett egyre magasabb rezsidíjak miatt tehát mind a háztartásoknak, mind a cégeknek érdemes napelemet telepíteni. És ha adódik egy állami pályázat, akkor már az eszköz beszerzése, felszerelése is jóval olcsóbb, költséghatékony lehet.

Milyen napelem pályázatok vannak ma Magyarországon?

A lakosság részére két olyan pályázat van, amivel napelemes rendszert lehet telepíteni. A köznyelvben 100 %-os és 50 %-os pályázatként emlegetik. Először nézzük az 50%-os támogatást. Aki az elmúlt másfél évben nyitott szemmel járt, biztos belefutott már a lakásfelújítási támogatás vagy otthonfelújítási támogatás címszó alatt futó pályázatba. Első pillantásra talán nem is gondolnánk, hogy ebből az utófinanszírozott pályázatból akár 3 millió forintot is fordíthatunk napelemes rendszer telepítésére. A következőképpen: először meg kell finanszíroznunk saját zsebből a lakásfelújítást (jelen esetben az épület áramellátását biztosító napelemes rendszert), majd ennek az összegnek az 50 %-át visszaigényelhetjük a Magyar Államkincstártól. A maximálisan visszaigényelhető összeg 3 millió forint, tehát 6 milliót először nekünk kell kifizetni.

Ha nem áll rendelkezésre 6 millió forint, akkor igénybe vehetjük a külön erre a célra kérhető lakásfelújítási kölcsönt, ami egy támogatott kölcsön, vagyis jóval kevesebb kamatot kell fizetnünk, mint ha egy hagyományos jelzálog kölcsönt vagy személyi kölcsönt vennénk fel.

És hogy ki igényelheti ezt a támogatást? Az a szülő, aki legalább egy gyereket nevel. Ez azért fontos kitétel, mert a korábbi támogatásoktól eltérően (pl. CSOK, Babaváró) egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást. A Lakásfelújítási támogatást 2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igénybe venni.

Nem mindegy azonban, hogy ki számít gyereknek, lássuk a kitételeket:

 • gyermeknek számít a 12. hetét betöltött magzat
 • a 25. életévét be nem töltött gyermek
 • a 25. életévét már betöltött, de tartósan beteg vagy megváltozott munkaképességű személy

A 25 év alatt gyermekek esetén, az 518/2020 rendelkezésben eddig leírtak és a Magyar Államkincstár (MÁK) állásfoglalások alapján, az igénylésnél nem számít, hogy a gyermek dolgozik-e.A támogatás igénylésének van egy lényeges alapfeltétele: az igénylőnek, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylőnek minimum 12 hónapja – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A lakásfelújítási támogatás igénylésénél a folyamatosság igazolásához az 1 éves külföldi jogviszonyt is elfogadják, ám az igénylés pillanatában már magyar TB jogviszonnyal kell rendelkeznünk.

Mire lehet pontosan pályázni?

A jelen cikk szempontjából a legfontosabb, hogy napelemes rendszerre vagy napkollektor telepítésére, cseréjére lehet pályázni, ahol a számlán szereplő alapanyagdíj és munkadíj együttes összege nem lehet több, mint bruttó 450.000 Ft/kWp. Érdemes azonban összeszedni a szükséges felújítási munkálatokat, hogy a maximálisan elérhető 3 milliós támogatást elnyerjük. Az utófinanszírozott támogatással visszakaphatjuk az anyagköltség és munkadíj 50 %-át. A napelemes rendszer telepítése mellett az alábbi munkálatokat is elvégeztethetjük:

 • a víz- és csatorna bevezetése, az elektromos és gáz-közműszolgáltatás bevezetése, ezek belső hálózatának cseréje vagy kiépítése
 • WC vagy fürdőszoba kialakítása olyan ingatlanban, amelyben eddig még nem volt
 • az ingatlan szigetelése, beleértve a lábazatszigetelést, a hang-, hő-, és vízszigetelést is
 • külső nyílászáró lecserélése, árnyékolók, redőny, spaletta, biztonsági rács és rovarháló telepítése vagy cseréje,
 • párkány, küszöb felújítása vagy cseréje,
 • tetőcsere vagy felújítás illetve szigetelés,
 • égéstermék-elvezető felépítése vagy korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítés vagy csere,
 • a  lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat lecserélése, felújítása, festése vagy tapétázása
 • galériaépítést,
 • belső lépcső építése vagy cseréje,
 • szaniterek beépítése vagy cseréje,
 • villanykapcsolók és -dugaljak beépítése és cseréje,
 • belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök építése, felújítása vagy cseréje
 • lámpák vagy világító testek beépítése vagy cseréje
 • az ingatlannal azonos helyrajzi számon található épület, ami nem lakás céljára szolgál, mint például a nyári konyha, a mosókonyha vagy a tároló felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló felépítése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető felépítése,
 • térburkolat készítése vagy annak cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítés,
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése illetve cseréje
 • használati melegvíz rendszer kiépítése, korszerűsítése, annak elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrás használatát is.

 nyílászárók cseréjére, burkolatcserére, fűtési rendszer korszerűsítésére, cseréjére 

A 100 %-os támogatás már nem ennyire gömbölyű. Itt csak akkor pályázhatunk, ha az ingatlan tulajdonos(ai)nak egy főre eső éves jövedelem nem haladja meg a 4 850 000 forintot. Fontos kitétel, hogy a 4 850 000 forintos értékbe csak azok a tulajdonosok számítanak bele, akik jövedelemmel rendelkeznek, az eltartottak nem csökkentik az értéket.

Nem pályázhatunk akkor, ha az ingatlanunk kiskorú tulajdonos tulajdonában van, 60 napot meghaladó köztartozásunk van, vagy igénylőként nincs magyar adóazonosító jelünk.

Kizárhatnak minket a pályázatból akkor is, ha az ingatlanunk olyan műszaki állapotban van, hogy a napelemes pályázat előzetes felújítás nélkül nem valósítható meg. A fűtéskorszerűsítéstől eleshetünk, ha az ingatlan nyílászáróinak több, mint fele már megfelel a hatályos követelményértékeknek (ebben az esetben csak a napelemes rendszer valósulhat meg, a fűtéskorszerűsítés nem). Illetve kizáró ok lehet, ha a beruházás megkezdődött már a pályázat beadása előtt, beleértve a berendezések és anyagok megvásárlását.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyire jól hangzik elméletben ez a pályázat, annyi nehézség van vele a gyakorlatban. Lassú az elbírálás, ám közben folyamatosan nő a napelemek és az eszközök ára. Ha valaki megnyeri a pályázatot, könnyen lehet, hogy csak 12-18 hónappal később jut el abba a fázisba, hogy a napelemek felkerülnek a tetőre. Ráadásul addigra jóval magasabb áron fogja tudni csak telepíttetni a rendszert, mint amikor beadta a pályázatot. Ha például nyert a pályázaton 2,9 millió forint értékben egy 5,6 kW-os rendszert, mire átfut az elbíráláson és a konkrét telepítésre kerülne sor, könnyen lehet, hogy alaposan rá kell fizetnie az eredeti összegre. Ráadásul a 100 %-os támogatással nem tudunk szaldós szerződést kötni, csak bruttó elszámolással, ami kevésbé előnyös. Összegezve a két lakossági napelemes pályázat közül praktikus és anyagi szempontból is jobban jövünk ki, ha az otthonfelújítási támogatás összegét (vagy annak egy részét) költjük napelemes rendszerre.

Céges napelemes pályázatból ennél jóval többet találunk. Jellemző a céges pályázatokra, hogy a legtöbb esetben specifikusak, rövid határidő áll rendelkezésünkre, ha pályázni szeretnénk. A GINOP-4.1.5-22 számú Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása címmel meghirdetett pályázat beadására például egy hónap állt rendelkezésre 2022. május-júniusban. Vannak olyan céges pályázatok, amelyekre csak meghatározott tevékenységet űző cégek jelentkezhetnek, például az agrárszférában, szarvasmarha tenyésztésben dolgozó KKV-k.

Érdemes feliratkozni pályázatfigyelő hírlevelekre, vagy kapcsolatba lépni egy megbízható napelem telepítő céggel, hogy minél gyorsabban értesüljünk a legújabb pályázati lehetőségekről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.