2019. november 14. 13:50

Egy jól összerakott előadás alapjában véve olyan, mint egy rendesen megszerkesztett film. Van eleje, közepe, vége, azaz megtalálható a bevezetés, a cselekmény és a lezárás egyaránt. Mindegyik egyformán fontos, hiszen egyik sem teljes a másik nélkül.

 

Az üzenet

Az előadásod filmjének a legfontosabb része a cselekménye, azaz a beszéd üzenete. Erre épül fel minden, hiszen ez az a szál, ami az egészet mozgatja, amire ráépül minden egyes elem. Ez persze csak akkor lesz tökéletes, ha megfelelő módon épülnek fel a különböző részletek, azaz minden kis cselekménynek megvan a maga feladata. Egy jól irányzott hasonlat vagy egy anekdota? Mind lényeges, és a mondanivaló tökéletes átadását szolgálja. 

Éppen ezért minél jobban ismered és használod a nyelvünk sokszínű eszközeit, annál szebben és átfogóbban, teljesebben tudod átadni azt a közönségnek. Ugyanígy igaz, hogy minél több idézetet ismersz, annál többféleképpen tudod őket variálni a megfelelő üzenet átadásához. 

A kezdés nagyon fontos

Az egyedi, különleges kezdés nagyon sokat tehet azért, hogy a beszédedre kíváncsi legyen a közönség. Mondhatnánk úgy is, hogy olyan legyen az első, hogy mindenkit érdekeljen a második és a többi mondatod. Persze nem olyan egyszerű egy ütős kezdést megírni, de ez lehet frappáns idézet, ami kapcsolódik vagy éppen körülírja a mondandód fő üzenetét.

A hatásos kezdés titka, hogy mindig a kész előadás legutolsó lépéseként kerül megírásra, hiszen akkor már kész a lényeg, tehát csak bele kell csapni egy jólirányzott indítással.

Az ideális kezdés lehet egy izgalmas és megdöbbentő adat, amire mindenki felkapja a fejét, egy kevéssé ismert idézet, ami pont odavág, vagy egy jól eltalált történet, ami bevezeti a mondandód.

Nem a szavak, a kiváltott érzések számítanak

A szavaidat a többség igen hamar el fogja felejteni, de ha meghallják vagy olvassák azt az idézetet, amit használtál egy élvezetes előadásban, biztos, hogy felrémlik majd az érzés, ami eluralkodott rajtuk. 

Persze felmerül a kérdés, hogy honnan is találhatsz a leginkább témába vágó idézeteket? Ne közvetlenül a témaválasztás után ülj neki, hanem hagyd kicsit dolgozni a memóriád és hidd el, előbb-utóbb beugrik pár mondat, amit korábban már olvastál vagy hallottál. Gondolj a mondanivalóra és hunyd le a szemed. Látni fogod, hogy mik azok, amik nem maradhatnak ki.

Ezután jöhet az előadás felépítése, a beszéd vázlata, hogy semmi ne maradjon ki. Végül pedig írd meg a lényeget, és a végén rukkolj elő a nyitómondatokkal! 

Ha még mindig nem vagy biztos magadban, keresd fel Dr Prezi képzéseit és hagyd, hogy igazán sikeres és sokoldalú előadót varázsoljon belőled!

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.