TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Egy jól összerakott előadás alapjában véve olyan, mint egy rendesen megszerkesztett film. Van eleje, közepe, vége, azaz megtalálható a bevezetés, a cselekmény és a lezárás egyaránt. Mindegyik egyformán fontos, hiszen egyik sem teljes a másik nélkül.

 

Az üzenet

Az előadásod filmjének a legfontosabb része a cselekménye, azaz a beszéd üzenete. Erre épül fel minden, hiszen ez az a szál, ami az egészet mozgatja, amire ráépül minden egyes elem. Ez persze csak akkor lesz tökéletes, ha megfelelő módon épülnek fel a különböző részletek, azaz minden kis cselekménynek megvan a maga feladata. Egy jól irányzott hasonlat vagy egy anekdota? Mind lényeges, és a mondanivaló tökéletes átadását szolgálja. 

Éppen ezért minél jobban ismered és használod a nyelvünk sokszínű eszközeit, annál szebben és átfogóbban, teljesebben tudod átadni azt a közönségnek. Ugyanígy igaz, hogy minél több idézetet ismersz, annál többféleképpen tudod őket variálni a megfelelő üzenet átadásához. 

A kezdés nagyon fontos

Az egyedi, különleges kezdés nagyon sokat tehet azért, hogy a beszédedre kíváncsi legyen a közönség. Mondhatnánk úgy is, hogy olyan legyen az első, hogy mindenkit érdekeljen a második és a többi mondatod. Persze nem olyan egyszerű egy ütős kezdést megírni, de ez lehet frappáns idézet, ami kapcsolódik vagy éppen körülírja a mondandód fő üzenetét.

A hatásos kezdés titka, hogy mindig a kész előadás legutolsó lépéseként kerül megírásra, hiszen akkor már kész a lényeg, tehát csak bele kell csapni egy jólirányzott indítással.

Az ideális kezdés lehet egy izgalmas és megdöbbentő adat, amire mindenki felkapja a fejét, egy kevéssé ismert idézet, ami pont odavág, vagy egy jól eltalált történet, ami bevezeti a mondandód.

Nem a szavak, a kiváltott érzések számítanak

A szavaidat a többség igen hamar el fogja felejteni, de ha meghallják vagy olvassák azt az idézetet, amit használtál egy élvezetes előadásban, biztos, hogy felrémlik majd az érzés, ami eluralkodott rajtuk. 

Persze felmerül a kérdés, hogy honnan is találhatsz a leginkább témába vágó idézeteket? Ne közvetlenül a témaválasztás után ülj neki, hanem hagyd kicsit dolgozni a memóriád és hidd el, előbb-utóbb beugrik pár mondat, amit korábban már olvastál vagy hallottál. Gondolj a mondanivalóra és hunyd le a szemed. Látni fogod, hogy mik azok, amik nem maradhatnak ki.

Ezután jöhet az előadás felépítése, a beszéd vázlata, hogy semmi ne maradjon ki. Végül pedig írd meg a lényeget, és a végén rukkolj elő a nyitómondatokkal! 

Ha még mindig nem vagy biztos magadban, keresd fel Dr Prezi képzéseit és hagyd, hogy igazán sikeres és sokoldalú előadót varázsoljon belőled!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.