3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy európai szintű felmérés szerint az emberek több mint egyharmada nem tesz félre nyugdíjcélú megtakarítást, és az emberek 40 százaléka jelezte, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények negatívan befolyásolták a nyugdíjjárulékokat. Magyarországon is aggasztó az öngondoskodás mértéke.

Az Insurance Europe harmadik páneurópai nyugdíjfelmérése során közel 16 000 polgárt kérdeztek meg 15 európai országban – közölte a szervezet.

A felmérés eredményei szerint az emberek közel kétharmada (58 százalék) felismerte, hogy kiegészítő megtakarításokra lesz szüksége ahhoz, hogy nyugdíjas éveiben is megfelelő életszínvonalat tudjon fenntartani. A nők nemcsak kevesebbet takarékoskodnak nyugdíjcélra, de a férfiakhoz képest gyakrabban nem is bíznak abban, hogy nyugdíjuk elegendő lesz idős korukra.

Nicolas Jeanmart, az Insurance Europe személyi és általános biztosításokért felelős vezetője elmondta: "Szükségünk van arra, hogy nyugdíjrendszereink megfeleljenek a célnak és a jövőnek, biztosítva mindenkinek jó életminőséget nyugdíjas éveiben. A jelenlegi összetett helyzetet tekintve az embereknek többet kell majd megtakarítaniuk a nyugdíjas éveikre, de nem mindenkinek van elég pénze ehhez."

A szervezet szerint:

  • A politikai döntéshozóknak segíteniük kell a többpilléres nyugdíjrendszerek további fejlesztését.
  • A szabályozásnak lehetővé kell tennie, hogy a biztosítók továbbra is betölthessék alapvető szerepüket.
  • A nemzeti körülmények országspecifikus megoldásokat igényelnek.
  • A nyugdíjpolitikának fogyasztóközpontúnak kell lennie.
  • A szabályozóknak el kell ismerniük a nyugdíjtermékek által nyújtható többszörös előnyöket.
  • A tájékoztatási követelményeknek egyszerűbbnek és célzottabbnak kell lenniük, hogy a fogyasztókat ne terheljék túl sok információval.
  • A nyugdíjakat be kell vezetni a digitális korszakba.

A felmérés Ausztriából, Belgiumból, Finnországból, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Magyarországról, Írországból, Olaszországból, Luxemburgból, Hollandiából, Portugáliából, Szlovákiából, Spanyolországból, Svájcból és Németországból jövő adatokra támaszkodik.

Magyarországon a nyugdíjcélú öngondoskodást legutóbb a Magyar Nemzeti Bank mérte fel. Ennek értelmében a biztosítások penetrációja (a díjbevétel GDP-aránya) érdemben nem nő, az első háromnegyedévben a GDP 2,29 százalékát tette ki, miközben az MNB 10 éves jövőképe 3 százalék feletti szintet határozott meg 2018-ban. Magyarországnál csak Románia, Litvánia, Lettország és. Szlovákia áll rosszabbul ezen a téren. Az EU 27 országának átlaga bőven 4 százalék felett volt 2022-ben.

Az EU 27 tagállama átlagosan a GDP 13,6 százalékát fordítja nyugdíjkiadásra, míg Magyarországon ez az arány 2009-ben még 11,3 százalék volt, de 2022-re 8 százalékra csökkent.

Az Országos Nyugdíjas Parlament (ONYP) azt javasolja, hogy ez a szint érje el a GDP 12-13 százalékát, a nyugdíjak összege pedig minden évben érje el az adott év nettó átlagkeresetének 65-70 százalékát.

Túl kevés a megtakarítás az időskorra. Fotó: Depositphotos
Túl kevés a megtakarítás az időskorra. Fotó: Depositphotos

A GRANTIS arról számolt be, hogy ügyfelei idén december 10-ig átlagosan 343 826 ezer forintot szántak éves szinten nyugdíj-megtakarításra, ami nagyjából 28 700 forint havi megtakarításnak felel meg. Az adójóváírások átlagos mértéke ez alapján közel 68 800 forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!