3p

Frissítettük a bérkalkulátorunkat a 2022. január elsejétől életbe lépő változásokkal.

Bár az elmúlt évtizedben az Orbán-kormány nem nyúlt drasztikus módon az adórendszerbe - legalábbis, ami a munkavállaló adózását érinti -, évről évre végez finomhangolásokat. Ezek főként különféle kedvezményeket jelentenek a rendszerben, a munkaadót érintően pedig 2016 óta folyamatos adócsökkentések történnek. Azonban 2022-től a szokottnál több változtatásról döntött a kormány, ami nyilván nem független a tavasszal esedékes országgyűlési választástól sem. De kezdjük az alapesettel!

Egy gyermektelen - és 25 évnél idősebb - dolgozó a bruttó béréből

  • 15 százalékos személyi jövedelemadót
  • és 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizet.

A bruttó bérrel vetítve egy ilyen dolgozó után a munkaadó 2022-től

  • 13 százalékos szociális hozzájárulást fizet.

Könnyen kiszámolhatja a nettóját (Fotó: Pexels)
Könnyen kiszámolhatja a nettóját (Fotó: Pexels)

Jelentős változás, hogy a kormány a közel 20 százalékos minimálbér-emelésért cserébe - mellyel bruttó 200 ezerre emelkedett a kötelezően adandó legkisebb bér -, eltörölte a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adó mértékét pedig 2,5 százalékponttal mérsékelte.

Igaz, ez azt jelentette, hogy miközben az emelés 32 ezer forintos költségnövekedéssel jár minimálbéres dolgozónként a munkaadónak, a kormány által felajánlott adócsökkentés 8000 forintos könnyítést jelent.

Kalkulátorunk természetesen figyelembe veszi a január elsejétől életbe lépett fiatalok szja-mentességével is, melyet a kormány lengyel példára vezetett be Magyarországon is. Ennek lényege, hogy a 25 év alatti dolgozók mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Bruttó bérükből így csupán a 18,5 százalékos tb-járulékot vonják le.

Az idei évtől a munkaadó által fizetendő adócsökkentések révén tovább mérséklődött az adóék is. Ez azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek (bruttó bér és a munkaadó által fizetendő adók) hány százalékát vonja el az állam különféle adók és járulékok formájában. Ez a ráta 41 százalék 2022-től, mely bár jóval alacsonyabb a néhány évvel ezelőtti 46 százalékos szintnél, uniós viszonylatban továbbra is kiemelkedőnek számít. Ugyan 2021-es adatok még nem állnak rendelkezésre, de a 2020-as állapot szerint ez a 41 százalék az ötödik legmagasabb adóterhelést jelenti. A magyar kormánynál csak

  • a német (45 százalék)
  • a belga (44,1 százalék)
  • az osztrák (42,7 százalék)
  • és a cseh (41,6 százalék)

kormány terheli jobban a fizetéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!