2p

Két és félszer annyi készpénze van a háztartásoknak, mint tíz évvel ezelőtt.

“Minél alacsonyabb egy háztartás vagyona, annál nagyobb arányban jelenik meg a készpénz az eszközeik között” – mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háztartások pénzügyi adatairól szóló friss, januárban publikált elemzése alapján, melynek keretében 340 település 6032 háztartásában tartottak felmérést a 2020-as évben.

Sokaknál továbbra is a készpénz a király. Fotó: Pixabay
Sokaknál továbbra is a készpénz a király. Fotó: Pixabay

A legvagyonosabb tíz százaléknál a készpénz aránya mindössze 2 százalék, a legszegényebb vagyoni tizedben viszont a 10 százalékot is eléri. Összegszerűen ez 4,3 millió, illetve 540 ezer forintot jelent a legfelső és legalsó vagyoni rétegek esetében. Egy háztartásra átlagosan 1,5 millió forint készpénz jutott a jegybanki felmérés szerint. A háztartásoknál lévő készpénz mennyisége összefügg a háztartástagok életkorával, illetve a háztartás összetételével, a háztartástagok számával is. Minél idősebbek a háztartás tagjai, annál több készpénzt tartanak.

Mennyi kamattól esnek el a háztartások a készpénz miatt?

“2013 óta minden évben folyamatosan nőtt a háztartások készpénzállománya, 2023 szeptemberében azonban hosszú idő után először csökkent ez az érték. Ennek oka lehetett a magas infláció, az emiatt megugró kiadások, a tartalékok felélése, ugyanakkor a készpénz egy része lekötött betétekbe, állampapírokba és egyéb megtakarításokba kerülhetett” – magyarázta a money.hu szakértője.

Ez a 6501 milliárd forintos készpénzállomány azonban még így is két és félszerese a tíz évvel korábbi értéknek. Bár megtakarításnak tűnhet, valójában a készpénznek nincs kamata vagy hozama, és az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből.

A készpénzállomány nem egyenletesen oszlik el a társadalmi rétegek között (az MNB szerint a felső 10 százalék a nettó vagyon 51 százalékát birtokolja), és a gyakorlatban likvid, azaz nem lekötött, könnyen hozzáférhető pénzre is szükség van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!