4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem. Annak ellenére, hogy mindenkinek van egy sztorija arról, hogy éppen melyik országban mi sokkal olcsóbb Magyarországnál, érdemes nem egyes termékeket kipécézni, hanem szélesebb fogyasztói kosarakat összehasonlítani.

Erre kiválóan alkalmas a numbeo.com oldal, amelyet évek óta használok. Összehasonlítottam a körülöttünk lévő, illetve hozzánk hasonló fejlettségű EU-s fővárosokkal a budapesti árakat (az adatok 389-as EUR/HUF-keresztárfolyammal lettek számolva), ez lett az eredmény:

A nálunk fejletlenebb Szófia és Belgrád nem meglepő módon olcsóbb, a nálunk fejlettebb Prága jelentősen drágább, az átlagos érték pedig mínusz 3 százalék, tehát ezekhez a városokhoz képest a forint vásárlóerőparitás-alapon számított reális árfolyama 378 Ft/euró lenne. Természetesen ezek az adatok nem tökéletesek, és nem is ez a céljuk, de nagyságrendileg nagyjából kijelenthetjük, hogy a forint árfolyama a környező és hozzánk hasonló országokhoz képest, fogyasztói árakat figyelembe véve, a helyén van. Az efféle összehasonlítások amúgy sem tudnak igazán pontosak lenni, inkább nagy vonalakban kell erre tekinteni, akkor izgalmas a helyzet, ha egy adott deviza valamiért 10-20 százalékkal kilóg a többiek közül – ez most nem áll fenn.

A devizapiacokon – épp úgy, mint más piacokon is – mindig az az érdekes, ha egyszerre jelentősnek tűnő félreárazás és pánikhangulat is van, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozók is kellően beijednek ahhoz, hogy fájdalmas lépéseket hozzanak meg. 

Erről írtam több cikkben is tavaly nyáron, például itt és itt.

Tavaly nyáron-ősszel a forint alulértékelt volt (akkor körülbelül 360 Ft tűnt a reális árnak, miközben 420-430 között is jártunk, ami már bő 15 százalékos eltérés volt), a kamatok rendkívül vonzóak lettek, a gazdaságpolitikusok megijedtek, a lakosság pánikolt. Ez az ideális időpont egy deviza (vagy bármely más eszköz) hosszabb távú megvásárlására.

Jelenleg ilyen helyzet nincs, a forint a helyén van; a kamatok vonzóak, de már korántsem annyira, mint voltak, különösen figyelembe véve a hazai külpolitika zsákutcát, amely a jelenlegi szövetségi rendszerünkből való kieséssel fenyeget; a gazdaságpolitikusok kicsit még félnek, de azért nincsenek beijedve; a piaci hangulat pedig lenyugodott. Ezek alapján nekem nincs erős véleményem a forintról, de nem is kell, és nem is lehet mindig véleményt megfogalmazni egy piaccal kapcsolatban, sőt az idő nagy részében nem is nagyon célszerű. Az izgalmasak mindig azok a helyzetek, amikor több tényező (értékeltség, fundamentumok, hangulat) egy irányba mutat, de az ilyenek azért elég ritkák, ezért érdemes türelmesnek lenni: valami mindig történik, valamelyik piacon egy irányba állnak majd a dolgok, és akkor kell lépni.  

De akkor most mi ez a gyengülés a forintban, amire hirtelen mindenki felkapta a fejét? 

Szerintem nagyjából az történt, hogy tavaly, 400 feletti árfolyamnál, magas kamatok mellett sokan beszálltak forintba (a magas kamat mindig vonzza a spekulánsokat), de a pozíció (ahogy erősödött a hazai pénz, és csökkentek a kamatok) egyre kevésbé lett vonzó.

Ahogy pár hónapja egy barátom mondta:

„Ülök a carry-ben (kamatkülönbözeten alapuló befektetésben), de félek, és várom mikor pattanjak ki”

– ez egyébként „hot money” tipikus hozzállása.

A forint a helyén van. Fotó: MTI
A forint a helyén van. Fotó: MTI

A hazai (főleg külpolitikából adódó) kockázatok nagyon jelentősek, és ezt nem biztos, hogy ellensúlyozza a kamat, ezért viselkedik teljesen úgy a forint, mint minden magas kockázatú carry trade: a lassú javulást hirtelen, gyors beomlások követik, ahogy a befektetők megijednek az éppen aktuális hírektől, és a még meglevő profitot zsebre téve kimenekülnek. Azután – ha nem jön rossz hír – néhányan szép lassan visszaszállnak, és megy a csendes forinterősödés megint, mert a forintban ülni jó akkor is, ha nem megy sehova az azonnali árfolyam, hiszen a kamatkülönbözeten még mindig jelentős pénz csorog be napról napra.

Mi ebből a tanulság?

Az, hogy akkor érdemes piacokra belépni, akkor jó a hozam-kockázat arány, amikor szélsőséges a helyzet, ez pedig most a forintra nem mondható el egyik irányban sem. Lehet, hogy érdemesebb békén hagyni…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!