5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy bár a kormányfő az augusztusi inflációs adatot szinte telibe trafálta, mégse jöhet össze az egy számjegyű fogyasztóiár-index a korábban belengetett októberi időpontra. Amiért persze mindenki hibás, a háború, a szankciók, a háborúpárti EU-vezető, a nyerészkedő, árspekuláns multik. A kormány még véletlenül se. Persze nem is tehet mást, hiszen különben hogyan magyarázná meg, miért csak nálunk ilyen magas még mindig az infláció. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Mennyivel könnyebb lenne, ha az inflációt be lehetne besorozni! Akár sima sorköteles katonának, akár – a honvédelmi miniszter ízlése szerint a nemzetünkhöz illően – lovas huszárnak. Hiszen, ha lenne ilyen opció, akkor egész egyszerűen csak parancsba kéne adni az inflációnak, hogy: legyél egy számjegyű!

Ahogy azt meg is tette besorozás nélkül is Orbán Viktor idestova jó egy éve, amikor még vadul felfelé ment a fogyasztóiár-index, már 20 százalék fölé került, de még nem érte el a több évtizede nem látott csúcsát. Ennek láttán utasította a kormányfő pénzügyminiszterét, Varga Mihályt – aki kétszeresen is a közvetlen beosztottja, lévén, hogy a Fidesz alelnöke –, hogy 2023 végére legyen egy számjegyű az infláció. 

Ugyanerre a miniszterelnök csak kérte Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Hogy is nézett volna ki, ha neki is parancsol. Bár őt is ő tette a jegybank élére, s sokáig a kedvenc közgazdászának is nevezte (már egy ideje nem, ami kísértetiesen egybeesik Nagy Márton kormányzati szerepvállalásával), egy neki szóló ukázban a kákán is csomót kereső EU bizonyosan a jegybanki függetlenség megsértését látta volna. 

Márpedig kinek kell még egy probléma, amikor Brüsszellel már így is másfél éve folyik a harc az uniós forrásokért. Matolcsynak meg úgysem kell külön felszólítás, hogy tegyen meg mindent az infláció leszorításáért, az ő munkaköri leírásának ugyanis ez az első pontja.

Addig még nem volt gond, amíg messze volt 2023 vége. Sőt, akkor még cizellálni is lehetett a céldátumot, a lelkes hevületben jó nagyokat mondani – ahogy azt a kocsmában szokták az egyre jobban belelendülő férfiak. Olyanokat, hogy nem is az év végére, hanem már októberre meglesz az az egy számjegy, az eredeti időpontra meg a 7 százalék (Matolcsy György 7 százalékos, még miniszterként tett gazdasági növekedési jóslata óta sejtjük, hogy ez mágikus száma lehet az Orbán-kabinetnek).

Azt hiszem, nem kell különösebben ecsetelni, mennyire fontos volt az eljövendő egy számjegynek a napi szintű felemlegetése. Hiszen amikor valaki azt tapasztalja a boltokban (mert „hülye azért nem vagyok”), hogy a tojásért, kenyérért, tejért, vajért stb. az előző évhez képest mennyivel többet kell kiadnia – nem egy esetben a dupláját, vagy közel annyit –, akkor kell valami, ami élteti a reményt. Hogy lesz ez még sokkal olcsóbb – még ha olyan, mint korábban volt, nem is.

Ezt szolgálták a hitegetések. Ám önmagukban ez kevés volt, kellett még magyarázat is. Hiszen csak mondani kell valamit, ha még valaki megkérdezi, de tessék mondani, miért is ilyen magas az infláció? Hát a háború miatt (lásd háborús infláció), aztán az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók miatt (lásd szankciós infláció), végül, de nem utolsósorban az árspekuláns multik miatt – jöttek a kormányzati píárgyár által kérdés nélkül is már jó előre kifundált válaszok.

Nos, a háború kétségtelenül hozzájárult az infláció növekedéséhez. De hogy csak és kizárólag az, az már nem igaz. A szankciók meg végképp nem. Elég csak körülnézni a többi EU-tagállamban, ahol egy kivétellel már mindenhol hónapok óta egy számjegyű az infláció, de az utánunk következő Lengyelországban is közel 6 százalékponttal alacsonyabb, mint nálunk.

Orbán Viktor türelmetlen és dühös. Fotó: Depositphotos
Orbán Viktor türelmetlen és dühös. Fotó: Depositphotos

Erre épeszű magyarázatot a kormány még egyszer sem adott! Legalábbis a széles nyilvánosság előtt – ami a nem lakájmédia képviselői számára a Kormányinfót jelenti. Az, hogy azon kívül, a meglévő vagy még csak reménybeli választópolgárokkal való találkozókon ezt az ellentmondást felvetette-e valaki, nem tudom. Meg azt sem, hogy azt feszegette-e bárki is, ha ennyire károsak ezek a szankciók, akkor miért szavazta meg valamennyit kivétel nélkül a magyar kormány?

Mindenesetre most, hogy már egyre közelebb az év vége, már nehéz eladni a hosszabb távú prognózisokat, magyarul – szó szerint –, éltetni a reményt. 

Türelmetlen és dühös is Orbán Viktor, hogy az a fránya infláció nem akar megszűnni. Méghozzá a háború miatt, ami meg az azt pártoló EU-vezetés bűne. Nem, véletlenül sem az oroszoké, akik megtámadták az ukránokat, hanem Brüsszelé. Ebből pedig már egyenesen következik a megoldás: vagyis, hogy ha az EU rávenné Zelenszkijéket, hogy tegyék le a fegyvert, adják át önként és dalolva az oroszok által igényelt területeket, akkor végre béke lenne. Ilyen pofonegyszerű ez, kérem szépen.

Pedig az Orbán-kormánynak éppen az a szerencséje, hogy tart a háború és vannak szankciók. Így ugyanis legalább van magyarázat a magas hazai inflációra (már azoknak, akik képesek gondolkodás nélkül mindent elhinni). Hiszen ennek híján mit mondanának? Hogy ők is hibáztak valamiben? 

Kizárt.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!