5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy a Magyar Péter hangfelvétele nyomán indított, aligha véletlenül pont a választások után lezárt ügyészségi vizsgálat eredménye az eddig kételkedőket is meggyőzheti arról, a kormány fittyet hány az Európai Unió jogállamisági aggályaira, amelyek eloszlatásához köti Brüsszel az évek óta visszatartott 20 milliárd eurós támogatás folyósítását. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Azt hiszem, örökre elbúcsúzhatunk az uborkaszezon fogalmától. Tudják attól, ami az újságírók réme. Nevezetesen, hogy nincs, vagy alig van hír. Általában ez a veszély nyáron szokott fenyegetni minket, amikor mindenki nyaral, a parlament se ülésezik, a kormány is csak ritkábban és akkor sem hoz fajsúlyos döntéseket.

Na így volt ez hosszú éveken át. Ám ez már a múlté. Az idei csillagászati nyár beköszöntének hete például talán minden időnél mozgalmasabbra sikeredett. 

Csak címszavakban: 

  • Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a regnáló főpolgármester 41 szavazatnyi különbségű győzelmét hozó újraszámlálási saga után sem nyugszik meg, mindketten a Kúriához fordultak, új szavazást kérve. 
  • Gattyán Györgyről immár a széles nyilvánosság előtt is ismertté vált az az addig csak „füstös szobákban” rebesgetett információ, miszerint a 2022-es országgyűlési választások előtti évben a magyar politika legmagasabb szintjéről sikálták el a 398 milliárd forintos vagyonával az idén az ötödik leggazdagabb magyarnak kikiáltott nagyvállalkozó több mint 19 milliárdos (!) adócsalási ügyét. Ezt 2021-ben összefüggésbe hozták azzal, hogy a hatalom az „egyszer majd kérni fogunk magától valamit” jegyében cserébe elvárta, Gattyán egy, csak kívülről ellenzékinek tűnő párt alapításával segítsen tovább osztani a nem fideszes szavazótábort. (Olyan sokat azonban nem osztott, szorzott, a voksok alig 1 százalékát szerezte meg.)
  • Orbán Viktor nagy kegyesen belement abba, hogy az addig általa országellenségnek kikiáltott holland Mark Rutte legyen a NATO főtitkára.
  • Magyar Péter hallgatott szavazóira és megy Brüsszelbe, európai parlamenti képviselőnek, igaz, lehet, hogy csak fél évre, utána újra meghallgatja hívőit, ami érthető is, hiszen az EU-ból nehéz folytatni a Fidesz megdöntésére irányuló hadjáratát.
  • Az Európai Néppárt pedig úgy döntött, befogadja a Magyar nevével fémjelzett Tisza Pártot.
  • Novák Katalin ismét fókuszba került, egyrészt a lemondásához vezető kegyelmi botrány kiváltójához, Balog Zoltánhoz fűződő, túlságosan intimnek tűnő kapcsolata, másrészt amiatt, hogy még mindig, több mint négy hónappal a lelépése után is az elnöki rezidencián lakik.
  • Ugyanakkor Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) populista frakció vezetője kikosarazta Orbán Viktort, így a Fidesz nem csatlakozhat az ECR képviselőcsoportjához. Azon már meg sem lepődünk, hogy ezt persze Orbánék úgy kommunikálták, eszük ágában sem volt csatlakozni, miután a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába.

Volt még egy, a szokásos magyar, irreális hevülettel hájpolt, de a szokásos reális eredményt (vereséget) hozó német-magyar foci-eb-meccs, amelyen a fenti események több szereplője is felbukkant a nézők között, köztük Orbán (sajnos egy névrokona meg a pályán), valamint Novák – na azért utóbbi nem a díszpáholyban, külföldön mégis csak adni kell a látszatra.

De még a fenti, egyenként is fajsúlyos történések közül is messze kiemelkedett a Fővárosi Ügyészség bohózata. Nem tudom ugyanis másként minősíteni azt a verdiktet, amit a nagy tekintélyű testület hozott arról a hangfelvételről, amelyet Magyar Péter adott át az ügyészségnek, és amelyen Varga Judit akkori igazságügyminiszter arról beszélt, hogy Rogán Antalék hozzáférhettek, illetve manipulálhatták a Schadl-ügyként elhíresült nyomozás anyagait. „Kiderült”, semmi sem az, aminek látszik. Nem történt korrupciós bűncselekmény, Rogán Antal propagandaminiszter semmit nem húzatott ki a Schadl-Völner ügy nyomozati irataiból, és Varga Judit akkori államtitkárát, Völner Pált sem figyelmeztették előre a nyomozásról.

Szóval minden szép és jó! Olyannyira, hogy – erre is ezen a héten derült fény – Schadl a házi őrizetben még céget is alapított.

Vicc az egész – írhatnám. De azért nincs nevethetnékem. Már csak azért sem, mert most nem csak az volt a tétje a Magyar-ügynek, hogy az ember egy picit visszanyerjen a jogállamiság egyszeri eljövetelébe vetett, de már vagy másfél évtizede elveszített hitéből. Hanem az is, hogy az Európai Bizottság kapjon egy meggyőző jelzést arról, a magyar kormány végre abba az irányba halad, mint minden normális, a demokrácia alapelveit követő ország.

Ilyen jelzést Brüsszel most nem (most sem) kapott. Így a jogállamisági aggályok miatt általa visszatartott 20 milliárd euróhoz sem kerültünk közelebb. Csak megerősödött azon gyanúnk, az Orbán-kormánynak fontosabb a saját biznisze, a hatalmának fenntartása, mint az, hogy hozzáférjen egy ekkora forráshoz. Még ha azzal a költségvetés gondjait is enyhítené, egyszersmind reálisabbá tehetné a 4-ről immár 2,5 százalékosra (talán éppen az előbbiek miatt?) leszállított GDP-növekedési álmait.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!