6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A mai harmincasokat senki nem tanította meg spórolni. Jegyzet.

Mindnyájan szörnyülködünk, hogy az élelmiszerek ára a kétszeresére emelkedett. Csakhogy az a szó, hogy spórolni, az utóbbi 20 évben kiment a divatból. Snassz, pitiáner dolognak tartják, amely ciki, mert a fogyasztói bőség korában egy régi, letűnt korhoz kötődik. Ha bemegyünk ma valamelyik hipermarketbe, fél óra alatt otthagyunk 30 ezer forintot.

A harminc év alattiakat soha senki nem tanította takarékosságra, honnan is tudnák, az mit jelent?

Újra meg kéne tanulni takarékoskodni. Fotó: Pixabay
Újra meg kéne tanulni takarékoskodni. Fotó: Pixabay

A háború meg a zero waste

Aztán hirtelen jött az orosz-ukrán háború, az infláció, és a dolog egyszerre aktuálissá vált. Csakhogy fogalmuk nincs a mai háziasszonyoknak, hogy miként fogjanak hozzá, melyek a főbb trükkök. Pedig szorosan hozzá kapcsolódik a most oly divatos, „ne dobj ki élelmiszert” és a „zero waste” elmélethez, és így már talán az értelmiségi fiatalok is felmerik vállalni. E szemléletnek persze nincs sok köze az eredendő, ésszerű konyhavezetéshez, hiszen azt a praktikus megélhetés miatt gyakorolták hajdan, és nem azért, mert védték a környezetet.

A takarékosság, mondjuk 80 évvel ezelőtt, a szűkösebb konyhapénzből gazdálkodó  háziasszonyoknak mást jelentett, mint ma.

Elég belelapozni Polcz Alaine, a világhírű tanatológus, pszichológus, író zseniális művébe  – a címe: Főzzünk örömmel! –, amely memoár és életvezetési tanácsadó egyszerre, de mindenképp több, mint egy szakácskönyv. Bár amikor írta e művet, kevéssé szorult rá az észszerű gazdálkodásra, de nem tehetett másként, azt szokta meg.

A mai szemmel nézve szegény értelmiségi középosztály tagjai, ha zsenge karalábét vettek, nem dobták ki a levelét, hanem másnap darált hússal töltötték meg, és úgy „adták fel”, ahogyan a tálalást akkor nevezték. A vastag szárakat levesbe főzték, az ízt ugyanúgy megadta, mint a gumó. Kenyeret sosem dobtak a szemétbe, ha túl sok maradt, megszárították és panírmorzsa lett belőle. (Ma, ha maradt fölös kenyér egy-egy vendégségből, sokan szeletelve lefagyasztják azt, jól záródó dobozban.)

Párizsi helyett házi töpörtyű

A tyúkot okosan dolgozták fel, minden alkatrészéből más fogást kitalálva, a zsírosabb részeket apróra vágták, kisütötték, a töpörtyűt sóval megszórva reggelire kínálták, pirítóssal, vagy vajas kenyérrel, lila hagymával – egészségesebb volt, mint a ki tudja miből darált párizsi. A megfagyott zsír másnap hagymával pörkölt alapnak szolgált. A lilahagymát – még nem lekvárként volt menő – zsíros kenyérhez harsogva harapták, mint a szintén nagyon értékes összetevőkben gazdag újhagymát. Egyáltalán, a vásárlóknak fogalmuk volt róla, hogy a különféle fajtájú hagymák mely ennivaló alkatrészeként szolgálnak. A brokkoli – fél kiló 600 forint ma – fél évszázada még nem létezett Magyarországon, de amikor elterjedt, meghámozva a vastag szárát, ugyanúgy felhasználták a krémleveshez, mint a virágát.

Az almáknak és a körtéknek közismert fajtanevük volt, minden háziasszony tudta, hogy melyik alma áll el húsvétig, és hogy a Starking mikor lehet már kásás. Természetesen mindegyik honosított fajta volt.

Minden zöldséget és gyümölcsöt feldolgoztak, akkor is, ha barna pötty vagy varasodás volt rajta, netán kicsikére sikerült a körte, sápadtra a barack, görbén nőtt az uborka.

Ma a „nem szabványos” zöldség és gyümölcs be sem kerül a szupermarketekbe, hanem azokat intézményesen a szemétbe dobják, jó esetben takarmányként hasznosítják – amikor ezrekbe kerül egy kiló. Ez ám a pazarlás!

Mostanában a német és svéd háziasszonyok az erkélyükön nevelik a koktélparadicsomot, pedig meg tudnák fizetni a boltit is. (Jóllehet, ott is kétszámjegyű az infláció.) De ami egy karnyújtásnyira nő, azt nem kell befújni tartósítókkal.

Mire is szolgált a heti étrend?

A középosztály körében régen megszokott volt a hagyományos heti étrend, így lehetett előre tervezni. Még 2000 táján is lehetett olvasni étrend tanácsokat a magyar heti és napilapokban. Nem ad hoc, „ami kezünkbe akad este a szupermarketben” vásároltak, hanem megtervezve a menüt, így ha maradt az előző napi húslevesből, annak maradék levét felhasználták a következő napi karalábéleveshez, amely így finomabb lett, mintha vízzel eresztették volna fel.

Mindehhez persze eleinte figyelem kell és idő, de meg lehet szokni, és rutinná válik, csakúgy, mint a pazarlás. Ma rendelkezésünkre áll a mélyhűtő, ha bármiből sokat vettünk, le lehet fagyasztani és később felhasználni. Ha valami akciós, azt érdemes feldolgozni, vagy mélyhűteni.

Érdemes a régi trükköket feleleveníteni. Fotó: Pixabay
Érdemes a régi trükköket feleleveníteni. Fotó: Pixabay

Jó ötlet a narancs héját – alapos áztatás, mosás után – megszárítani és kristálycukorral ledarálva süteményekbe keverni. Vagy a vékonyan leszelt héját lefagyasztani, és sült húsokat vagy éppen koktélokat megbolondítani vele. A jól megmosott citrom héját régen sosem dobták ki, (igaz, akkor még nem is kezelték vegyszerekkel). De ma is – beáztatva, megmosva – számtalan fogáshoz, salátához, desszerthez kitűnő a házi reszelt citromhéj, amely zamatosabb, mint a szárított, kandírozott – azaz fölösen cukrozott – változat.

A rizst, a kuszkuszt, a bulgurt érdemesebb kimérve venni, mint dobozban, hiszen akkor mi fizetjük meg a csomagolóanyag meg a többszörös szállítás díját is. Ugyanez vonatkozik a fűszerekre – ahol van rá lehetőség, azt is vegyük kimérve. Az ázsiai vagy arab boltokban hasznos megtekinteni a fűszerarzenált – figyelve a lejárati időkre.

A piac ma nem ugyanazt jelenti, mint régen, de azért, ahol tényleg őstermelők árulnak, és nem annak álcázott nagykereskedők, még lehet beszélgetni, válogatni, alkudni. A mai termelői piacok, főleg a divatos, elegáns budai kerületekben, vagy mondjuk a Balaton északi partján v melyek fő célközönsége a műveltebb, tehetősebb réteg – mindig drágák, mert különlegesnek számítanak.

Házi szörp, bodzából

Ami az italokat illeti, kisebb az esélye a spórolásnak, de tény, hogy újabban mind kevesebb, tudatosan élő család vásárol a túlcukrozott, drága, kész gyümölcslevekből, szénsavas üdítőkből. Aki teheti, házilag készít szörpöt bodzából vagy hársfavirágból, netán a kész szörpöt felengedi szódavízzel, ha a sima víz nem teszi meg, holott a magyar csapvíz kiváló minőségű.

Hogy fér ez össze a mai rohanó, ételt telefonon rendelő világunkkal? Nagyon is. Lehet keverni a két életmódot, ha úgy hozza a szükség, és lehet a gyermekünket is egyfajta, ha úgy tetszik, takarékos-környezetvédő szemléletre nevelni, vele az erdei séta során kökényt, somot, csipkebogyót, gombát szedni, és megbecsülni, ami van.

Bizonyos bolti élelmiszereken nem lehet spórolni – sajtot kevesen készítenek otthon, mangalicasonkát sem mindenki tud házilag előállítani –, de amit megvettünk, azt használjuk fel észszerűen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!