5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mesterséges intelligencia már szinte az ajtónkon kopogtat, ezt bizonyítja a Bosh és a Richter Gedeon Nyrt. közös konferenciája, amit Egy asztalnál a mesterséges intelligenciával címmel tartottak.

Bár az eredeti tervekkel ellentétben végül mégsem Csák János kulturális és innovációs miniszter nyitotta meg az Innovátorok Napjának keresztelt eseményt, így Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke azzal kezdte köszöntőjét, hogy míg a gőzgép a maga ráérős tempójában hódította meg a világot, addig a MI (angolul AI) szédítő sebességgel tör előre.

Ennek három oka van:

  • elképesztő mennyiségű digitális adat képződött
  • megjelentek a nagy teljesítményű Chat GPT-k, amik felgyorsították a mesterséges intelligenciák fejlesztését
  • durván megugrottak a felhőalapú számítástechnikai fejlesztések.

Tavaly csak Amerikában 78, idén már 120 millió dollárt szánnak a MI-fejlesztésekre, ezért Magyarországon is beindultak a dolgok. 2018-ban megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció, majd a Mesterséges Intelligencia Labor, amely folyamatos finanszírozást nyújt az ezzel foglalkozó vállalatoknak, kkv-knak.

Egyre több területet hódít meg a mesterséges intelligencia. Fotó: Depositphotos
Egyre több területet hódít meg a mesterséges intelligencia. Fotó: Depositphotos

„Remélem, azért még sokáig mi, emberek leszünk a felelősek a mesterséges intelligenciát érintő kérdésekben” – tette hozzá Kiss Ádám.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke szerint olyan stratégia nemigen volt még Magyarországon, ami alulról építkezett volna, pedig az övék ilyen. A ma már 437 tagszervezettel rendelkező szervezet ennek megvalósításán túl pedig egy hatalmas mesterséges intelligencia expóra készül jövőre Magyarország EU-elnöksége alatt.

Innovációktól az MI felé

Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője a cég második legnagyobb Bosch-campusán arról beszélt, hogy az innovációs ökoszisztéma kialakítása mind a kormányzattal, mind az akadémiával és egyetemekkel, mind a startupokkal, és ipari szereplőkkel igen fontos számukra.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a cég utolsó igazán nagy innovációjáról, a Vraylar nevű antipszichotikum nemzetközi sikeréről beszélt. Magyarországon nem annyira ismert tény, hogy az amerikai piacon jelenleg a legkeresettebb termékükkel kezelt betegek száma 2023 májusáig már 900 ezer ember volt. A Richterben egyébként 1200 fős csapattal dolgoznak az innovációkon, ami legnagyobb ilyen bázis a régióban.

2022-ben 75,1 milliárd forintot, az árbevételének 10 százalékát fordították kutatás-fejlesztési programokra, idén pedig 80 milliárdnál is többet fognak rászánni.

Az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének intézetvezető-helyettese, Gulyás László docens arról beszélt, hogy elindult az informatikusok cizellálódása, s most már adatmérnökök, adatelemzők, adattudósok, MI-mérnökök, MI-tudósok dolgoznak, és nemsokára MI-elemzők és prompt-mérnökök, meg további új kategóriák is születnek majd.

Űrsebességgel nő a felhasználók száma

Sági Ferenc, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó kutatási igazgatója arról a közös Bosch-Richter felmérésről beszélt, amiből az derült ki, hogy míg májusban még 11-12 százalék, addig augusztusban már 38 százalék volt a MI-t kipróbálok száma Magyarországon, ami 2 millió embert jelent.

„A Youtube-nak 3 év kellett, hogy ezt a penetrációt elérje, mint az MI, vagy nevezzük Chat GPT-nek. Ilyen felfutást nagyon ritkán látni” – tette hozzá a piackutató, aki szerint ennek ellenére azért még sokan nem tudják, hogy eszik-e vagy isszák, hiába próbálják ki sokan.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság a mesterséges intelligenciától leginkább az orvosi terápiák, a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a gyárak hatékonysága és a közlekedés biztonságának növelését várják el.

Azért kockázatai is vannak

"Bár nyitottak vagyunk, de nem árt a kockázatokkal is tisztában lenni" - mondta Pótsa Mátyás, a Bosch innovációs ökoszisztéma vezetője. Például az ipari titkokat nem akarják megosztani, ezért belevágtak egy saját GPT fejlesztését. Most már az összes munkafolyamatuk megtalálható a felhőben, amihez hozzáfér a mesterséges intelligenciájuk.

Balról jobbra: Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke, Szászi István, a Bosch csoport vezetője, D. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója és Kiss Ádám az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) elnöke 2023. szeptember 14-én az Innovátorok Napján. Fotó: Bosch
Balról jobbra: Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke, Szászi István, a Bosch csoport vezetője, D. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója és Kiss Ádám az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) elnöke 2023. szeptember 14-én az Innovátorok Napján. Fotó: Bosch

Szénási Attila, a Richter gyógyszergyártási igazgatója szerint napi szinten ők sem használják még a gyártási folyamatokban az MI-t, de a kommunikáció, oktatás, vagy tréning területén igen.  

Az Óbudai Egyetem igazgatója, Dr. Galambos Péter ugyanakkor kijelentette: már egy paradigmaváltás kellős közepén járunk, a robotikánál pedig robbanás előtt állunk.

És az egészségügyben mi a helyzet?

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja szerint az egészségügyi adatok rendkívül érzékenyek, megfelelően kell kezelni, hiszen itt életekről van szó. De mivel mindenki hagy lábnyomot a háziorvosnál, patikánál, vagy kórházban az EESZT-nél, az MI ezekből az egyszerű adatokból fantasztikus előremutató dolgokat tud majd előállítani.

"A gyógyszeriparban sem a legfőbb kincs az adat, hanem az ember, és az adatmegosztás itt is nagyon szenzitív" - mondta Greiner István, a Richter kutatási és fejlesztési igazgatója.

Hozzátette: „a mesterséges intelligenciát egyébként nem fogjuk látni a gyógyszerek külalakján, csak belül. Mert a hatékonyság javulni fog, és a sikerességi ráta is jobb lesz. Ha valamiben igazán meg fog mutatkozni az az, hogy még jobb és kevesebb mellékhatású gyógyszer lesz majd.” 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!