5p

Egy nagy, 30 éves időtartamot felölelő vizsgálat szerint a reggel koffeines kávéval indító nőknek nagyobb esélyük van a relatíve egészséges időskorra.

Közel 50 ezer nőt 30 éven át vizsgáltak egy nemrégiben elkészült tanulmányhoz, melynek eredményei arra utalnak, hogy a reggel elfogyasztott csésze kávé nemcsak az energiaszint növelésében segíthet a nőknek abban, hogy az életkor előrehaladtával élénkek, erősek és mentálisan egészségesek maradjanak. Az elemzés azt is megállapította, hogy azok a nők, akik középkoruktól kezdve koffeintartalmú kávét fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel mutattak egészséges öregedést.

Fontos, hogy a kutatók a teával és a koffeinmentes kávéval azonban nem jutottak ugyanerre a megállapításra, a kóla fogyasztása pedig egyenesen alacsonyabb egészséges öregedési esélyekkel jár.

„Míg a korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a kávét az egyéni egészségügyi eredményekkel, a mi tanulmányunk az első, amely a kávé hatását vizsgálja az öregedés több területén három évtizeden keresztül” – mondta Dr. Sara Mahdavi, a Torontói Egyetem Orvostudományi Karának Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.

Tele van jó dolgokkal egy csésze fekete
Tele van jó dolgokkal egy csésze fekete
Fotó: Depositphotos

„Az eredmények arra utalnak, hogy a koffeintartalmú kávé egyedülálló módon támogathatja az öregedési pályákat, amelyek megőrzik mind a mentális, mind a fizikai funkciókat” – tette hozzá a szakember.

Dr. Mahdavi az eredményeket az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság Nutrition 2025 konferenciáján ismertette május 31.-június 3. között Orlandóban – írja a medicalexpress.com.

A vizsgálatban 47 513 nő vett részt, akiknek az étrendi és egészségügyi adatait 1984 óta gyűjtötték. A kutatók élelmiszer-gyakorisági kérdőívek segítségével értékelték a koffeinbevitelt,  amelyek nem csak a kávéra, hanem a teára, a kólára és a koffeinmentes kávéra is kiterjedtek.

Az egészséges öregedés szempontjai pedig a következők voltak: 70 év vagy annál idősebb kor elérése, 11 súlyos krónikus betegségtől való mentesség, a fizikai funkciók fenntartása, jó mentális egészség, kognitív károsodás és memóriapanaszok hiánya.

Ezt rejti a kávé

Sokak szerint a kávé hatása a koffeinben rejlik, ám a bioaktív vegyületek is nagyban hozzájárulhatnak olyan betegségek csökkentéséhez, mint például a magas vérnyomás. A kávé számos előnye abban rejlik, hogy az antioxidánsokban és kollagénsavban gazdag kávébab még a rákot okozó káros szabadgyököket is semlegesíti. Mivel a kávé gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is jelentősen csökkentheti. Bár hihetetlen, de az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulása ellen is hatással lehet. Merészebb tanulmányok pedig még a DNS épségével is összefüggésbe hozzák a kávéfogyasztást.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kávéfogyasztáshoz nem minden esetben párosul jótékony hatás, azt nagyban befolyásolja, milyen mennyiséget viszünk be belőle a szervezetünkbe. 

A tea és a koffeinmentes kávé itt nem rúg labdába

A kutatók a 30 évnyi követés után becslést készítettek arról, hogy a vizsgálatban résztvevők által naponta elfogyasztott minden 80 milligramm koffein hogyan változtatja meg az egészséges öregedés valószínűségét. Emellett figyelembe vették az egészséges öregedést befolyásoló egyéb tényezőket is, mint például a testsúlyt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, az iskolai végzettséget és az étrendben található fehérjetartalmat.

2016-ra a vizsgálatban részt vevő hölgyek közül 3706 fő felelt meg ezeknek az úgynevezett egészséges női kritériumainak.

A középkorú, 45-60 éves nők átlagosan napi 315 miligramm koffeint fogyasztottak – ami nagyjából három kicsi, vagy másfél nagyobb csésze. Ennek a koffeinnek pedig több mint 80 százaléka rendszeres kávéfogyasztásból származott.

Azt is megállapították, hogy az egészséges korú nők csoportjában minden egyes plusz csésze kávé naponta 2-5 százalékkal növelte az életesélyeket.

A kutatók viszont – mint már említettük – nem találtak szignifikáns összefüggést a koffeinmentes kávé vagy tea fogyasztása és az egészséges öregedés között. Fontos kiemelni, hogy minden további kis pohár üdítő (például energiaital) – ami egy másik jelentős koffeinforrás – 20-26 százalékkal csökkentette az egészséges öregedés valószínűségét, ami megerősíti azt a feltételezést, hogy nem minden koffeinforrás jár jótékony hatással.

„Ezek az eredmények, bár előzetesek, arra utalnak, hogy a következetes szokások hosszú távon befolyásolhatják az egészséget. A mértékletes kávéfogyasztás bizonyos védőelőnnyel járhat, ha más egészséges szokásokkal, például a rendszeres testmozgással, az egészséges étrenddel és a dohányzás kerülésével kombináljuk” – tette hozzá dr. Mahdavi.

A kutatók megjegyzik, hogy általánosságban napi legfeljebb két csésze kávé biztonságos és potenciálisan előnyös a legtöbb ember számára. Ezen túlmenően a nagyobb kávéfogyasztás további előnyökkel járhat egyesek számára, de mások számára nem biztos, hogy egészséges. Egy másik tanulmányban Dr. Mahdavi és kollégái kimutatták, hogy a genetika is befolyásolhatja a koffeinbevitel és az egészségügyi eredmények közötti kapcsolatot, tehát a több koffein nem mindig jobb, különösen az alacsonyabb koffeintoleranciájú vagy specifikus genetikai hajlamú emberek számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!