<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy új programba jelentkezhetnek az amerikai marhatenyésztők, amelyben egy tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, ezzel környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tavaly ősszel hagyta jóvá azt a programot, amelynek során egy magáncég, a Low Carbon Beef tanúsítványt adhat ki azoknak a marhatenyésztőknek, akik  környezetbarát módon nevelik állataikat.

Ehhez nem szerelnek gázkibocsátás-mérőt az állatokra; mindössze arról van szó, hogy a tenyésztőknek részletes adatokat kell szolgáltatniuk az állattartás körülményeiről a marhák születésétől a levágásukig, amelyeket a Low Carbon Beef összesít és ellenőriz, és ha a mutatók az iparági határérték alatt vannak, a tenyésztő feltüntetheti a termékén, hogy alacsony gázkibocsátású marhahúsról van szó  - írja a Wired, amelyet az MTI szemlézett.

Mégsem környezetkímélőbbek? (Fotó: Pixabay)Mégsem környezetkímélőbbek? (Fotó: Pixabay)

A Wired és a megkérdezett szakértők szerint ezzel több probléma is van. A lap rámutat, hogy a tanúsítványhoz arra van szükség, hogy legalább 10 százalékkal kevesebb széndioxidnak megfelelő gázkibocsátást lehessen kimutatni, mint a levágott állat tömegének 26,3-szorosa. Egy 2019-es tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy ennek a teljesen átlagos amerikai marha is képes megfelelni, mert egy átlagos marha felnevelése során kilogrammonként 21,3 kilogramm széndioxidnak megfelelő gázt állít elő.

Összezavarhatja a fogyasztókat

A lap által megkérdezett szakértők szerint az is problémát jelent, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású marhahúsra ragasztott címke megtévesztheti a fogyasztókat. Egy 2018-as tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy előfordulhat, más marhákhoz képest a tanúsított állatok kevesebb gázt eresztettek szélnek, de ettől még más vágóállatoknál jóval többet. A marhák fajlagosan is kilencszer több gázt generálnak, mint a szárnyasok, hat és félszer többet, mint a sertések és huszonötszörösét annak, amennyi a szójabab termesztésekor szabadul fel. Még a második helyre befutó bárány is fele annyi gáztermelésért felelős, mint a marha.

"Az alacsony gázkibocsátású marhahús vélhetően még életében jóval több gázt termelt, mint más hústermékek, amelyeket a fogyasztók alternatívaként választhatnak" - írja a lap.

Karen Beauchemin, a kanadai mezőgazdasági minisztérium marhatenyésztési szakértője a portálnak elmondta, hogy a marhák gázkibocsátásának legfőbb forrása az a metán, amelyet kérődzés közben felböfögnek. Mint ismerteti: ez egyrészt táplálékkiegészítőkkel csökkenthető, másrészt vannak olyan marhafajták, amelyek hatékonyabban táplálkoznak.

A Low Carbon Beef vezetője a Wired-nek kifejtette, hogy több fokozatú minősítést is terveznek, és abban bízik, hogy a fogyasztók a biohúshoz hasonlóan az alacsony gázkibocsátású húsért is hajlandóak lesznek felárat fizetni.

Együnk kevesebbet 

A Wired rámutat, hogy a marhatenyésztésből származó gázkibocsátás mérséklésének legegyszerűbb módja az, ha kevesebb marhahúst fogyasztunk. Az átlagamerikai évente 37 kilogramm marhahúst eszik, amely több mint a duplája például a britek marhahús-fogyasztásának. A portál emlékeztet rá: az egészséges és fenntartható étrendről szóló, 2019-es orvosi tanulmány azt javasolja, hogy hetente legfeljebb 98 gramm vörös húst fogyasszunk.

A marhatenyésztés az amerikai széndioxid-kibocsátás 3,7 százalékáért felel, amely a teljes mezőgazdaság kibocsátásának csaknem felét teszi ki.

"Lényegesen meg kell változtatnunk az étrendünket" - szögezte le a Wired cikkének végén Tara Garnett, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének kutatója.

(MTI) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.