3p

Tovább menetel a mesterséges intelligencia azon az úton, amelyen egyre jobban mélyül a tudása, és ezzel egyidejűleg egyre nagyobb a kockázata annak, hogy rossz emberek rosszra használják.

Az OpenAI, a mesterséges intelligencia egyik legismertebb fejlesztő cége új chatbotot mutatott be, amely rendelkezik néhány elképesztő vagy furcsa (kinek, mi tetszik) tulajdonsággal. A ChatGPT-40 névre keresztelt új MI-megoldás úgy hall, lát és beszél, mint egy ember – állítja a fejlesztő, és a sajtómunkásoknak tartott bemutatóból kiderült, hogy nem beszélnek a levegőbe.

Jón az újabb verzió
Jón az újabb verzió
Fotó: Depositphotos

A teszten azt a feladatot adták az új chatbotnak, hogy vezessen elő egy esti mesét, amelynek témája a szerelem és a robotok. „Ó, egy esti mese a robotokról és a szerelemről? Ahogy parancsolod!” – mondta az OpenAI új „játékszere” lelkes női hangon. „Egyszer volt, hol nem volt, egy világon, ami nem is nagyon különbözik a miénktől, volt egy robot, akit Byte-nak hívtak. Byte kíváncsi robot volt. Az a fajta, aki mindig felfedezéseken törte a fejét...”

A bemutatót vezető Mark Chen, az OpenAI kutatási főnöke, ekkor megszakította a mesét. Azt kérte, hogy érzelmesebb, drámaibb hangon szóljon a robothang, mire az túlzott udvariassággal azt felelte: „Értem. Adjunk hozzá egy kevés drámát.” Ezután mélyebb, titokzatosabb stílusban újrakezdte a mesét. Chen újra megszakította, mondván: maximális érzelmet és kifejezőkészséget kér, többet a korábbinál. Erre ChatGPT-40 ismét nyugtázta a kérést és hangosabb, drámaibb stílusra váltott. Ezután megkérték, hogy váltson robot hangra, majd hogy énekelve kántálja a mesét. Mindkét kérést teljesítette.

Ezután Chen és a cég más szakértői bemutatták, amint a chatbot egy olaszul és egy franciául beszélő ember társalgását szinkron tolmácsolja. Ebben segített, hogy a ChatGPT-40 a fejlesztők szerint tízszer gyorsabb, mint a GPT-4 tudbo. Az OpenAI szerint sok-sok fejlesztés után végre előállnak egy olyan mesterséges intelligencia-alkalmazással, amelyet tényleg nagyon könnyű használni. Ráadásul elérhető lesz az ingyenes felhasználóknak is. A program vizuális képességei már-már ijesztőek. Képes valaki arcát nézve egy mobiltelefon-kamerán keresztül megsaccolni, hogy milyen hangulatban van. A sok tudás persze ennek megfelelő kockázattal jár, hogy ha a ChatGPT-40 rossz kezekbe kerül. Az OpenAI szakértői letették a főesküt arra, hogy a kormányokkal és a biztonságtechnikai cégekkel együttműködve mindent megtesznek a veszélyek mérséklésére. (Via qz.com

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!