3p

Egy konferencián ismertette a terveket: a zavaró környezeti tényezők szimulálására is képes lenne a pálya és a hozzá tartozó légtér. A minisztériumok a jogszabályok lazítását és a dróniparból befolyó milliárdokat ígérnek.

Drón-tesztpálya épül Magyarországon, a ZalaZONE járműipari tesztpálya közelében. Erről Palkovics László tavasszal lemondott miniszter videóüzenetként megtartott nyitóelőadásában beszélt a Gábor Dénes Egyetemen november 17-én megrendezett. I. Dróntechnológia Adatfeldolgozási és Adatbiztonsági Kihívásai címmel megrendezett konferencián.

Az egyébként a győri egyetemet a modellváltás után fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöki tisztét is betöltő Palkovics az eseményen a Magyarországi Drón Koalíció elnökeként szólalt fel, és arról beszélt, hogy a drónok egyszerre jelentenek kihívást és lehetőséget, előbbit elsősorban szabályozási, adatvédelmi és biztonsági szempontból, utóbbit pedig gazdasági, logisztikai vagy éppen határvédelmi szempontból.

Keverednek a szerepek: Palkovics László egyszerre elnöke a Magyar Drón Koalíciónak és a ZalaZONE-t birtokló alapítványnak is, előbbiként szólalt fel a DAAK 2023 konferencián a budapesti Gábor Dénes Egyetemen, 2023. november 17-én. Fotó: Klasszis Média
Keverednek a szerepek: Palkovics László egyszerre elnöke a Magyar Drón Koalíciónak és a ZalaZONE-t birtokló alapítványnak is, előbbiként szólalt fel a DAAK 2023 konferencián a budapesti Gábor Dénes Egyetemen, 2023. november 17-én. Fotó: Klasszis Média

Szó esett a készülőben lévő magyar drónstratégia tervezetéről, amely biztosítaná a kereteket a dróntechnológia magyarországi használata és fejlesztése számára.

„Azt a célt tűztük ki, hogy Magyarország legyen a nyertese a dróntechnológia fejlődésének”

– szögezte le a miniszterként még általa létrehozott drónkoalíció elnökeként Palkovics László. A szabályozási környezetben szükséges változások után tért rá Palkovics arra, hogy a dróntechnológiák fejlesztéséhez, teszteléséhez szükség van egy „validációs környezetre”, ahol ki lehet próbálni ezeket az eszközöket, akár fejlesztési, akár mondjuk oktatási céllal.

„Magyarország szeret tesztpályákat építeni, ilyen a zalaegerszegi járműtesztpálya, és ettől nem túl távol szeretnénk megépíteni az első drón tesztkörnyezetet”

– árulta el.

A pályán lehetőség lesz környezeti, vagy éppen elektromágneses zavarok szimulálására is. Ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy Magyarország a drónipar élvonalában kerülhessen, tette még hozzá Palkovics László, aki utalt arra is, hogy ezt a tesztkörnyezetet magántőke bevonásával tervezik létrehozni.

A dolognak némi pikantériát kölcsönöz a tény, hogy néhány nappal ezelőtt kapta meg a kormánytól a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz a ZalaZONE-t tulajdonló cég, a ZalaZONE Zrt., mint azt az Mfor a november 14-én megjelent törvénymódosítások között észrevette.

Egyszerűbb lesz a drónozás

Palkovics László után Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Solymár Károly Balázs, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára is felszólalt a konferencián.

Fábián kifejtette, hogy a dróntechnológiához kapcsolódóan 2030-ig 14 ezer új munkahely létrejöttét reméli a minisztérium, az iparág pedig közel 300 milliárd forinttal járulhatna hozzá e határidőre a magyar GDP-hez.

Solymár főként a szabályozási kérdéseket taglalta, kijelentve hogy az EU-s, kötelezően alkalmazandó rendelethez képest is szigorúbb a drónokra vonatkozó magyar szabályozás, és ezen mindenképpen változtatni terveznek, ahogy az ezzel kapcsolatos engedélyek, regisztrációs eljárások bürokratikus folyamatait is jelentősen egyszerűsíteni tervezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!