<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mindig is arról álmodozott, hogy a Titanic roncsainál búvárkodhat? Tizennyolc év feletti, aki nem hajlamos a tengeri betegségre? Jó az egyensúlyérzéke? Tetemes pénz hever a bankszámláján? Máris helyet foglalhat az OceanGate következő Titanic-expedícióján.

Ha milliárdos és nem akar űrturista lenni, akkor magasság helyett irány a mélység! Száztíz éve, hogy a világ leghíresebb hajója, a Titanic, elsüllyedt az Atlanti-óceánon, és 25 éve, hogy Kate Winslet és Leonardo DiCaprio szerepelt a példátlanul sikeres filmben.

A legendás óceánjáró 3800 méteres mélységben fekszik. Fotó: Expressen.seA legendás óceánjáró 3800 méteres mélységben fekszik. Fotó: Expressen.se

A forgatásnál valóban megközelítették a roncsot, de természetesen a felszíni jeleneteknél makettek helyettesítették a hajót, illetve a rendező, James Cameron igénybe vette az akkori legmodernebb számítógépes trükköket. Cameron annyira beleszeretett a történetbe, hogy utána még dokumentumfilm sorozatot is rendezett a tragikus sorsú hajóról.

Bár 37 év telt el azóta, hogy 1985-ben megtalálták a Titanicot a tenger fenekén, az ott heverő roncsot közelről eddig kevesebb, mint 250 ember látta.

Most lehetőség adódik rá, hogy bárki megtegye, ha van hozzá kedve, és 250 ezer dollárja.

Az amerikai székhelyű OceanGate kutatóvállalat jelentkezőket toboroz az izgalmas expedícióhoz, amelyre 2023 májusában kerül sor. A legendás óceánjáró 3800 méteres mélységben fekszik, alig 70 mérföldre, Új-Fundland partjaitól, Kanadához közel.

Ki tudja, meddig látható még

Itt a lehetőség, hogy csatlakozzon a felfedezők szűk köréhez, és egy valódi expedíció keretében meglátogassa az elsüllyeszthetetlennek vélt Titanicot. Személyesen láthatja a tragédia nagyságát, és szemtanúja lehet az idő pusztításának, amelyet a nyomás, a sós víz és a mikrobák okoztak az acéltesten – hívogat a szervező cég a honlapján. 

A páratlan kalandot meghirdetők többször is hangsúlyozzák, hogy a pénzen kívül mindehhez az is kell, hogy ne féljen valaki hánykolódni a viharos tengeren, valamint "rugalmasnak és kiegyensúlyozottnak" kell lennie. 

Az expedíció meghirdetése kapcsán korábban nem publikált képek is megjelentek a roncsról. Ezek elképesztő élessége segít kutatócsoportunknak és a régészeknek abban, hogy pontosabban rekonstruálják a Titanic berendezését, és az azokat gyártó cégek listáját, valamint az utóbbi 110 évben megtörtént bomlási folyamatot. Jövőre mindezt új képek is dokumentálják majd – nyilatkozta az OceanGate Expeditions vezérigazgatója, Stockton Rush, az Euronewsnak.

Öten tudnak majd utazni a Titánban

A napvilágra került új részletek között szerepel például, hogy ki gyártotta a horgonyokat: nos, a Noah Hingley & Sons Ltd. A legendás hajó rajongóinak száma világszerte milliókra tehető, akik a legkisebb új adatot is kitörő örömmel fogadják.

A nyolc napos expedíció a kanadai Új-Fundlandból indul és ott is végződik. Az OceanGate a NASA-val együttműködve kifejlesztette a világ egyetlen olyan vízalatti, rendkívüli nyomást kibíró járművét, amely elérheti a Titanic mélységét. 

A hajót a kissé baljóslatú Titánra keresztelték, de a cég szerint a Szaturnusz legnagyobb holdjáról kapta a nevét. Úgy tervezik, hogy 3800 méter mélységbe fog majd leereszkedni, öt emberrel a fedélzetén.

Ha a katasztrófa nem történt volna meg, kevesebben hallottunk volna a hatalmas hajóról. Az ott tapasztalt luxus a 20. század elején a legtöbb akkor élt ember fantáziáját felülmúlta. Már a harmad- és másodosztályú utasok számára is, a másutt szokásos, hasonló kabinokhoz képest jóval magasabb kényelmet kínáltak. Némely jegy ára átszámítva átlagosan körülbelül annyiba került, mint ma a roncs meglátogatása.

Külön háló a komornának

A Travel and Leisure a Philadelphiából származó Charlotte Drake Cardeza történetét idézi fel ez alkalomból, aki közel sem volt olyan híres, mint a többi milliomos a fedélzeten, köztük John Jacob Astor, vagy Benjamin Guggenheim. De nagy hajórajongónak, vadásznak és a művészetek pártfogójának számított. A vagyont édesapjától örökölte, aki a textiliparban vált dúsgazdaggá.

A Titanicon fiával együtt foglalta el az egyik legfényűzőbb háromszobás lakosztályt., amely egy nappaliból, két hálószobából, két gardróbból és egy fürdőszobából állt. Természetesen a komornának saját szobát rendeztek be a szomszédban. A lakosztály legszokatlanabb felszereltségének az 50 méteres privát sétafedélzetet tartották.

A kevés fennmaradt – és ma milliókat érő – menülap egyike szerint az utolsó, tíz fogásos vacsoránál osztriga, lazac, bárány, kacsa, csirke, libamáj és steakek, valamint desszertek özöne csillapította az akkori milliárdosok éhét.

Volt úszómedence és tornaterem is

A fedélzeten – már akkor! – kialakítottak egy sós vizű úszómedencét, törökfürdőt, squash-pályát és tornatermet. Eme információk alapján rekonstruálta a kényelmi szolgáltatásokat a film megszállott rendezője – óriási sikerrel, hiszen az ikonikus alkotás 11 Oscart kapott. 

Anya és fia helyet tudtak foglalni egy mentőcsónakban, hatalmas poggyászuk nélkül természetesen. A tragikus balesetet követően Charlotte Cardeza benyújtott egy 16 oldalas listát az elveszett javakról, és nem kevesebb, és több mint 110 millió forintnak megfelelő kártérítést követelt, mai értékre átszámítva. Charlotte 1939-ben, fia pedig 1952-ben halt meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.