7p

Bemutatjuk a megújult Drechsler-palotát.

Becsvágyam sarkallt, de vigyáznom kellett, hogy az én épületem ne viselkedjék tolakodóan Ybl remekével szemben, mert az udvarhölgy lehet szebb, mint a királyné, de úgy kell, hogy a királyné királyné maradjon – írta Lechner Ödön, amikor elfogadta a Magyar Állami Operaházzal szemközti palota megtervezését, amely 1886-ra készült el.

Nem marad el szépségekben a királynétól

Nos, a mára újjászületett palota nem tolakodó, de szépségekben nem sokban marad el a „királynétól”.  Valaha a MÁV Nyugdíjintézete működött itt, a földszinten pedig a Drechsler kávézó és étterem, amelyről később a neoreneszánsz épület a nevét kapta. Amit szinte minden budapesti tud róla, hogy hosszú évekig a Magyar Állami Balettintézet otthona volt, és hogy sokáig be volt zárva, miközben változtak tulajdonosai.

Ilyen volt a századfordulón. Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
Ilyen volt a századfordulón. Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Mára nemcsak megszépült, de a magyar főváros egyik, ha nem a legelegánsabb szállodája nyílt meg itt, szép csöndben, néhány nappal ezelőtt. Az épületet a londoni Bowler James Brindley, valamint a Bánáti + Hartvig belsőépítész cégek gondosan restaurálták, sőt újjá teremtették, egy izgalmas mesevilággá. Ehhez a palota gazdag kultúrtörténetéből merítettek ihletet, főleg a balettintézeti múltból, valamint az egykori kávéházi hangulatból, de sok egyéb forrásból, köztük híres magyarok életéből is.

Itt nincsenek véletlenek

Már az meglepő, hogy nem az Andrássy úton van a főbejárat – jóllehet, a döntés érthető, hiszen errefelé igen nehéz parkolni. De az Andrássy útról is be lehet jutni, ha vendégei vagyunk az utcán felállított bárnak. Már a teraszra pillantva is kitűnik, hogy kitettek magukért a lakberendezők, az enteriőrök tervezői. Ebben az épületben ugyanis nincsenek véletlenek: a színek, a formák, a tárgyak mind utalnak valamire.

Semmi nem véletlen, minden szín, forma, tárgy utal valamire. Fotó: W Budapest
Semmi nem véletlen, minden szín, forma, tárgy utal valamire. Fotó: W Budapest

A 151 szobával és lakosztállyal bíró W Budapestnek a Hajós utcában van a főbejárata. Befelé haladva olyan érzésünk van, mintha megnyílna a történelem: ha felfelé pillantunk, teljesen más világ tárul elénk. A restaurált múltat és a jelent áttetsző fémhálók kötik össze, miközben egyfajta boltíves fényalagúton érünk a világos lounge-ba, amely a szándék szerint a társasági élet színtere lesz.

Recepció nincs, welcome van

A hatalmas lobbi hiányzik, helyette egy intim, sötét helyiségbe lépünk be, ahol udvarias úriemberek állnak bronzos-arany színű állványok mögött. Ez helyettesíti a megszokott tágas recepciót. De nincs is szükség nagyobbra, hiszen ide nem elsősorban buszos turistacsoportok érkeznek majd, jókora hátizsákokkal.

Jenni Benzaquen, a Marriott International európai, közel-keleti és afrikai márkaportfóliója képviseletében úgy fogalmazott, hogy „mivel a W Hotels márka folyamatosan fejlődik, szofisztikált tervezési elvekre támaszkodunk, miközben egyensúlyt teremtünk a modernitás és a finom játékosság között”.  Maga a szálloda a Marriott lánc prémium márkájához tartozik, ma már világszerte 68 épületen ragyog a hatalmas arany W betű.

Dizájn fricskáktól a hollywoodi retróig

Igen érdekes a „második réteg” („second skin”) koncepció, amely az épület minden pontján izgalmas kölcsönhatást teremt az anyagok között. Meglepő motívumok és dizájn fricskák fogadnak lépten-nyomon. Megnyugtató pasztellek, Cadillac-kékek váltakoznak élénk türkizekkel, a mélykék égboltot idéző vagy éppen merészen fekete falakkal.

A szállodában 45 egyedien berendezett lakosztály található, nyilvánvalóan az elnöki közöttük a legkülönlegesebb. Vajon ki fog lakni először ebben a csodás panorámájú lakásban? Mert ma még érintetlen a bárpult, a fémhálóval elkerített hálószoba ágyneműi között még nem aludt senki. A sarokban retro hollywoodi korallos-rózsaszínes kanapé idézi meg Gábor Zsazsának, a celebvilág megteremtőjének emlékét.

A balerinák tütüjét utánzó hatalmas lámpatestek a hajdan itt működő balettintézetre utalnak. A „balett etoile” esztétikát főleg a teljesen fekete Extreme WOW és a teljesen fehér WOW lakosztályok reprezentálják, melyekhez a Hattyúk tava című balettből merítették a tervezők az ötleteket.

Sakkmotívumok, Zsolnay-csempék, rózsaablakok

Az alapanyagokkal való játszadozás szórakoztató élményt nyújt. A lift előtti fekete-fehér, sakktáblát idéző padlózatra lépve meglepődik a lábunk: ez ugyanis csupán utánozza a burkoló lapot, valójában ide szőtt padlószőnyeg. A tükrök több helyen csökkentik a nagy belmagasságot, egyben csalókán növelik-sokszorosítják a teret. A folyosón néhol feltűnnek a régmúltból megőrzött falburkolatok és járólapok. Több helyen felbukkan a sakkmotívum.

Folyamatosan felbukkan a sakkmotívum. Fotó: W Budapest
Folyamatosan felbukkan a sakkmotívum. Fotó: W Budapest

Az újjászületett épület a város olyan ikonikus helyeit is tükrözi, mint a Magyar Állami Operaház, a Széchenyi Gyógyfürdő és a szomszédos Andrássy úti épületek. Mindezt modernizálták a szállodán belül rózsaablakokkal, gazdag színpalettával, a Zsolnay-csempék kortárs verziójával, ékszer-ihlette lámpatestekkel. A belső udvart az épület szívében egy finoman hullámzó, könnyed üvegtető zárja le, amely megvédi a teret az időjárás viszontagságaitól.

Koktélparádé, amely a történelemből merít ihletet

Az ötödik emelet szálloda a szállodában: mintha nem is itt lennénk. Más a kilátás, a stílus, a hangulat, a világítás – a középpontban itt a világos fa mint árnyalat és alapanyag áll. Ha pedig igazán el akar valaki bújni, mondjuk édeskettesben a párjával, vagy akár egy baráti társasággal iszogatna, akkor talál a földalatti szinten egy úgynevezett speakeasy bárt, a Society25-öt.

Az ötödik emelet más világ, itt a fa dominál. Fotó: W Budapest
Az ötödik emelet más világ, itt a fa dominál. Fotó: W Budapest

A koktéllista nyolc, a Drechsler-palota történelméből ihletett merített koktélt kínál, amelyek a város nagy korszakai, emberek és épületei előtt tisztelegnek, mindegyik tartalmaz egy-egy titokzatos összetevőt, amelyet a bár vezetője, Stefano Ripiccini alkotott meg. A vendégek választhatják a nagy Houdiniről elnevezett The Illusionistet vagy például a Geraniumot, ami magyarul muskátlit jelent, és a Drechsler-palota egyik leghíresebb asztaltársaságának a nevét viseli.

Előtérben az ázsiai konyha

A spában a híres illuzionista, Harry Houdini álmai kelnek életre. A rejtett ajtók mintha titkos terekbe vezetnének. Egy, Budapest híres termálfürdői által ihletett medence található a középpontban, hagyományos csempével és aranyhálóval burkolva.

A spát Budapest termálfürdői ihlették. Fotó: W Budapest
A spát Budapest termálfürdői ihlették. Fotó: W Budapest

Az egész ház gazdag egyedi műalkotásokban – ezeket az Adam Ellis Stúdió készíttette –, amelyek a legkülönfélébb stílust és témákat képviselik, történelmi személyiségektől a pop up alkotásokig.

Ami a konyhaművészetet illeti, Riccardo Giraudi vezetésével a Nightingale by Beefbar elsősorban az ázsiai konyhába kínál betekintést. A szállodában számos tárgyaló- és rendezvénytermet is berendeztek, köztük a nagyszabású ünnepségek lebonyolítására alkalmas Great Roomot, valamint az üzleti találkozók és más összejövetelek számára létrehozott két stúdiót.

Harminc nemzet a HR szekcióban

Mindezt a marketing igazgatótól, a hongkongi származású Patrick Luktól és úti kalauzomtól, Ménes Zsófiától tudtam meg, akik kívülről-belülről ismerik-megtanulták, mennyiféle rejtett szépség lakozik itt. Annál is inkább, hogy Zsófia maga is bent lakott nyitás előtt a szállodában. Mint mondta, több mint 30 nemzet képviselteti magát jelenleg, különböző posztokon.

A munkaerő-toborzást e sorok írója szerint igen ügyesen csinálták: pár hónapja az épület előtt több mint 300-an álldogáltak, hogy bejussanak a meghallgatásra, ami egyfajta, előzetes marketing eszköznek sem volt rossz.

(Turizmus Online)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!