4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Július elejére szóló foglalás esetén, legfeljebb egy kilométerre a víztől, egy négyfős családnak.

Közepes vagy annál kicsit jobb színvonalú, de nem luxus, felújított apartmanokat kutattunk július 1-8-ig terjedő időszakra a különféle szállásportálokon, utazási irodák oldalain, a magánhirdetések között és az Airbnb-n. Az jött ki, hogy a hozzánk legközelebb lévő Isztria-félsziget falvaiban és városaiban az országos átlagot kissé meghaladó, mintegy 100-120 eurós napi összeggel számolhatunk, ha két felnőttnek és két kiskorú gyermeknek keresünk apartmant.

Trogirban is sok a látnivaló, jó az étel és olcsóbb, mint Dubrovnik. Fotó: mfor/Mester Nándor
Trogirban is sok a látnivaló, jó az étel és olcsóbb, mint Dubrovnik. Fotó: mfor/Mester Nándor

Az ország középső partszakaszán ennél 10-20 százalékkal alacsonyabb a tarifa, különösen a kevésbé látogatott, netán a partvonaltól messzebb lévő szigeteken. Tudunk sok olyan magyar nyaralótulajdonosról, aki az elmúlt másfél évtizedben vásárolt ingatlant valamelyik szigeten vagy a parthoz közel, ők rokonoktól, ismerősöktől ennél is kicsivel kevesebbet kérnek az utószezon elején. Splittől nem messze élnek Vajdaságból oda települt magyarok, akik hasonlóan cselekednek.

Isztria egyik régen felkapott faluja Rovinj, ott az egyhetes nyaralás szállásdíja 420-450 ezer forintra jön ki, plusz takarítási díj, az étkezés és persze a belépők és a kiránduló programok. Medulinban egy kéthálós, háromágyas apartman 460 ezer forint erre az időszakra. Baupoléban, 100 méterre a tengertől ugyanez 350-400 ezer forint. Isztria gyöngyszemében, Opatijában 500 ezer forintra kúszik fel a mutató, de ha nem tudunk vagy akarunk ennyit fizetni, a várostól 10-15 kilométerre nyugatra 30-50 ezer forinttal olcsóbban megúszhatjuk.

Délebbre haladva az ugyancsak népszerű Crikvenica már húzósabb, ott 500-700 ezer forintot kérnek egy kétgyermekes család elhelyezéséért. Krk szigete is felzárkózott, a déli csücskén található és kedvelt Baska környékén 600-700 ezer forintot vesznek le a számlánkról. Rab szigeten négy fő 400-500 ezer forintért lakhat nyolc napig, de a sziget egyes pontjain most még találni 350 ezer forintos elhelyezést is. 

Lejjebb menve a dalmát partokon, Zadartól északra érdemes körülnézni, ott 10-20 százalékkal kevesebbet kell fizetni mint Zadarban vagy a megyében. A megyéhez tartozó Vir szigetén például jó adottságú és minőségű, újszerű állapotú apartmanokat kínálnak 300-330 ezer forintért. Tovább haladva szintén jól járhatunk Tribunj, Primosten vagy Brodarica esetén, ezeken a településeken 270-360 ezer forintot kell fizetni. A mindig nagy kereslettel bíró Dubrovnik viszont az isztriai árakkal működik, de például a várostól északra lévő Zaton és környéke, főleg a zatoni öböl mentén található falvak kínálnak 250-300 ezer forintos szállást is négy embernek a megadott július elejei időszakra.

A turizmusra épülő magán apartmanok a teljes szálláshelykínálat mintegy 50 százalékát adják, a hotelek csak 15 százalékkal részesülnek. Utóbbiak nem nagyon fognak gyorsan bővülni, a Cushman&Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó becslése szerint évi 1-2 százalékkal a következő 2-3 évben. Az új hotelek fele a felső kategóriák valamelyikéhez tartozik.

 

Eközben elég vegyes képet mutat az utánpótlás: az építőipari kapacitás hol csökken, hol növekszik, az építési kedv viszont folyamatosan emelkedik. Tavaly 13 százalékkal nőtt a befejezett építkezések értéke 2021-hez képest, a kiadott engedélyek száma pedig 27 százalékkal volt több. Ezek egy részét elkezdték idén, de nem biztos, hogy sikerül befejezni – épp a kapacitáshiány miatt.

Az elkészült lakások átlagára tavaly 20 százalékkal ment feljebb a megelőző évhez képest. Nyilván főleg az infláció miatt, de az elemzők szerint azért is, mert a beruházók elmentek a nagyobb hasznot hozó prémium kategória felé, egyebek mellett a tengerparti településeken is. A horvát nemzeti bank elnöke viszont megjegyezte: idén az új lakások értékesítése érzékelhetően lelassult, ez előszele lehet az árcsökkenésnek. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ebben szerepe van a szigorúbb jelzáloghitel-feltételeknek és a magas hitelkamatoknak is.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!