6p

Mindnyájan tudjuk: ahhoz, hogy egy város, egy régió vonzza a turistákat, számos látnivaló,
érdekesség, kulináris és kulturális vonzerő szükségeltetik. De mindenekelőtt, megszállott
emberek, - különféle szenvedélyekkel, hobbikkal és családi indíttatással - akik egyben
kisvállalkozók is, a maguk gondjaival, örömeivel.

Riportalanyaim közül egyikőjük sem úgy fogott hozzá jelenlegi mesterségéhez, hogy ő most
turisztikai szolgáltató lesz, valahol mégis azok, hiszen egy-egy országjáró csoport, vagy család napi programjába kiválóan beilleszthetők termékeik.

Semmi para, irány a gyógySertár

Tiszafüred azóta vált ismert turisztikai célponttá, amióta létezik a Tisza-tó, és amióta nívós szálloda, valamint számos vendégház működik itt. De a szállás önmagában nem elég, egyéb attrakciók is szükségeltetnek.

Például egy kézműves sörfőzde. Ahogyan Mihály Ágnes, a tulajdonos becézi: gyógySertár. Vagy, a honlap szerint, sernevelde. Ennek kitalálásához és „felneveléséhez” a családi indíttatáson kívül például az is kell, hogy a tanárember elhagyja az iskolát, hogy aztán ő üljön be az iskolapadba, és pár év múlva 16 féle sört, különféle párlatokat és whiskyt kínáljon.

A NoPara sörtúrán többnyire két csoport szokott indulni, a végén kötelező részükről a minősítés egy értékelő lapon. De mielőtt tesztelne és vizsgáztatna a vendég, előbb meglepődik a poénos elnevezéseken, mert kapható itt Mosólé, Forte 44, málnás búza, és további, különféle érlelési idejű, fűszerezésű habzó nedűk. Népszerű a sörbicikli is.

Tiszafüred 2021-ben átadott új főtere. Fotó: MTI
Tiszafüred 2021-ben átadott új főtere. Fotó: MTI

A látogatók többsége belföldi, sőt, füredi, de ha talpraesett egy helyi turisztikai szakember, biztos beiktatja a programba ezt az izgalmas sörműhelyt. Ágnest, úgy tűnik, nem riasztják el a fokozódó gazdasági nehézségek és egyéb akadályok: talán mert maga is, szinte éjjel-nappal, a főzdében tevékenykedik, erről árulkodik a riport idején is viselt munkaköténye.

Múzeum, bolt, fazekasműhely

Hogy folytassuk a helyi családi vállalkozások sorát, következzen egy a szemnek szép élmény. Szűcs Imre fazekas fiatalon még Kántor Sándor Kossuth-díjas népművész műhelyében dolgozott, igen nagy sikerrel, azóta pedig szinte minden szakmai díjat kiérdemelt. Ma Tiszafüred Díszpolgára, 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta a munkásságáért, a népi használati tárgyak és hagyományok megőrzéséért.

A családi ház múzeumot, régi műhelyt és fazekas kellékeket rejt, de van itt kerámiabolt is. Olyan, hogyha erre járna egy amerikai turistacsoport, fél óra alatt elfogyna a készlet. De láthatólag nem ez a cél, nélkülük is gazdára találnak a tiszafüredi-mezőcsáti motívumos tálkák, csuprok, kancsók, tányérkák, fűszertartók.

Látogatásom idején is működött az égető kemence, benne a még forró Miska-kancsókkal, sótartókkal, Csíkszentkirály város címerével, amiket az erdélyi vásárba visznek a hétvégén.

Csokoládé és szaloncukor, sulyomból

Nincs innen messze Abádszalók, amely elsősorban a sulyomcsokiról híres. Szabó István – aki
mindent tud az itteni vendéglátásról és turizmusról, no meg immár a cukrászatról is - egyedüliként a világon, aki ebből a vízi növényből csokoládét készít. De amikor sikerült a megfelelő technológiát kitalálnia, nem állt itt meg, ma már szörpöt, lekvárt, pálinkát is alkot e zöldes, mélyen az iszapba kapaszkodó Tisza-tavi növényből, illetve annak velőjéből, párlatából.

Ott jártamkor éppen egy hétvégi csoport kóstolgatta a különleges bonbonokat. Amikor megjegyeztem, hogy a fővárosban is lenne ennek keletje, annyit mond házigazdánk, hogy a környéken könnyen akad forgalmazóra, de Budapestre még nemigen jutott el. A marketinget is meg kellene oldani valahogy, a bérleti díjak ott magasak, no meg, nagyobb műhelykapacitás - beruházás, gépesítés - kellene akkor a megugró termékkibocsátáshoz.

Műholdról figyelik az irtást, az aratást

Szabó Istvánnak, miután rátalált sulyomra, és elkezdte volna felhasználni, természetesen engedélyt kellett szereznie, nemcsak a gyártáshoz – elvégre élelmiszerről van szó – de ahhoz is, hogy a tóról mintegy ”learassa” a termést, amelynek mennyisége meg van határozva. Miközben a sulymot irtják is, - méghozzá műholdas megfigyeléssel! – mert ha nagyon elszaporodik, akadályozza a vízi járművek haladását. 

Közben a csokoládémester állandóan újdonságokon töri a fejét: kirukkol hamarosan a sulyomból készült szaloncukorral.

Poroszló felé tartunk, irány az M3-as. A város főútja mentén tekintélyes kocsisor parkol az egyik ház előtt. Bent a kertben is sorba állnak. Rétesért. Erre a tipikus magyar süteményre alapozta vállalkozását Kruspérné Bádonyi Tímea. Évek óta Poroszló egyik híressége lett a panzióval bővített, gyerekjátszóval marasztalóvá tett kis birtok, ahol helyben készül minden.

Van, amikor Tímea hajnali 3-kor kel, mert egy busznyi turista már reggel érkezik. Máskor „csak” reggel 5-kor, merthogy kell 140 darab hagymás kalácstésztás betyárbatyu egy helyi rendezvényre, miközben kolléganője süti a 60 rúd rétest. Fogy a limonádé és kedvelt házi szörp is.

A rétesbirodalomból is elmaradoznak a vendégek

Az ide betérők – köztük igen sok bringás –elidőznek a virágözönös kert padjain, és kipróbálják a látványossággá vált poénos mosdót. Közben szemügyre veszik a régiségeket, a hajdani népi szerszámok gyűjteményét is a fészerben. Mások éppen csak megállnak, becsomagoltatnak vagy 20 rétest, és sietnek tovább. Viszik fagyasztva is, majd otthon megsül.

Tímea szerint a tavalyihoz képest kevés a vendég, a július-augusztus is kevesebb turistát fog hozni. Tapasztalata szerint a környékbeli szálláshelyeken a megszokott 2-3 éjszakás foglalások helyett – még a rendezvények idején is - inkább az 1 éjszakás tartózkodás a jellemző.  Akinek van pénze, az külföldre utazik, a belföldiek meg elmaradoznak – teszi hozzá. - Ami még hiányzik, az a munkaerő, de „családilag” valahogy megoldják, a nyári diákmunkások foglalkoztatása mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!