6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Klasszikus kerthelyiség – ami ma egyre ritkább – elegáns, panorámás skybár, két kis asztal a kávézó előtt - mindegy hogy hol, csak ne bent az üzletben üljünk le. Lehet, hogy a klímaválságnak köszönhető, de az emberek, légkondicionálás ide vagy oda, ma a szabadba vágynak, a levegőre, még akkor is, ha az a levegő poros, benzines.

A Nagykörúton ugyanúgy kedvelik a vendégek az utcán való üldögélést, mint külső kerületek eldugott zugaiban. Mindennek lehetőségét azonban nem egyszerű megteremteni a vendégek számára. A kerthelyiség, mint meglévő adottság mindinkább felértékelődik, hiszen az ingatlanok, pláne Budán és Pest belső kerületeiben egyre drágábbak. A Remíz, az Émile vagy az Auguszt Farkasréti üzletét aligha lehet ma már mindenütt utánozni, nem beszélve e helyek patinás szakmai múltjáról. Van, ahol mindig üzemelt terasz, mint a Gundelben, amely éppen az idei főszezonra éledt újjá.

Mindez nemcsak azt jelenti, hogy felújítják a már meglévő régi üzletrészt, friss színekkel, divatos bútorokkal vidámítják, hanem hozzá illeszkedő gasztrokoncepciót is kidolgoznak, a mai trendnek megfelelően, főleg könnyű streetfood-okat, de van ahol foodtruck is színesíti a design-t. A terasz sokszor egyfajta kirakat is egyben: a sétálgató járókelő kíváncsi lesz rá, milyen az üzlet belülről.

A panorámát meg kell fizetni

A hazai vendéglátós teraszkultusz úgy negyedszázada kezdődött. A Ráday utca és a Liszt Ferenc tér fénykora megmutatta, mennyire vendégcsalogató és hangulatos lehet, ha nyüzsög a tér, kint üldögél sok ember, akár még hűvösebb időben is.

Ma már, ahol lehet, ott a szállodák is „kitelepülnek”, vagy eleve így tervezik-újítják fel az épületet, mint a most nyitott Dreschler palota esetében. Netán a hotel tetején alakítanak ki rooftop, magyarul tetőbárt, mint az Aria-ban, vagy a Hotel Clarkban. Ezek mindig emelt  árszínvonalú helyek, hiszen a panorámát meg kell fizetni, és nem árt előre telefonon asztalt foglalni.

 Nem ritka, hogy olyan ötcsillagos szállodák is élnek ezzel a versenylehetőséggel, mint a Matild Palota, illetve az e téren úttörő Duna-parti Marriott. Mindegyik esetben igaz, hogy érdeklődjünk előtte telefonon a nyitva tartásról.

Sokat ér a szép panoráma. Fotó: WhiteRaven
Sokat ér a szép panoráma. Fotó: WhiteRaven

Rápillantani a Margitszigetre a Várból

A legfelső szintek értékesítésének újszerű módja ez. Régebben előfordult, hogy csak bizonyos ritka alkalmakkor, partnerpartikon nyitották meg a tetőt, mint anno a Sofitel esetében, és találkozni olyan patinás hotellel is, amelyik nem száll be a  tetőterasz-versenybe.

Budapest legmagasabb pontján, a Mátyás templom tőszomszédságában helyezkedik el az ötcsillagos Hilton Budapest, amelyet a világ 10 legszebb panorámájú szállodája között tartanak számon. Nyolcadik emeletének liftjéből kilépve a White Raven Skybar és Lounge-ban csodálhatjuk meg különleges szögből a Margit-szigetet, és felülről rápillanthatunk a Bazilika kupolájára. A bár latin nevű koktélkülönlegességeit a hét főbenjáró bűn ihlette:

Idén nyáron nyílt meg a budapesti Hotel Helia terasza, ahová nemcsak a szállóvendégeket, hanem a helyi lakosokat, turistákat is várják. Szeretnék, ha nem csak a szálloda lakói, hanem a családok, a környéken kutyát sétáltatók, fiatal társaságok is birtokba vennék ezt a különleges helyszínt.

Napozó ágyak, beszélgetős sarkok, lágy zene

A kínálat jellemzően street food és bisztró ételekből áll, amelyet újonnan kreált koktélok tesznek izgalmassá. A hangulat slow living, lágy zenével párosítva, ehhez illeszkedik a lakberendezési koncepció, amely szokatlan még itthon: beszélgetős sarkok és napozó ágyak is várják a vendégeket.

A Hotel Helia terasza. Fotó: Hotel Helia
A Hotel Helia terasza. Fotó: Hotel Helia

A vidéki szállodák is követik a trendet. Győrben, a barokk belváros szívében helyezkedik el a Hotel Rábához tartozó Belga étterem és söröző terasza, amely flamand és vallon sörfőző mesterek több évszázados hagyományai alapján készített, apátsági és trappista, búza-, spontán erjedésű, gyümölcsös zamatú, barna és félbarna söröket kínál.

A Danubius Hotels Bükben a vendégek körében rögtön népszerűvé vált kerti bárban koktélokat kínálnak az all inclusive szolgáltatások mellett.  -

Kávézó a Pénzmúzeum tetején

De nemcsak a szorosan vett szállodák nyújtanak ilyen szolgáltatást. Egy időben népszerű hely volt a Corvin áruház tetőterasza, ahol mozinézéssel egybekötve lehetett limonádét szürcsölni.

A nemrég nyílt Széll Kálmán téri Pénzmúzeum panoráma teraszát egyelőre csak azok a vendégek látogathatják, akik beregisztrálnak a Pénzmúzeumba és megnézik a kiállítást, ami ingyenesen látogatható. Fent egy kis kávézót alakítottak ki,  ahonnan messzire ellátni. A látogatási idő igazodik a Pénzmúzeum nyitva tartásához.

Bonyolult az engedélyeztetés?

Most pedig a magasból ereszkedjünk le a földre. A szellős és vendégcsábító teraszok megvalósításának folyamata, főleg Budapesten, elég nehézkes. Az nyilvánvaló, hogy közterület foglalási engedélyt kell kérni. Számos más hozzájárulás szükséges, például, ha a terasz dobogón áll vagy elkerített, azaz építménynek számít.

Ilyenkor a kerületi főépítésszel előzetesen véleményeztetni kell, ami hosszú tortúra lehet. Talán ezért van sok helyütt csak füvet utánzó műanyag szőnyeg leterítve? Szigorodik a helyzet, ha építészetileg, műemléki szempontból védett a környezet

Nagyon megemelkedett a bérleti díj és a rezsi

Sok kávézó elé reggel raknak ki néhány könnyed kis széket és este beszedik, estére nyoma sem marad a „kitelepülésnek.” Nyilvánvalóan ez más elbírálás alá esik. De akkor is helyet foglal el a járdából, és az sem mindegy, hol van az az utca és milyen széles. Ugyancsak más a helyzet, ha napernyők, ponyvák is fel vannak szerelve.

A Tabáni Kakas múltja sok évtizedre nyúlik vissza. Tóth András hetedik éve béreli az I. kerületi kisvendéglőt. Mint mondja, már csak a munkatársak kedvéért tart nyitva. Oly mértékben megemelkedtek a bérleti díjak, és a rezsiköltségek, hogy annyit már nem lehet kigazdálkodni. Tavaly nem kellett fizetni a teraszért, most viszont 180-200 ezret kell havonta, pedig csak egy szőnyeg van leterítve a járdán, három asztalnak. Az üzlet bérleti díját felemelte az önkormányzat 350 ezerről 470 ezerre, a villany és gázszámla megsokszorozódott. Plusz negyedévenként kell fizetni 600 ezer forint turisztikai hozzájárulást - ! -lassan tehát havi egymilliós rezsinél tartunk, a betérő pedig egyre kevesebb. A törzsvendégek is ritkábban járnak, mert spórolnak, a forgalom hektikus.

A sörfőzdék a gyárudvarra települnek ki

Újabban a teraszok sajátos helyszíne lett némely sörfőzde üzemének udvara. A márka megszállott rajongói szívesen elzarándokolnak a kies Soroksári útra vagy más külső kerületbe, gyárnegyedbe, loftokba, raktárvárosba, hogy az udvaron elhelyezett székek, padok, asztalok mellett, napernyők árnyékában kortyolhassák kedvenceiket.

De van, amelyik sörfőzde betelepül a városba, például a romkocsmanegyedbe, vagy éppen valamelyik plázába: a Mad Scientist sörfőzdének – a Madhouse, a Mad Garden Buda és a Mad Kert után – nemrég a Westend tetőteraszán nyílt meg a főzde új egysége, ahol persze más italokat is kínálnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!