6p

A leggazdagabb települések több esetben is szembementek a választókerületük végeredményével. 

A GfK felmérése szerint 2021-ben is Üröm vezette a leggazdagabb magyarországi települések listáját, hiszen itt az átlagos vásárlóerő 60 százalékkal haladta meg az országos átlagot. De vajon hogy szavaznak azok a települések, ahol igazán jól él a lakosság? Összegyűjtöttük.

Üröm

Pest megye szentendrei központú 3. választókerületében jelentős Fidesz-KDNP győzelem született, hiszen Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára 52,90 százalékkal legyőzte az összellenzék jelöltjét, Buzinkay Györgyöt (Momentum), aki a szavazatok 36,37 százalékát szerezte meg.

Az eredmény a választókerületbe tartozó Ürömön már egyáltalán nem volt ennyire egyértelmű: az ország leggazdagabb településeinek lakói szavazatarányosan Buzinkay győzelmét látták volna szívesebben, ahogy az az általunk készített vizualizáción is látszik:

Az ürömi választói jegyzékben 6200 választópolgár szerepelt, az országos átlagnál jóval többjüket, 4947 főt mozgatott meg a választás, ez 81,62 százalékos részvételi arányt jelent. A szavazatokat összeszámolva az is egyértelmű, hogy az ellenzékre vitathatatlanul többen szavaztak Ürömben, hiszen Buzinkay György 2192 szavazattal legyőzte Vitályos Esztert. Igaz, a szavazatkülönbség minimális, hiszen a képviselő-államtitkár 2168 voksot szerzett.

Még egy érdekesség: bár a Mi Hazánk országos szinten lényegesen jobban szerepelt, mint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Üröm az MKKP felé hajlott – Kövesdi Miklós 218 szavazatot szerzett a Mi Hazánk színeiben induló Pál Béla 203 szavazatával szemben.

Paks

Az átlagnál 50,2 százalékkal nagyobb vásárlóerővel rendelkező kisváros Tolna megye 3. számú választókerületének központja. A választókerület a kormánypárt egyik legnagyobb sikersztoriját hozta az idei választáson, hiszen Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, volt paksi polgármester óriási győzelmet aratott: a szavazatok 63,82 százalékát szerezte meg az összellenzéki jelölt Bencze János (Jobbik) 27,07 százalékával szemben. Annak ellenére, hogy Paks 16. szavazóköréből cikkünk írásakor még nem elérhetőek az adatok, így is kimondható, hogy Süli János elsöprő győzelmet aratott Pakson minden szavazókörben.

A már feldolgozott szavazókörök választói jegyzékében szereplő választópolgárok száma 14 151, közülük 75,44 százalékot, 10 675 főt mozgatott meg a választás. Süli János eddig 6175 szavazatot kapott, míg Bencze János 3216-ot. A városban a harmadik helyet egyébként a Mi Hazánk jelöltje, Árvai Tibor szerezte meg 629 vokssal.

Nagykovácsi

Vásárlóerőt tekintve épphogy elmarad Pakstól Nagykovácsi az átlagnál 50,1 százalékkal magasabb szinttel, választási eredmény tekintetében aligha lehetnének különbözőbbek. Pest megye 2. választókerületében az ellenzéki Szél Bernadett (független) 44,10 százalékot szerzett Menczer Tamás, a KKM Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának 47,49 százalékával szemben. Nagykovácsiban azonban az ellenzék kerekedett felül, hiszen egy szavazókört tekintve szavazatarányosan Szél Bernadett egyértelműen nyerni tudott a nagyközségben.

Nagykovácsiban is rendkívül aktívak voltak a voksolók, hiszen a névjegyzékben szereplő 5994 választópolgár 82,95 százaléka, 4972 fő járult az urnákhoz. Szél Bernadett végül közel kétszáz szavazattal előzte meg legnagyobb riválisát: 2359-2180 arányban tudott nyerni Menczer Tamással szemben.

Csakúgy, mint Pest megye több másik településén, Nagykovácsiban is erősebbnek bizonyult a következő négy évben parlamenti párttá avanzsáló Mi Hazánk jelöltjénél a Magyar Kétfarkú Kutyapárt: az MKKP-s Jakab Edina 170 szavazatot szerzett György József 165 szavazatával szemben.  

Budaörs

Szintén Pest megye 2. budakeszi központú választókerületébe tartozik az ország negyedik leggazdagabb települése: a magyar átlagnál 48,1 százalékkal magasabb vásárlóerővel rendelkező Budaörs az általunk kigyűjtött adatok szerint egy ellenzéki erőd. Bár a választókerületben, ahogy már említettük, végül Menczer Tamás kerekedett felül, Budaörs húsz szavazókörében ez egyáltalán nem így történt: mindenhol az ellenzéki jelöltnek szavaztak többen bizalmat.

A szavazói aktivitással Budaörsön sem volt probléma, hiszen a névjegyzékben szereplő 21 800 választópolgár közül 17 265-en valóban eljöttek szavazni. A különbség Menczer Tamás és Szél Bernadett közt a szavazatszámokat tekintve is jelentős: az ellenzéki összefogás jelöltje 8797 szavazatot szerzett a külügyi államtitkár 6810 szavazatával szemben. Budaörsön a harmadik hely a Mi Hazánk jelöltjének, György Józsefnek jutott 643 leadott vokssal, míg az MKKP-s Jakab Edina 520 szavazattal zárta a választást a városban.

Solymár

Ismét Pest megye 2-es számú választókerületében járunk, hiszen az ország ötödik leggazdagabb települése nem más, mint Solymár – a nagyközség vásárlóereje 43,1 százalékkal van a hazai átlag felett. Solymáron jelentős kormánypárti győzelem született, a település nyolc szavazóköréből hétben Menczer Tamás nyert.

A voksolásra jogosult 8460 solymári lakosból 6859-en éltek ezzel a joggal, ez több mint 81 százalékos részvételi arány, azaz a választói aktivitás itt is jóval az országos átlag felett volt. Menczer Tamás kényelmesen nyerte a választást a településen, hiszen 3581 szavazatot szerzett Szél Bernadett 2669 voksával szemben. Solymáron a Magyar Kétfarkú Kutyapárt hozta el a harmadik helyet: Jakab Edinára 228-an adták le a szavazatukat, míg György Józsefnek a Mi Hazánk színeiben 209 szavazat jutott.

A leggazdagabb települések az ellenzékhez húznak?

Bár mind Pakson, mind Solymáron jelentős kormánypárti győzelem született, mindenképpen feltűnő, hogy a toplista első öt helyezettjéből három az összellenzék jelöltjeit részesítette előnyben. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kirajzolódó ellenzéki preferencia aligha a vagyoni helyzet kérdése: sokkal inkább arról van szó, hogy ezek a települések Pest megyében találhatóak, több esetben pedig az agglomeráció részei, így ezer szállal kötődnek az ellenzéki bázissá vált Budapesthez.

Mi a helyzet a legszegényebb településeken?

A G7 cikke szerint a 2018-as választásokhoz hasonlóan idén is komoly fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatott kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot.

Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz. A legkisebb arányú győzelmet Rajkán aratták, ez ott a listás voksok 63 százalékát jelentette. Ezen kívül még a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!