4p

A kistelepülési voksolók az önkormányzati választási szavazólapok mellett európai parlamenti szavazólapot is kapnak, ez szinte biztosan azt eredményezi, rekord mértékű részvétel várható a vasárnapi voksoláson. Vajon Magyar Péterék mekkorát villantanak, és összejön-e a Fidesznek a kétmillió voks?

Az eddigi legnagyobb részvételi hajlandóság várható a vasárnapi magyarországi voksoláson, ami annak köszönhető, hogy most az európai parlamenti (EP-) választások mellett önkormányzati választást is tartanak. Hazánkban az uniós átlagnál alacsonyabb szokott lenni a részvételi arány, ám – ahogy arra Ember Zoltán, az Iránytű Intézet vezetője lapunknak korábban rámutatott – „a nagyobb települések lakóit jobban érdekli az európai parlamenti választás, mint a kistelepüléseken élőket. Az önkormányzati választáson azonban pont fordított a helyzet: a kistelepülések lakói nagyon szeretnek szavazni menni, a nagyvárosoknál attól függ, mekkora a tét.” A kutatóintézet elemzője saját becsléseikre hivatkozva május elején 58 százalék körüli részvételt valószínűsített.

Magas részvétel várható
Magas részvétel várható
Fotó: Depositphotos

A korábbi részvételi adatok azt mutatják, a csatlakozáskor hazánkban is nagy volt a várakozás, a választók 38 százaléka, több mint 3 millió ember járult az urnákhoz, majd ez az arány és a szavazatok száma is csökkenésnek indult. A 2015-ös migrációs válság, annak fő kormányzati narratívává tétele azonban kitartott a 2019-es EP-választásig, ami újra megemelkedő részvételt jelentett. Azt azonban meg kell jegyezni, ez uniós szinten jellemző megugrás volt, az EU választásra jogosult polgárainak több mint fele elment szavazni az EP-választásra.

Most az energiaválság és a háború uralja a kormányzati narratívát, a „mindmeghalunk”-kampány, illetve a többségében Fidesz-elkötelezettségű kistelepülési lakosok szavazási hajlandóságának köszönhetően szinte biztosan megdől az öt évvel ezelőtti, 43,58 százalékos részvételi csúcs. Abban kutatói konszenzus van, hogy a tizenegy EP-listát állító párt közül a Fidesz kapja vasárnap a legtöbb szavazatot, a Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt pedig a második lesz. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy a június 1-jei békemenet, illetve a kormánypárt pénzt, paripát, fegyvert nem kímélő mozgósítása mire lesz elég.

Összegyűjtöttük, az eddigi négy magyarországi EP-választáson milyen szavazatszámmal szereztek mandátumot a pártok, és ezt átböngészve azt látjuk, a Fidesz legrosszabb, 2014-es eredménye (csaknem 1,2 millió szavazat) is kis híján 150 ezerrel több, mint a bármely más párt által elért maximum: a szocialisták 2004-ben valamivel több mint 1 millió voksot tudtak begyűjteni.

A kormánypárt rekordja eddig a migrációs témájú EP-választás több mint 1,8 milliónyi voksa volt, így csak az a kérdés, a Rogán Antal és Kubatov Gábor alkotta páros háborús kampánya megdönti-e ezt, illetve

elérik-e a 2 millió szavazatot.

A jelek szerint erre van esély: ha a körülbelül 8 millió választópolgár 58 százaléka vesz részt a voksoláson, és azok 45 százaléka a kormánypárt listájára teszi az ikszet, akkor összejöhet. A Medián legfrissebb számai alapján pedig akár több is.

Viszont az újonnan színre lépett Tisza Párt is okozhat meglepetést. Akkor friss erőként a Jobbik 2009-ben 428 ezer, a Momentum pedig 2019-ben 344 ezer szavazatot söpört be, ezzel 2, illetve 3 mandátumot nyertek. Hogy ezeket a számokat Magyar Péterék meghaladják, az biztosra vehető, ám az ő esetükben a kérdés, hogy a biztos szavazó pártválasztók között most épp 27 százalékra mért erő

felülmúlja-e a Fidesz 2014-es negatív rekordját.

Erre magas részvétel esetén szintén nagy esély van.

A választásokkal kapcsolatos cikkeinket itt gyűjtöttük össze. >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!