3p

A tárcavezető miniszter súlyos időket emlegetett és azt, hogy a kormány azért támogatja a magyar családokat. 

A háborús válság miatt egész Európa súlyos nehézségekkel néz szembe, azonban a gazdaságpolitika alapjaival, a családok támogatásával, a munkahelyek védelmével és beruházások ösztönzésével nem szakítunk – mondta Varga Mihály az EU-Fire Kft. új üzemének átadásán. Hozzátette: rendkívüli időket élünk, az eredmények megőrzéséhez a magyar érdekek előtérbe helyezésére, erős hazai alapokra, az önellátás erősítésére is szükség van. A kormány az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében jelentős támogatással járult hozzá a cég 8 milliárd forintos beruházásához, közölte a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. 

Varga Mihály. Fotó: Facebook
Varga Mihály. Fotó: Facebook

Energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy a következő hónapokban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban – jelentette ki a tárcavezető.

Mint mondta: a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban. Varga Mihály kiemelte: a magyar energiatározók feltöltöttsége jelenleg 44 százalékos, ez az éves szükséglet negyedét biztosítja, és a kormány már megtette a lépéseket a további beszerzések érdekében is. Magyarország energiaellátásához a költségvetés maradéktalanul biztosítja a forrásokat, a magyar energiatározók feltöltésének nincs költségvetési akadálya – hangsúlyozta.

Varga Mihály az egészségipari fejlesztés átadásán leszögezte: a reálgazdaság folyamatai és tényei az irányadók, amikor egy gazdaság teljesítményéről beszélünk, ebben pedig kiemelt helyük van a versenyképességet emelő és a hazai ellátás biztonságát növelő beruházásoknak.

Az EU-Fire új gyártósorai lehetővé teszik a speciális orvosi eszközök egyedi és sorozatgyártását is, így a jövőben nagy mennyiségben állíthatnak elő például fém műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket is – fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a termelés automatizált és részben robotizált üzemekben folyik majd.

Kiemelte: a gyártókapacitás egy esetleges válsághelyzetben rövid idő alatt átállítható a magyarországi ellátás szempontjából kritikus alkatrészek és eszközök gyártására. Varga Mihály rámutatott: az Egészségipari Támogatási Program 83 különböző fejlesztés végrehajtását teszi lehetővé országszerte 68 helyszínen, a beruházások összértéke eléri a 86 milliárd forintot, a kormányzati támogatás mértéke 66 milliárd forint. A fejlesztések összességében 5700 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járulnak hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!