<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tárcavezető miniszter súlyos időket emlegetett és azt, hogy a kormány azért támogatja a magyar családokat. 

A háborús válság miatt egész Európa súlyos nehézségekkel néz szembe, azonban a gazdaságpolitika alapjaival, a családok támogatásával, a munkahelyek védelmével és beruházások ösztönzésével nem szakítunk – mondta Varga Mihály az EU-Fire Kft. új üzemének átadásán. Hozzátette: rendkívüli időket élünk, az eredmények megőrzéséhez a magyar érdekek előtérbe helyezésére, erős hazai alapokra, az önellátás erősítésére is szükség van. A kormány az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében jelentős támogatással járult hozzá a cég 8 milliárd forintos beruházásához, közölte a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. 

Varga Mihály. Fotó: Facebook
Varga Mihály. Fotó: Facebook

Energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy a következő hónapokban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban – jelentette ki a tárcavezető.

Mint mondta: a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban. Varga Mihály kiemelte: a magyar energiatározók feltöltöttsége jelenleg 44 százalékos, ez az éves szükséglet negyedét biztosítja, és a kormány már megtette a lépéseket a további beszerzések érdekében is. Magyarország energiaellátásához a költségvetés maradéktalanul biztosítja a forrásokat, a magyar energiatározók feltöltésének nincs költségvetési akadálya – hangsúlyozta.

Varga Mihály az egészségipari fejlesztés átadásán leszögezte: a reálgazdaság folyamatai és tényei az irányadók, amikor egy gazdaság teljesítményéről beszélünk, ebben pedig kiemelt helyük van a versenyképességet emelő és a hazai ellátás biztonságát növelő beruházásoknak.

Az EU-Fire új gyártósorai lehetővé teszik a speciális orvosi eszközök egyedi és sorozatgyártását is, így a jövőben nagy mennyiségben állíthatnak elő például fém műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket is – fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a termelés automatizált és részben robotizált üzemekben folyik majd.

Kiemelte: a gyártókapacitás egy esetleges válsághelyzetben rövid idő alatt átállítható a magyarországi ellátás szempontjából kritikus alkatrészek és eszközök gyártására. Varga Mihály rámutatott: az Egészségipari Támogatási Program 83 különböző fejlesztés végrehajtását teszi lehetővé országszerte 68 helyszínen, a beruházások összértéke eléri a 86 milliárd forintot, a kormányzati támogatás mértéke 66 milliárd forint. A fejlesztések összességében 5700 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járulnak hozzá.