<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Gyorsan sok változást eszközöltek az újonnan szerzett érdekeltségénél.

Nincs három hete annak, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltsége kiadta a közleményt a befolyásszerzésről, mely majdnem napra pontosan egy hónappal ezelőtt történt meg a cégbíróságra benyújtott dokumentumok alapján. Ahogy arról lapunk is megemlékezett, a Mészáros Csoporthoz tartozó termelővállalatok kiszámítható és stabil energiaellátásának érdekében sikeresen zárult az energiakereskedelemmel és innovatív beruházásokkal foglalkozó Central Energy Trade Kft. akvizíciója, a társaságnak kizárólag a cégcsoportos ügyfelek kiszolgálása lesz a feladata.

A kiadott közlemény azonban nagyon sok részletet nem árult el az ügyletről, egyebek mellett azt sem, hogy pontosan melyik Mészáros-érdekeltség lesz a CET Kft. közvetlen tulajdonosa. Ahogy az sem derült ki, hogy a kft.-be nem csak a Mészáros Csoport szállt be társtulajdonosként. Mindezekre részben a cégkivonat, részben pedig a cégbíróságra benyújtott dokumentumok adnak választ.

A CET Kft.-nek 2015 óta egyedüli tulajdonosa volt a balatonalmádi székhellyel rendelkező, a Banka-család tulajdonában lévő "Tensor-Média-Print" Kft. Mellé érkezett Mészáros Lőrinc érdekeltsége, mégpedig oly módon, hogy az egyedüli tulajdonos három részre osztotta a részesedését.

Ebből 25,5 százalékot tartott meg magának, 52,93 százalékát adta el a Status Energy Magántőkealapnak. Az alapot a Mészáros által egyedüliként tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. A maradék 21,57 százalékos rész pedig a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. tulajdonába került - derül ki a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból.

A cégbíróság egyébként nem ült sokáig az akvizíció átvezetésén, hiszen az október 26-i tulajdonszerzést követően november 4-én már be is jegyezte a változást a cégkivonatba. Ám nem ez volt az egyetlen változás, ami Mészárosék megjelenésével végbement.

Rögtön másnap sok pénzt utal át. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Rögtön másnap sok pénzt utal át. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Rögvest megváltoztatták a cég székhelyét is: a budapesti Nánási útról átköltöztették a társaságot a herceghalmi irodaházba, mely számos Mészáros-érdekeltségnek ad otthont (például a Talentis Group Zrt.-nek).

Noha a régi tulajdonosok továbbra is a cég mögött állnak, új ügyvezetőt jelöltek ki. A cég élére a tulajdonos Banka József helyett a székesfehérvári Koncz László került, akinek eddig a cégháló alapján nem volt köze a felcsúti milliárdos cégbirodalmához. Mellette felügyelőbizottságot is létrehoztak, melynek tagjai:

  • Piller Zsuzsa, aki többek között a Mészáros Lőrinchez kötődő Status Capital Zrt. és az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. irányításában is szerepet vállal,
  • Sárkány Hunor a Gallicoop és a Wamsler SE vezetésében vállal szerepet,
  • Nagy Dániel, aki például a Magyar Bankholding Zrt.-nél más munkavállalóként cégjegyzésre jogosult.

Az viszont már teljeskörűen csak a bíróságra benyújtott papírokból derült ki, hogy jelentős tőkeemelést hajtott végre az új többségi tulajdonos, a Status Energy Magántőkealap.

A tulajdonszerzést követő másnap már elutalt ugyanis 185 millió forintot, melyből 1,2 millió forinttal közvetlenül a társaság törzstőkéjét növelték, így annak értéke 60,7 millió forintról, 61,9 millióra emelkedett. A fennmaradó összeget pedig a cég tőketartalékába helyezték.

A magántőkealap mellett lett még egy tulajdonosa a cégnek, ahogy azt említettük korábban, mégpedig a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. A 2008-ban alapított társaság főtevékenysége látszólag meglehetősen távol áll az energiapiactól, hiszen üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozik főtevékenységként. Ráadásul a felvett további tevékenységi körökről sem mondható el, hogy közel állna a CET fő profiljához. Jellemzően ugyanis az IT-piachoz, a reklám és média világához, a bútorgyártáshoz, valamint a számítástechnikai és audiovizuális termékek kis- és nagykereskedelméhez kapcsolódó tevékenységeket jegyeztek még be.

Az 5 millió forintos törzstőkével rendelkező cég egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a budapesti Németh Bálint, aki ezen kívül még hat céggel áll kapcsolatban tulajdonosként vagy annak vezetőjeként.

A CET Kft. elmúlt éveit nézve egy elég felemásan teljesítő vállalatba vásárolta be magát a felcsúti milliárdos által tulajdonolt alapkezelő menedzselte magántőkealap. 2021-ben az előző évinek közel a tizede folyt be a céghez értékesítésből származó árbevételként: 248 millió forint a korábbi 2,1 milliárd után. Ám hiába a 2020-as rendkívül magas bevétel, nyereséget sem tavaly, sem tavalyelőtt nem tudtak termelni. 2021-ben 33,7 milliós, 2020-ban pedig 2,4 milliós lett a cég vesztesége. A legutóbbi nyereséges évben, vagyis 2019-ben 49 millió forint profit jött össze a szintén kiemelkedően magas 1,6 milliárdos árbevételből.