2017. április 19. 07:16

Ez 100 százalékos pénzügyi korrekció. A történet hosszú éveken át íródott, a szocialista és a Fidesz-KDNP kormány együtt hozta össze.

Visszakérheti az EU azt a 18 milliárd forintot, amit az uniós pénzek pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére adott támogatásként, mert durva hibákat találtak a magyar projektnél, írja a 24.hu.

Az Európai Bizottság illetékesei a közelmúltban két VOP-os projektet is vizsgáltak, és a 24 által megismert, a Miniszterelnökségnek elküldött jelentéstervezetben azt írják, halmozottan problémás az egységes monitoring információs rendszer (EMIR) kifejlesztése és működtetése, de olyannyira, hogy a teljes uniós támogatás visszafizetését helyezték kilátásba.

Az EMIR-nél ugyanis a projekt harmadik fázisában hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel nyert a korábban a kifejlesztéssel és üzemeltetéssel is megbízott Welt 2000 Kft., pedig a továbbfejlesztés feladatát elvileg más is el tudta volna végezni. A Közbeszerzési Döntőbizottság 2004-ben kimondta, hogy itt törvénysértés történt, amit a cég próbált bíróságon megtámadni, sikertelenül.

További szarvashiba volt, hogy a magyar szervek a rendszer tulajdonjogát fokozatosan átadták a Welt 2000 Kft-nek, amit egy "gondosan eljáró ajánlatkérő" bizonyosan nem tett volna. Ráadásul az uniós programok menedzselésével foglalkozó Irányító Hatóság is tudott a szabálytalanságokról, mégsem tett semmit.

Három, a Welt 2000 Kft-vel megkötött szerződés (2007-2008-2009-ben) is a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklus alá tartozik, ezért most ezeknél léphet fel az Európai Bizottság. A 24.hu szerint ugyanakkor az összegek java részét már nem a szocialista, hanem a Fidesz-KDNP kormányzás idején akasztották le. Az EMIR-re 2007 és 2015 között több mint 25 milliárd forintot költöttek, és az összeg nagyobbik részét 2010 után fizették ki. A projektet ráadásul a 2010-es kormányváltás után többször módosították, mindig emelve a támogatható költségen, míg az összérték el nem érte a 18 milliárd forintot.

A Miniszterelnökség szerint ugyanakkor a Bizottság levelében írt vélelmek "nem tekinthetők sem véglegesnek, sem valósnak", jogszabályi úton közölni fogják az álláspontjukat. Szerintük a valós következmények évek múlva érkezhetnek meg, illetve rámutattak, hogy a 2007-2013-as programozási időszakban a kérdéses projekteket kilencszer ellenőrizték a hazai ellenőrző szervek, továbbá a Bizottság, és ezek egyike sem állapított meg semmi kivetnivalót.

Az EMIR-t a kormány egyébként már kidobta, a 2014-2020 közötti uniós ciklusra egy másik rendszert fejlesztettek ki. A Welt 2000 Kft. 2014 végén állami tulajdonba került, átnevezték Új Világ Nonprofit Kft.-re, így ha az állam nem tudja meggyőzni a Bizottságot arról, hogy minden rendben volt a projekt kapcsán, akkor a teljes, 18 milliárd forintos összeget vissza kell fizetnie a Welt 2000 helyett.

mfor.hu