TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A külkereskedelmi mérleg hiánya az első négy hónapban 1.395 millió euró volt, aminek abszolút összege az elmúlt év azonos időszakához képest 244,5 millió euróval emelkedett.

Relatív nagysága az exporthoz viszonyítva 12,9 százalék, ami 0,2 százalékpontos javulást jelent - tájékoztatta a Gazdasági Minisztérium közleményben az MTI-t.

A jelentés szerint továbbra is élénk a külkereskedelmi forgalom növekedése. A márciusi megtorpanás után áprilisban ismét 19 százalékos export- és 21,4 százalékos importnövekedést regisztráltak.

A január-áprilisi időszak egészét magas, az exportban és az importban azonos növekedési ütem jellemezte. Az elmúlt négy hónap alatt a kivitel értéke 10.733 millió euró volt, 21,8 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában. A behozatal szintje 12.128 millió euró volt, növekedése elérte a 21,8 százalékot.

A KSH első negyedévi forint alapon számított árindexeivel számolva az export volumenindexe 15,9 százalék, az import volumen növekedése 15,5 százalék. Az Eurostat előzetes adatai szerint az Európai Unió országaiban az első negyedév során az egymás közti forgalom 8 százalékos növekedését regisztrálták. Az unión kívüli országokkal folytatott külkereskedelemben 14 százalékos exportnövekedés mellett az import bővülése elérte a 12 százalékot.

Az ipari vámszabad területeken megmaradt a tavalyi évet jellemző növekedési ütem. A vámszabad területeken kívül a vámbelföldi forgalom is számottevően bővült, az export 18,1 százalékkal, az import 19 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. Pozitív tendencia, hogy a vámbelföldi exporton belül a gépek és a gépi berendezések kivitele volt a legélénkebb 25,3 százalékkal és a növekedés üteme közelítette a vámszabad területi gépexport dinamikáját.

A belföldi fogyasztás és a beruházás élénkülése mellett az importnövekedés irányába hat az energiahordozók még mindig magas, 23,8 százalékos, az átlagot meghaladó növekedése. A gáz elhúzódó árhatása miatt az energiahordozók importnövekedésében az elmúlt hónapokban a gázár növekvő súlya a meghatározó.

A külkereskedelmi forgalom relációs szerkezetében némi változást jelent, hogy az átlagnál élénkebb export valósult meg a közép- és kelet-európai országok irányába, ezen belül is a CEFTA-országokba. Az import is ez utóbbi relációból erősödött meg. A partner országok közül tovább csökkent az USA-ba és Oroszországba irányuló magyar export. Az előbbi az elektronikai ipart érinti, míg a második esetben az élelmiszergazdasági termékek kivitelét befolyásolja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.