3p

Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter jogszerűtlennek minősített döntése közel 200 millió forintjába kerülhet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek a társaság szerdai közleménye alapján azért, mert a bíróság elsőfokú döntése szerint Tátrai Miklós, a zrt. egykori vezérigazgatója munkaszerződésének 2009 júliusi megszüntetése jogellenes volt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós által még 2009-ben indított munkaügyi perben a kedden tartott tárgyaláson a bíróság elsőfokú ítéletet hirdetett. Mivel e szerint a felperes munkaviszonya az ítélet jogerőre emelkedésének napján szűnik meg, a bíróság az elmaradt munkabér, annak kamatai, valamint kárátalány címén összesen közel 200 millió forint megfizetésére kötelezte az MNV Zrt.-t.

Tátrai Miklós az MNV Zrt. megalakulásától töltötte be a vezérigazgatói tisztséget. Személyi alapbére havi 3,5 millió forint, átlagkeresete 5 millió forint felett volt. Tátrai Miklós emellett tagja volt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak (NVT) is, amiért további 850 ezer forintos tiszteletdíj illette meg. (Tátrait egyébként 2010-ben a Sukoró-üggyel kapcsolatban előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.)

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter 2009. július 14-i hatállyal rendkívüli felmondás útján szüntette meg Tátrai munkaviszonyát. Tátrai ezt követően munkaügyi pert indított, hivatkozással arra, hogy munkaviszonyának megszüntetése jogellenes volt.

A közlemény szerint az első fokon eljárt bíróság az ítélet indoklása során arra a megállapításra jutott, hogy Tátrai Miklós munkaviszonyának megszüntetésére nem az akkori pénzügyminiszter, Oszkó Péter, hanem a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) lett volna jogosult.

A bíróság szerint a rendkívüli felmondás nem volt kellően megalapozott, az indoklás legfeljebb rendes felmondás gyakorlására adhatott volna okot. A bíróság ezért arra a következtetésre jutott, hogy Tátrai Miklóst elmaradt munkabérként közel 160 millió forint és kamatai, kárátalányként kéthavi átlagkeresetként közel 11 millió forint illeti meg. Emellett az MNV köteles 3 millió forint perköltség megfizetésére is.

Tátrai Miklós keresetet nyújtott be az elmaradt prémium megfizetésére is, ezt az igényt azonban a bíróság nem találta megalapozottnak.

Az MNV Zrt. az elsőfokú bíróság szóban kihirdetett ítéletét nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az első fokon eljárt bíróság szerint a Pénzügyminisztérium akkori vezetője, Oszkó Péter jogellenes döntést hozott. E jogellenes döntés súlyos erkölcsi hatásaival és pénzügyi terheivel kell most az MNV Zrt.-nek szembesülnie - áll a közleményben. Az MNV az elsőfokú bíróság írásba foglalt ítélete kézhezvételét követően dönt arról, hogy élni kíván-e jogorvoslattal.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!