TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az ITTK legutóbbi szakmai klubján Szekfű Balázs tartott vitaindító előadást, a "dotkom" cégek bukásáról illetve annak következményeiről. Azalábbiakban az elhangzott előadás, és az azt követő megejtően szellemes és szabad asszociációkkal, fordulatokkal tarkított beszélgetés összefoglalóját közöljük.

A vitaindító után a résztvevők számos érdekes témát és kérdést vetettek fel, illetve vitattak meg, úgy mint:

  • Magyarországon a dotkom válság nem igazán érezteti hatását: beestünk egy házibuliba a vége előtt nem sokkal, így ugyan nem mulattunk, de nem is leszünk másnaposak. A technológia ésszerű használata és elterjedése viszont továbbra is fontos marad.


  • Mi lett az így felhalmozódó óriási mennyiségű pénzzel? Befektették vagy nem, esetleg valóban luxusjavakra költötték? Felmerült a kérdés, hogy létezik-e a történelemben egy olyan vonulat, hogy a gazdaságilag felfutó időszakban megtermelődő pénzfelesleget a gazdaságon kívül elfecsérlik?


  • Lehet-e általános gazdasági recesszióról beszélni, vagy csak egy szűk terület válságáról? A munkanélküliségi ráta és az inflációs nem mutatja, hogy a válság átfogó volna.


  • A dotkom jelenség pozitívumai: az új gazdaság hatására felértékelődött az emberi tőke, a csapat-építés, a tudásmenedzsment, a vevő, a kapcsolat-építés, a hagyományos cégek nyitása az új technológiák felé.


  • Az értéklánc lerövidülése a gyártó és a fogyasztó segítségével lehetővé válik az Interneten. De ennek ellenére sok termék már nem is igazán különbözik egymástól (pl. autó: ugyanarra az alvázra építkeznek) csak a dizájn és a branding.


  • A "dotkom buktából" megtanultuk, hogy a sebesség alárendelődik a profitnak: ha a profithoz gyorsaság kell, akkor az megmarad. De manapság számos technológia már készen áll, miközben nem tudni, hogy mire fogják használni a vevők, kell-e majd nekik (pl. SMS: senki nem gondolta volna, hogy ez ennyire sikeres lehet, miközben a WAP ekkorát bukik).

A rövid felsorolás persze nem pótolhatja a részvételt, ami sokkal pergőbb és érdekesebb volt.

Amennyiben további információkat szeretnének a szakmai klubról vagy a vitanappal kapcsolatban kérjük keressék Pintér Róbertet az alábbi email címen:

pinter.robert@ittk.hu.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.