<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A munkaerőpiaci helyzet javítását, különösképpen a tartós munkanélküliség, illetve a fiatalok körében tapasztalt magas munkanélküliségi ráta elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta Andor László EU-biztos kedden Brüsszelben.

Az idei uniós gazdaságirányítási teendőket taglalta az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén rendezett vitában a foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes magyar EU-biztos. Hangsúlyozta: a tagállamoknak ajánlatos éberen figyelniük a munkabérek és a különösen a minimálbér szintjének alakulását, annak érdekében, hogy helyes egyensúlyt lehessen kialakítani a munkahelyteremtés követelménye és a jövedelmezőség szempontja között.

A vitában Őry Csaba fideszes EP-képviselő kiábrándítónak nevezte a jelenlegi európai állapotokat. Mint mondta, a szociális helyzet folyamatosan romlik, a munkanélküliség pedig folyamatosan növekedik. A 27 EU-tagország közül tavaly csak hétben javult a foglalkoztatási helyzet, húszban romlott. A képviselő hiányolta az érdemi munkahelyteremtési terveket, a munkát terhelő adók csökkentését, a feketemunka visszaszorítását, a bérmeghatározási rendszerek korszerűsítését.

A szocialista Tabajdi Csaba úgy fogalmazott, hogy "több tagállamban, így Magyarországon elértük a lakosság tűrőképességének határát". Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már második alkalommal indult Budapestre "éhségmenet", több hátrányos helyzetű térségből. Az MSZP EP-delegációjának vezetője arról beszélt, hogy a magyar kormány folytatja a megszorításokat, forrást von ki a felsőoktatásból és az egészségügyből, kilátástalan helyzetbe hozza a szerény jövedelműeket. Adatai szerint "az elhibázott gazdaságpolitika következtében mostanra több mint félmillió, többségében fiatal magyar vállal munkát külföldön".

A jobbikos Morvai Krisztina a munkapiaci rugalmasság - Andor László által is szorgalmazott - követelményével kapcsolatban fejtette ki gondolatait. Szerinte a munkaerőpiaci rugalmasság az Európai Unió és a multinacionális cégek szótárában a munkavállalók teljes munkajogi jogfosztottságát jelenti.

MTI