TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. március 29. 13:31

A válság sújtotta autópiac önerőből egyhamar nem képes lábra állni, ezért a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a roncsprémium bevezetését tartja indokoltnak - olvasható a Figyelő Trend legújabb számában. A szakmai szövetség az autóvásárlást terhelő adók egy részének elengedését tartaná megoldásnak.

Tavaly, a 2004-es több mint 200 ezernyi eladott autó darabszámnak körülbelül a negyedén, mintegy 60 ezer darab új személy-autón tudtak csak túladni a kereskedők. Az idei januári, februári statisztika szerint a negatív tendencia tovább tart, a havi értékesítési volumenek minimálisak, egyes márkákból alig 100-150 darab autót adnak el - idézi a cikk Erdélyi Pétert, az MGE társelnökét. A megkérdezett autógyártók, kereskedők és importőrök kivétel nélkül a kormány által kétszer már elutasított roncsprémium programban látják a kiutat.

Fő érvük, hogy az EU-ban a roncsprémium programoknak köszönhetően csak kevesebb, mint 2 százalékkal csökkentek az autóeladások és így több tízezer munkahelyet tudtak megőrizni - olvasható a cikkben. Ezzel szemben Magyarországon, ahol nem hirdetett az állam roncsprémiumot, csak az autókereskedelemből több mint 10 ezer alkalmazottat kellett elbocsátani, és a tendencia idén vélhetőleg folytatódik - jelezték.

Az MGE szerint Magyarországon közvetlen készpénztámogatásra nem működhet egy lehetséges autócsere-program, ezért a vásárlást terhelő adók egy részének elengedésére készített javaslatot tavaly. Az egyesület úgy látja, a 2009-ben megcélzott 10 ezer darab régi autó cseréje többletet hozott volna a költségvetésnek, a forgalmiadó-bevételen keresztül. Javasolja továbbá a regisztrációs adó változtatását is. Az importőrök 1,2 millió forintban határoznák meg az adó maximumát.

A magas terhek miatt a luxuskocsikat külföldön helyezik forgalomba. Ha az adó csökkenne, és a tehetősek Magyarországon helyeznék forgalomba az évi csaknem 5 ezer eladott luxuskocsit, az jelentősen növelné az eladásokat, az MGE szerint - a forgalmi adóval együtt, autónként 3-4 millió forint pluszt hozna a költségvetésnek - olvasható Figyelő Trendben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.