TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Mennyire magától értetődőnek tartjuk, hogy kedvenc joghurtunk mindig megtalálható az ABC polcain? Mennyire tartottuk történelmi tanulmányaink során magától értetődőnek azt a tényt, hogy Napóleon vagy Rommel vereségét utánpótlási vonalainak (ma úgy mondanánk ellátási láncának) problémái (is) okozták? Mennyire fel vagyunk háborodva, ha az interneten három kattintással megrendelt könyvet csak napok, esetleg hetek múlva, jelentős szállítási felár mellett kapjuk kézhez?

Ezekre a tranzakciókra az is jellemző, hogy a végfelhasználó, a könyv leendő olvasója, a szolgáltatás minőségét, és tulajdonképpen magának a terméknek, a könyvnek a minőségét is a logisztikai szolgáltatásokon keresztül ítéli meg, és az alapján mond véleményt, hogy mennyire pontosan, időben, sértetlenül, stb. (6M elv!) kapta meg a megrendelt könyvet.

Vagyis jelenlegi - egyébként széles választékot sok értékesítési helyre eljutató - logisztikai rendszereink részben és egészében nem alkalmasak fokozott mértékű szállítási és anyagmozgatási forgalomátterhelődésre, az e-Businessben elvárt magas szolgáltatási színvonal mellett.

A B2B, azaz vállalatközi relációkban kihívásként jelenik meg, hogy a jelenlegi piacterek egyelőre csak a tranzakcióra illetve a tranzakció megkötésének támogatására koncentrálnak. Tehát jellemzően nem rendelkeznek olyan modulokkal, amelyek a megkötött üzlet anyagáramlásainak fizikai realizálását segítenék. Az utóbbi időszakban megindultak azok a törekvések, melyek ilyen portálokat logisztikai szolgáltatásokkal egészítenek ki, hiszen csak akkor veheti fel eredményesen egy piactér a versenyt, hogyha integrált megoldásokat – beleértve tehát a logisztikai szolgáltatásokat is – tud nyújtani a felhasználói, vállalatközi piactéren egymásra találó üzletfelek számára.

Az eddig felsoroltak abba az irányba mutatnak, hogy az önálló specializált logisztikai szolgáltatók megerősödése várható, és szolgáltatásaik komplexitása növekedni fog, az értékhálózatban elfoglalt erejükkel, befolyásukkal együtt. Ezekre az összetett feladatokra a jelenlegi struktúrában leginkább az expressz- és csomagszállítókhoz hasonló (de néhány lényeges jegyében eltérő!) szolgáltatók lehetnek alkalmasak. Ahhoz azonban, hogy mikro- és makrogazdasági szinten is fenntartható disztribúciós rendszereket fejlesszünk ki a logisztikusok és az e-Businessben jártas szakemberek szorosabb együttműködése kívánatos.

Irodalomjegyzék:

Frederic Sabria (2001): Logistics and B2C , IESE Revista de Antiguos Alumnios; 2001 június

Nemeslaki András-Duma László (2002): E-Business modellek: Stratégiai sikertényezők, Harvard Business Manager, 2/2002

Nemeslaki-Kápolnai-Pataki (2002): E-Business stratégia felsővezetőknek, könyv, 2002, AULA


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.