2009. augusztus 13. 16:31

Összesen több mint 118 ezer négyzetméter irodaterületre, az előző negyedévi kétszeresére kötöttek bérleti szerződést a második negyedévben, azonban ebből a nettó bérbeadás nagyon alacsony, csupán 27 százalékos volt - közölte a DTZ ingatlan tanácsadó vállalat.

A kereslet legnagyobb részét, 41 százalékát szerződéshosszabbítások adták, míg 31 százalékot tett ki a modern irodaállományon belüli költözés, melyek nem csökkentették az üres területeket. A bérbeadások legnagyobb része, 31 százaléka a Váci úton realizálódott, míg a "második helyezett" Dél-Pest részesedése 15 százalékos volt. A kereslet nagy része továbbra is a kis alapterületű egységekre irányul: a negyedév során bérbeadott irodák 66 százaléka 500 négyzetméternél kisebb volt.

Az üresedései ráta 152 bázisponttal emelkedett június végére, elérve a 2004 első negyedéve óta tapasztalt legmagasabb, 18 százalékos szintet. Az irodaházak 38 százalékát adták teljesen bérbe, 90 százalékuknak pedig több mint felét töltik meg bérlők.

Az idei év második negyedévében összesen 65200 négyzetméter irodaterületet adtak át Budapesten, mellyel az irodaállomány 2,2 millió négyzetméterre bővült. Nyolc ingatlan készült el ebben az időszakban, amelyeknek - területüket tekintve - 70 százaléka a város pesti oldalán található.

Az első félévben több mint 113 ezer négyzetméter új irodát adtak át, míg a második félévre ennél még több, 190 ezer négyzetméter átadása várható - olvasható a DTZ közleményében. A második félévben átadásra kerülő irodaterület 28 százalékára már most megvan a bérlő.

Erősödő nyomás nehezedik az ingatlantulajdonosokra a bérleti díjak tekintetében, akik a bérlők megszerzése, illetve megtartása érdekében kénytelenek egyre nagyobb kedvezményeket adni - idézi a közlemény Horváth Franciskát, a DTZ irodaügynökségi igazgatóját.

A DTZ felmérése szerint a 2010-ben piacra kerülő új kínálat mértéke csökkeni fog a tavalyi és az idei évre várható adatokhoz képest. Ez részben azzal magyarázható, hogy az előző évekhez képest kevesebb irodaház építését indították el 2009-ben, számos fejlesztő pedig előbérleti szerződésekre vár, hogy megkezdje a fejlesztést. A nettó bérbeadások aránya várhatóan alacsony marad, míg a szerződés-újratárgyalások száma nőni fog.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.