2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar építőipari cégek az Eb-rendezés elbukása ellenére is profitálhatnak a rendezvény generálta fejlesztésekből, jóllehet kisebb mértékben, mint ha Magyarország kapta volna meg a jogot. Ám a magyar cégek esélye mind az ukrán, mind a lengyel piacon meglehetősen jó, mivel azt a hagyományos kapcsolataink és a földrajzi közelségünk megalapozta - írja az ITDH szakembereire hivatkozva a Napi Gazdaság.

Az Eb rendezése erőteljes beruházási hullámot indít, amely elsősorban az infrastruktúra (közlekedés, vendéglátás, sport és kapcsolódó létesítmények) területén jelentkezik, de az építőipar mellett az esemény üzleti lehetőséget jelenthet az export-fővállalkozás, árukivitel és beszállítások formájában is. Természetesen azért számítani kell ennek kapcsán a megerősödő versenyre, ahogyan a jelentősebb tőkeerővel rendelkező cégek aktivitásának erősödésére és persze a finanszírozási nehézségekre is - tették hozzá.

Ugrásra készen figyeli az Eb-vel kapcsolatos üzleti lehetőségeket a Kész Kft. is. Az építőipari vállalat elsősorban az ukrajnai fejlesztésekben venne részt, mivel a piacon már 2002 óta jelen van, s három érdekeltsége, egy vasbetonelemeket gyártó cége és két fejlesztő-kivitelező társasága is van az országban.

Kevésbé optimista a magyar vállalkozások lehetőségeit illetően Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyebek mellett a 2006-os német labdarúgó világbajnokságra (Vb) épült müncheni Allianz Arena 66 ezer ülőhelyét is szállító társaság sokat remélt attól, ha Magyarország és Horvátország rendezhette volna a 2012-es Eb-t, így számukra nagy csalódást jelent, hogy végül nem nyertünk. A szakember szerint a lengyel vállalatok már jó ideje gőzerővel készülnek arra a lehetőségre, hogy országuk rendezi a Eb-t, így mellettük nehéz lesz labdába rúgni. A Pápai Asztalos ettől függetlenül figyelemmel követi majd a fejlesztéseket, hiszen a stadionok székei mellett intézmények, szállodák számára is gyártanak berendezéseket, így akár a kapcsolódó beruházásokban is részt tudnak venni, írja a Napi Gazdaság.

A lengyelországi stadionok építésénél továbbá problémát jelenthet az, hogy becslések szerint Lengyelország uniós csatlakozása, 2004 óta kétmillióan vándoroltak ki munkavállalási céllal - főként Írországba és Nagy-Britanniába -, elsősorban építőipari munkások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!