3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A gázpiac új modelljének bevezetése 2008. július elsejével várható, hat hónappal a villamosenergia-piac teljes liberalizációját követően - mondta el Zarándy Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője kedden, az Institute for International Research (IIR) által szervezett GasCon szakmai konferencián Budapesten.

A villamosenergia-piac 2007. július elsejével megnyílik, mert addig a parlament jóváhagyja az új villamos energia törvény tervezetét, és az részlegesen hatályba is lép. A teljes liberalizáció ténylegesen 2008. január 1-jétől valósul meg. Ezt követően 3-6 hónapon belül, a jövő év közepén nyílhat meg a gázpiac, mert azt érdemes a fűtési szezon utánra időzíteni - magyarázta az osztályvezető.

Önszabályozó piacot ígérnek

Zarándy Tamás szerint Magyarország az európai uniós elvárásoknak megfelelt azzal, hogy a villamos energia- és a gázpiac teljes liberalizációját törvényben 2007. július 1-jétől határozta meg. Új gázipari törvényre van szükség, de a jövőben csak zavarok esetén kell beavatkozni a piac működésébe, egyébként az önszabályozó lesz.

A szakember az önszabályozás példái között a profil-alapú elszámolás kialakítását említette. Ez a kereskedők megállapodásán múlik, és a szabadpiacra lépő kisfogyasztó számára elkerülhetővé tenné, hogy megvásárolja a drága mérőberendezést.

A Gázszolgáltatók Egyesülésének igazgatója, Molnár Gábor ez az elszámolási módszer június végére elkészül. Az adatokat 2006 tavasza óta gyűjtik. Balázs István, a Magyar Energia Hivatal (MEH) osztályvezetője a tanácskozáson az új modellt ismertetve emlékeztetett arra, hogy az európai uniós direktíva szerint az áramellátás alanyi jogon jár, a földgázellátást pedig azok számára kell biztosítani, akikhez a gázvezetéket már kiépítették.

Balázs István a szabadpiacra ki nem lépő fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatási (ESZ) csomagról elmondta: lényegében ez biztosítaná továbbra is a jelenlegi közüzemi szolgáltatáshoz hasonló szolgáltatást. A kérdés, hogy ez meddig maradjon fenn. Molnár Gábor, a Gázszolgáltatók Egyesülésének igazgatója az új modell súlypontjának az átmeneti időszakot nevezte, hogy kellő idő legyen a meglévő kétoldalú szerződések átalakítására.

4,5-8 milliárdos többletköltség

Szilágyi Zsombor, az Emfesz kereskedelmi ügyvezető helyettese hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi 3,2 millió földgázfogyasztó közül 170 ezer nem lakossági fogyasztó, de közülük 160 ezer olyan földgázfelhasználó, akinek fogyasztása lakossági léptékű. Ezek közül pedig 100 ezer a szolgáltató-váltás miatt közbeszerzésre lesz kötelezett a teljes piacnyitás után. Az Emfesz képviselője szerint ez 4,5-8 milliárd forint többletköltséget jelent majd a fogyasztóknak.

Utalt arra, hogy az Emfesz készül a lakossági piac ellátására. Az első lakossági fogyasztók a saját dolgozóik lesznek, akik a közüzemi árnál köbméterenként 50 forinttal olcsóbban kapják majd a földgázt. Megfelelő közüzemi árszabályozási módosításokkal ugyanis a lakosság szabadpiaci ellátása nyereséges lehet.(A lakossági gázszolgáltatás jelenleg nullszaldó körüli gazdálkodást eredményez.)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) irodavezetője, Szemán Barna a regionális piac kialakításának szükségességére hívta fel a figyelmet, mert, a magyar energiapiac önmagában nem elég nagy a valódi verseny kialakításához.

Az egyik résztvevő a gázpiaci liberalizációval kapcsolatban elgondoltatónak nevezte, hogy a villamosenergia-fogyasztásból a szabadpiac részesedése a korábbi 40 százalékról mára mintegy 20 százalékra csökkent, és ez az irányzat folytatódik.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!