2001. november 14. 11:00

A szeptember 11-i terrorakciók hatása elsősorban a budapesti öt - és négycsillagos szállodákban volt érezhető, a vidéki és alacsonyabb kategóriájú hotelek nem jeleztek számottevő lemondásokat.

Az Egyesült Államokból és Japánból érkező turisták száma csökkent, ugyanakkor nyugat-európai országokból és Izraelből közel 27 ezerrel több vendégéjszakát bonyolítottak a szállodák mint egy évvel korábban.

Az idei év első kilenc hónapjában egy külföldi látogató az átlagos tartózkodási idő, vagyis 3,7 nap alatt 138 eurót költött Magyarországon, 17 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - mondta Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium (GM) turisztikai helyettes államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A helyettes államtitkár kiemelte: az első kilenc hónap során az ötcsillagos szállodák összes kapacitása 8,4 százalékkal nőtt, és a szobakihasználtság több mint egy százalékkal bővült. Szeptemberben az Amerikai Egyesült Államokat ért támadás és a légi közlekedés bizonytalanságai miatt kialakult hatás elsősorban a fővárosi öt- és négycsillagos szállodákban jelentkezett. A vidéki szállodák nem jeleztek számottevő lemondásokat, mivel főként az Egyesült Államokból és Japánból csökkent a turisták száma, akik jellemzően a fővárosi magas kategóriájú szállodákat veszik igénybe.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint Japánból és az Egyesült Államokból összesen 19 519 vendégéjszakával regisztráltak kevesebbet a szállodákban, mint 2000 szeptemberében. Ez 16, illetve 27 százalékos csökkenés. Ugyanakkor a többi fontos küldő országból - Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Svájcból, Spanyolországból, Svédországból, Norvégiából és Izraelből - 26 960 vendégéjszakával nagyobb forgalmat bonyolítottak a szállodák.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.