3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

9.700 kisebb-nagyobb boltot ellenőriztek és több mint 186 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a húsvéti élelmiszer-ellenőrzésekkor - tájékoztatott a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH). A fokozott ellenőrzés túlnyúlik a húsvéti ünnepeken, és április 13-ig tart.

Az ellenőrök közel 85 ezer élelmiszert vizsgáltak meg eddig. A fokozott ellenőrzésben több hivatal is részt vesz. Ezen belül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) állat- és növény-egészségügyi, zöldség- és gyümölcs minőség-ellenőrzési, és borvizsgálati ellenőrei 4369 ellenőrzésen vettek részt és 294 esetben bírságoltak, 24 millió forint bírságot kiszabva. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (FVF) munkatársai 595 ellenőrzést végeztek, és összesen 549 esetben 46,5 millió forint értékben bírságoltak.

Az ellenőrzések középpontjában a húsvéti termékek, azaz a füstölt sonka, lapocka, tarja, egyéb pácolt, füstölt, füstölt-főtt, húsok állnak. Jobban odafigyelnek a szakemberek az előfűszerezett húskészítmények, az étkezési tojás, mustár, torma, húsvéti édesipari termékek, szeszipari termékek, üdítőitalok, sütemények, friss zöldségek- és gyümölcsök, a fűszerpaprika, sőt a tojásfestékek állapotára is.

Noha a hatóságok továbbra is sok hiányosságot találtak, összességében az előző évhez képest a helyzet nem romlott. Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált tételek 99 százaléka megfelelő volt. A kereskedők és a gyártók némileg több minőségi és jelölési szabálytalanságot követtek el: a fogyasztóvédelmi vizsgálatok esetében az élelmiszerek 16-18 százalékát kifogásolták a hatóságok ilyen vétségek miatt. Ételmérgezésről, vagy más ilyen megbetegedésről ebben az időszakban nem kaptak jelentést a hatóságok.

Az ÁNTSZ volt a legkeményebb

A húsvéti élelmiszerbiztonsági ellenőrzés során március 19-től április 6-ig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai 4746 ellenőrzést végeztek, 1464 esetben szabtak ki, összesen több mint 118 millió forintnyi bírságot - mondta Molnár Kornélia helyettes országos tisztifőorvos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A bírságok legnagyobb hányadát, 111,556 millió forintot az úgynevezett minőségvédelmi bírság tette ki. A bírságon kívül 270 esetben határozatban kötelezték az ellenőrzött kereskedőt, illetve vendéglátóhelyet a különféle hiányosságok megszüntetésére. Az ellenőrzések április 12-ig tartanak - mondta a helyettes országos tisztifőorvos.

Az MTI kérdésére válaszolva Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője elmondta, hogy az ÁNTSZ által kiszabott bírság azért lényegesen több a társhatóságok által kiszabott bírságok összegénél, mert a tisztiorvosi szolgálatnál dolgozó szakemberek szakképzettségük alapján minden területen "bevethetők". Így az ÁNTSZ az akcióellenőrzés során minden nélkülözhető szakembert az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés elvégzésére tudott átcsoportosítani.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!