Az ellenőrzések középpontjában a húsvéti termékek, azaz a füstölt sonka, lapocka, tarja, egyéb pácolt, füstölt, füstölt-főtt, húsok állnak. Jobban odafigyelnek a szakemberek az előfűszerezett húskészítmények, az étkezési tojás, mustár, torma, húsvéti édesipari termékek, szeszipari termékek, üdítőitalok, sütemények, friss zöldségek- és gyümölcsök, a fűszerpaprika, sőt a tojásfestékek állapotára is.
Noha a hatóságok továbbra is sok hiányosságot találtak, összességében az előző évhez képest a helyzet nem romlott. Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált tételek 99 százaléka megfelelő volt. A kereskedők és a gyártók némileg több minőségi és jelölési szabálytalanságot követtek el: a fogyasztóvédelmi vizsgálatok esetében az élelmiszerek 16-18 százalékát kifogásolták a hatóságok ilyen vétségek miatt. Ételmérgezésről, vagy más ilyen megbetegedésről ebben az időszakban nem kaptak jelentést a hatóságok.
Az ÁNTSZ volt a legkeményebb
A húsvéti élelmiszerbiztonsági ellenőrzés során március 19-től április 6-ig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai 4746 ellenőrzést végeztek, 1464 esetben szabtak ki, összesen több mint 118 millió forintnyi bírságot - mondta Molnár Kornélia helyettes országos tisztifőorvos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
A bírságok legnagyobb hányadát, 111,556 millió forintot az úgynevezett minőségvédelmi bírság tette ki. A bírságon kívül 270 esetben határozatban kötelezték az ellenőrzött kereskedőt, illetve vendéglátóhelyet a különféle hiányosságok megszüntetésére. Az ellenőrzések április 12-ig tartanak - mondta a helyettes országos tisztifőorvos.
Az MTI kérdésére válaszolva Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője elmondta, hogy az ÁNTSZ által kiszabott bírság azért lényegesen több a társhatóságok által kiszabott bírságok összegénél, mert a tisztiorvosi szolgálatnál dolgozó szakemberek szakképzettségük alapján minden területen "bevethetők". Így az ÁNTSZ az akcióellenőrzés során minden nélkülözhető szakembert az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés elvégzésére tudott átcsoportosítani.