<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A Microsoft Corp. elnöke, Bill Gates érdekeltségébe tartozó TerraPower és a japán Toshiba fejlesztési együttműködésre lépett következő generációs, hasadóanyag csere nélkül akár 100 évig is üzemképes atomreaktorok tervezésére - írja a Nikkei gazdasági lap kedd reggeli száma.

Az együttműködés az üzemanyagként szegényített uránt (U-238 izotóp) használó úgynevezett Traveling-Wave Reactor, azaz TWR technológia fejlesztésére irányul. A reaktor kialakítása szükségtelenné teszi moderátorok (grafit, vagy nehézvíz) alkalmazását, ami növeli a technológia biztonságát.

A technológia a TerraPower szellemi terméke. A vállalat a 2000-ben alapított Intellectual Ventures technológia fejlesztő vállalatból fejlődött ki. Célja az új generációs atomreaktor technológia kereskedelmi éretté tétele a 2020-as évekre. A TWR reaktorok teljesítménye a kalkulációk szerint 100 ezertől egymillió kilowattig terjed majd, ami nagyjából összevethető a jelenleg üzemelő atomreaktorok teljesítményével. Mivel a TerraPower nem rendelkezik nukleáris berendezés gyártási ismeretekkel, ezért együttműködés létrehozása mellett döntött egy atomerőmű kivitelező vállalattal. A Toshiba által tervezett "ultrakompakt" 4S-ként ismert (Super-Safe, Small and Simple) hagyományos atomreaktor 30 éves folyamatos üzemidővel rendelkezik. A reaktor teljesítménye elérheti a 10 ezer kilowattot.

A 4S modell a Toshiba tervei szerint az idén ősszel kapja meg a kivitelezési engedélyt az amerikai hatóságoktól, és az első ilyen létesítmény építése akár már 2014-ben is megkezdődhet. A Toshiba szerint a 4S reaktorban alkalmazott technológiának akár 80 százalékát is át lehet vinni a TWR reaktorba.A TWR fejlesztésének legnagyobb kihívása a nukleáris reakcióval szemben hosszú időn keresztül ellenálló anyagok kifejlesztése. Ennek megoldására több mint 10 évet szánnak. Amennyiben az erőfeszítés sikerrel jár, a reaktor tömeggyártását valószínűleg a Toshiba végzi majd.

A gyengített urán szinte teljes egészében az U-238 izotópból áll. Az U-238 sugárzásának felezési ideje 4,5 milliárd év. A gyengített urán az atomipar hulladéka. A világ atomhulladék tárolóiban 1,1 millió tonna gyengített urán fekszik. A mennyiség évente 46 ezer tonnával gyarapodik.

Bill Gates személyes vagyonából tervezi finanszírozni a fejlesztési erőfeszítéseket. 

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.