Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

A Budára tervezett torony rombolni fogja a világörökségi látképet, ha elkészül. A világszervezet arra kéri a kormányt, hogy ezt ne engedje.

Vita nélkül fogadta el a napokban az UNESCO Világörökségi Bizottsága a határozatát, melyben aggályát fejezi ki a Fővárosi Közgyűlés decemberi döntése miatt, ami lehetővé teszi, hogy 120 méteres toronyház épüljön a XI. kerületben a Lágymányosi-öbölnél, írja a Népszava.

a kifogásolt toronyház látványterve

A világszervezet tehát hivatalosan is kimondta, hogy a készülőfélben lévő Garancsi-torony kedvezőtlenül hat a Budapest világörökségi városképére, és arra kérik Magyarországot, hogy fontolja meg, "hogyan tudna a világörökség védelme előnyt élvezni ezelőtt a szabályozás előtt".

A toronyház ellen korábban egy sor építész és a Budapest Világörökségéért Alapítvány is felemelte a szavát, mert az épület kilátszana a Gellért hegy mögül, és a pesti oldalról nézve rontaná a Duna-part látképét. A terveket ráadásul az UNESCO előírásai szerint egyeztetni kellett volna a Világörökség Központtal, ám ez nem történt meg.

A panaszok az illetékeseket nem hatották meg, decemberben a Fővárosi Közgyűlés a saját szakállára megszavazta, hogy a Lágymányosi-öbölben az addigi 65 méterről 120 méterre emeljék a beépíthető magasságot, így adtak zöld utat a Garancsi-toronynak.

Az Világörökségi Bizottság most arra kérte Magyarországot, hogy olyan, jövőre nézve is irányadó döntést hozzon, aminek alapján máskor nem bólinthatnak rá ilyen eltúlzott beruházásra a kulturális világörökségi szempontok figyelembe vétele nélkül. Arra is felszólították Magyarországot, hogy 2017 végéig semmilyen hasonló nagyberuházásra ne adjon engedélyt, addigra fejezi be a munkáját az UNESCO-hoz tartozó műemlékvédelmi világszervezet (ICOMOS) tanácsadói csapata Magyarországon, akik felülvizsgálják az összes tervezett, vagy előkészített fővárosi nagyberuházást. A Lágymányosi-öbölhöz tervezett beruházás miatt pedig a világszervezet azt is javasolja, hogy a magyar fél egy külön, ICOMOS és világörökségi szakértőkből álló küldöttséget is hívjon meg Magyarországra, akik górcső alá veszik a beruházást.

Az ügyben a Népszava megkereste a Miniszterelnökséget, de ők csak arra emlékeztettek, hogy a beruházás nem közvetlenül a világörökségi területen fekszik, az elmarasztaló határozatról pedig "értesítik az illetékes építési hatóságot."

ilyen lesz majd a 120 méteres tornyot is magában foglaló városrész, ha elkészül

A 120 méteres felhőkarcolót is magában foglaló BudaPart beruházás alapkövét júniusban tették le, a Kopaszi gátnál található egykori ipartelep 56 hektáros területén. A placc 2016-ban, eximbankos hitel segítségével lett a Garancsi István-féle Market Építő Zrt.-é, akik 2015-ben alapított ingatlanfejlesztő cégük, a Property Market álmát valósítják meg az építkezéssel. És mivel Garancsi nagyon jóban van Orbán Viktorral, nem valószínű, hogy sírba küldenék a terveket.

Frissítés: a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. az alábbi állásfoglalást küldte el lapunknak: 

"A BudaPartot érintő beruházások, fejlesztések a hatályos jogszabályoknak és törvényi előírásnak megfelelően zajlanak. A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében módosult a Budapesti Fővárosi Rendezési Szabályzata, lehetővé téve egy 120 méteres magasház megvalósítását a területen. A szabályozás a világörökségre vonatkozó előírások maradéktalan betartásával született, a tervezett toronyház helyzetéből és magassági méretéből adódóan, minden jelentős budapesti nézőpontból a város táji és épített örökségéhez harmonikusan igazodik, továbbá a világörökségi terület egységes látképét nem érinti, azt nem változtatja meg. A magasépület a Főváros világörökségi zónájától több mint egy kilométeres távolságban helyezkedik el, így a javasolt 120 méter magas toronyház nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához. A magasház helyének kijelölését egy összetett (városképi, turisztikai, örökségvédelmi, közlekedési, illetve árnyékhatással kapcsolatos) szempontrendszer alakította, karakteres szimbólumként tovább erősíti az átalakuló városrész egyetemi tudásközpont, technológiai park, magas hozzáadott értéket termelő irodapark, lakó- és egyetemváros jellegét." 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.