Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Oroszországban az új, tengeri olaj- és gázlelőhelyeket arányosan elosztják az állami Rosznyefty olajtársaság és a szintén állami többségű Gazprom földgázipari vállalat közölt - írta a moszkvai Vedomosztyi című lap hétfőn, az államfő és a kormányzati illetékesek hét végi egyetértéséről tudósítva.

A még szét nem osztott tengeri lelőhelyeket zárt árveréseken ajánlják majd fel. Így bizonyára kevesebb lesz a közvetlen bevétel a költségvetésbe, de váratlan nyertesekre sem kell számítani, írta a lap. Elemzők szerint ez az elhatározás már régóta érett: része ez a Kreml törekvésének, hogy kiterjessze az állami ellenőrzést a természeti erőforrások fölött - írta a Vedomosztyi.

A folyamat a magánkézben volt Jukosz olajtársaság tönkretételével kezdődött, és az orosz olajtermelés egyharmadának tényleges újraállamosításával folytatódott. A Jukosz fő termelő egységét 2004. decemberben a cég adóhátraléka miatt elárverezték, és azt a Rosznyefty szerezte meg. Az orosz állam 2005 nyarán a Gazpromban is kissé ötven százalék fölé tornászta a részesedését több mint 39 százalékról, oly módon, hogy az állami tulajdonú Rosznyeftyegaz holding - amelybe korábban a kormány bevitte az állami Rosznyefty olajcéget - 10,7 százalékot vásárolt a Gazpromból annak leányvállalataitól.

Az orosz kormány a már meglévő tengeri lelőhelyeket is igyekszik visszaszerezni, ilyen például a Szahalin-2, amelynek felét a Gazprom nemrég megvette a Shelltől és annak japán partnereitől, miután hónapokon át környezetvédelmi kifogásokkal nehezítette a tulajdonosok életét. Szakértők szerint az évszázad második felében a tengeri lelőhelyeken növekedhet az orosz olaj- és földgáztermelés, miután a szibériai mezők fokozatosan kimerülnek.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.