TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tovább folytatja érdekeltségei értékesítését a BP: a brit olajipari konszern a napokban az argentin Pan American Energyben meglévő részesedésén adott túl. A cég összesen 30 milliárd dollár bevételt remél a cégeladásokból, amelyek célja, hogy fedezni tudja a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa mintegy 40 milliárd dollárra rúgó költségeit. Mfor.hu háttér.

Mintegy hétmilliárd dollárért eladja az argentin Pan American Energy olajipari cégben meglévő hatvan százalékos részesedését a British Petrol (BP), közölte vasárnap a brit konszern. 

A vevő a buenos airesi székhelyű Bridas, amely így teljes egészében birtokolja majd a Pan American Energyt. Érdekesség, hogy az üzlettel gyakorlatilag Kína növeli befolyását a dél-amerikai piacon, a Bridas ugyanis ötven százalékban a Cnooc nevű kínai állami konszern tulajdona.

30 milliárdért ad el cégeket a BP

Az argentin társaság eladásával a BP folytatja érdekeltségei egy részének értékesítését, amelyből 2011 végéig összesen 30 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon 6330 milliárd forint) bevételt remél. A kiárusítás célja, hogy fedezni tudja a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa 40 milliárd dolláros (8440 milliárd forint) kárköltségeit.

A Financial Times Deutschland szerint a cég eddig - az argentin üzletet is beszámítva - 21 milliárd dollár értékben adott el érdekeltségeket. Az alaszkai és egyiptomi projektek értékesítéséből például hétmilliárd dollár, a kolumbiai olajmezők eladásából pedig kétmilliárd dollár bevétele származott. A BP emellett búcsút intett venezuelai és vietnami üzletrészeinek is, amelyeket az orosz TNK vett meg mintegy kétmilliárd dollárért.

Mindezeken túl Afrikában is kiárusít a brit vállalat: Namíbiában, Botswanában és Zambiában a rivális Puma Energynek adja el üzemanyag-értékesítési hálózatát, valamint Malawiban és Tanzániában is megvált egyes üzletrészektől.        

"Jelenleg is folyik további vállalatrészek eladásának előkészítése. Ezek más cégek számára magasabb stratégiai értékkel bírnak, mint számunkra" - mondta Bob Dudley, a BP közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója.

Erre megy el a 40 milliárd     

A 40 milliárd dolláros kárköltségek legnagyobb részét egy 20 milliárd dolláros segélyalap viszi el, amely az olajömlés által kárt szenvedett helyi vállalkozók, például szálloda-üzemeltetők és halászok kártalanítására szolgál. Emellett a BP-nek kell megtérítenie a katasztrófa elhárításának, valamint a mentőmunkálatoknak a kiadásait is, és lehetséges, hogy a civilek által indított perek is több milliárd dollárral terhelik majd meg a cég kasszáját.

Ráadásul az amerikai kormány valószínűleg súlyos büntetést fog kiszabni a cégre, amelyet az a veszély is fenyeget, hogy elveszítheti tengeri olajfúrási engedélyeit az USA-hoz tartozó vizeken.

Az USA legnagyobb természeti katasztrófája

Mint ismert, a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony április 22-én süllyedt el a Mexikói-öbölben - a tornyot a svájci Transocean nevű cég üzemeltette, a fúráshoz fűződő jogokkal azonban a BP rendelkezik.

A tizenegy halálos áldozatot követelő robbanás nyomán mintegy 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, ami minden idők legnagyobb olajkatasztrófáját és az USA történetének legjelentősebb természeti katasztrófáját okozta. A szivárgást július közepén sikerült megállítani, a sérült kutat pedig szeptember 19-én zárták le véglegesen, adta hírül korábban az MTI.

A BP világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta négymillió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a tragédia miatt azonban az idei második negyedévet veszteséggel zárta. Az adózás utáni eredmény mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.

W. B.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.