4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Tovább folytatja érdekeltségei értékesítését a BP: a brit olajipari konszern a napokban az argentin Pan American Energyben meglévő részesedésén adott túl. A cég összesen 30 milliárd dollár bevételt remél a cégeladásokból, amelyek célja, hogy fedezni tudja a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa mintegy 40 milliárd dollárra rúgó költségeit. Mfor.hu háttér.

Mintegy hétmilliárd dollárért eladja az argentin Pan American Energy olajipari cégben meglévő hatvan százalékos részesedését a British Petrol (BP), közölte vasárnap a brit konszern. 

A vevő a buenos airesi székhelyű Bridas, amely így teljes egészében birtokolja majd a Pan American Energyt. Érdekesség, hogy az üzlettel gyakorlatilag Kína növeli befolyását a dél-amerikai piacon, a Bridas ugyanis ötven százalékban a Cnooc nevű kínai állami konszern tulajdona.

30 milliárdért ad el cégeket a BP

Az argentin társaság eladásával a BP folytatja érdekeltségei egy részének értékesítését, amelyből 2011 végéig összesen 30 milliárd dollár (jelenlegi árfolyamon 6330 milliárd forint) bevételt remél. A kiárusítás célja, hogy fedezni tudja a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa 40 milliárd dolláros (8440 milliárd forint) kárköltségeit.

A Financial Times Deutschland szerint a cég eddig - az argentin üzletet is beszámítva - 21 milliárd dollár értékben adott el érdekeltségeket. Az alaszkai és egyiptomi projektek értékesítéséből például hétmilliárd dollár, a kolumbiai olajmezők eladásából pedig kétmilliárd dollár bevétele származott. A BP emellett búcsút intett venezuelai és vietnami üzletrészeinek is, amelyeket az orosz TNK vett meg mintegy kétmilliárd dollárért.

Mindezeken túl Afrikában is kiárusít a brit vállalat: Namíbiában, Botswanában és Zambiában a rivális Puma Energynek adja el üzemanyag-értékesítési hálózatát, valamint Malawiban és Tanzániában is megvált egyes üzletrészektől.        

"Jelenleg is folyik további vállalatrészek eladásának előkészítése. Ezek más cégek számára magasabb stratégiai értékkel bírnak, mint számunkra" - mondta Bob Dudley, a BP közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója.

Erre megy el a 40 milliárd     

A 40 milliárd dolláros kárköltségek legnagyobb részét egy 20 milliárd dolláros segélyalap viszi el, amely az olajömlés által kárt szenvedett helyi vállalkozók, például szálloda-üzemeltetők és halászok kártalanítására szolgál. Emellett a BP-nek kell megtérítenie a katasztrófa elhárításának, valamint a mentőmunkálatoknak a kiadásait is, és lehetséges, hogy a civilek által indított perek is több milliárd dollárral terhelik majd meg a cég kasszáját.

Ráadásul az amerikai kormány valószínűleg súlyos büntetést fog kiszabni a cégre, amelyet az a veszély is fenyeget, hogy elveszítheti tengeri olajfúrási engedélyeit az USA-hoz tartozó vizeken.

Az USA legnagyobb természeti katasztrófája

Mint ismert, a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony április 22-én süllyedt el a Mexikói-öbölben - a tornyot a svájci Transocean nevű cég üzemeltette, a fúráshoz fűződő jogokkal azonban a BP rendelkezik.

A tizenegy halálos áldozatot követelő robbanás nyomán mintegy 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, ami minden idők legnagyobb olajkatasztrófáját és az USA történetének legjelentősebb természeti katasztrófáját okozta. A szivárgást július közepén sikerült megállítani, a sérült kutat pedig szeptember 19-én zárták le véglegesen, adta hírül korábban az MTI.

A BP világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta négymillió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a tragédia miatt azonban az idei második negyedévet veszteséggel zárta. Az adózás utáni eredmény mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.

W. B.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!