2009. augusztus 14. 14:31

A gyenge gazdasági teljesítmény 2009 második negyedévében Európa-szerte csökkentették a bérleti díjakat minden ingatlanszektorban. – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) európai bérleti díjakat és hozamokat vizsgáló jelentéséből. A közgazdászok rövidtávú várakozásai szerint az aktivitás a legtöbb európai piacon csökkent az elmúlt hónapokban, ez pedig hatással van a bérlői piac feltételeire és a bérleti díjak változásaira.

A főbb tendenciákat összegezve Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója így nyilatkozott: "Az ingatlanok értékének csökkenését Európa-szerte túlnyomórészt a hozamok növekedése hozta. Habár ma már egyértelműen olyan korszakhoz érkeztünk, ahol a bérleti díjak állnak az ingatlanértékek korrekciói mögött."

"A negyedév európai hozamadatai kifejezetten érdekesek. Még túl korai lenne jelezni az emelkedő hozamok időszakának végét, de a hozamnövekedés mértéke és elterjedtsége most sokkal gyengébb, mint amit a korábbi időszakokban láthattunk. Míg a befektetések mértéke viszonylag alacsony maradt, növekvő érdeklődés figyelhető meg a piac számos területén, amit a már megtörtént újraárazás támogat." – tette hozzá Holberton.

Bérleti díjak

A CB Richard Ellis EU-15 első osztályú irodaingatlanokra vonatkozó bérleti díj-indexe 2,9 százalékkal esett 2009 második negyedében, összesen 8,6 százalékot csökkenve egy év alatt. A 49 vizsgált piacot tekintve 26-ban mozdultak lefelé a bérleti díjak, 23-ban változatlanok maradtak és egyetlen városban sem nőttek. A legnagyobb csökkenés Kijevben (-25%, 360 dollár/m2/év-re) és Moszkvában (-16%, 1000 dollár/m2/év-re) következett be. Számos más közép-kelet-európai piacon szintén estek a díjak, ahogyan Londonban, Madridban, Dublinban és Oslóban is, míg a Hollandiában és Németországban relatíve stabilak maradtak.

A bérleti díjak mozgása a két másik szektorban jóval visszafogottabban alakult: a CBRE EU-15 kiskereskedelmi (ún. „retail”) ingatlanokra vonatkozó bérleti díj-indexe stabil maradt a második negyedévben, és az egész elmúlt évet tekintve is csak csekély elmozdulást produkált. Mindazonáltal a 42 vizsgált helyszínből 14-ben némi lejtmenet volt tapasztalható a második negyedévben, főleg számos brit városban és olyan közép-kelet-európai piacokon, mint Budapest, Bukarest és Belgrád, amelyek mindegyikében kétszámjegyű díjesés következett be. Egyedül Frankfurtban emelkedtek a díjak a második negyedévben.

A CBRE EU-15 ipari ingatlanokra vonatkozó bérleti díj-indexe 1,5 százalékkal csökkent a negyedévben és 5,3 százalékkal az elmúlt egy év során. Ez szinte elfedi az a tényt, hogy 41 helyszínből 25-ben a felmérés nem tapasztalt díjváltozást az első osztályú ipari ingatlanok piacain. A csökkenő bérleti díjakat felmutató 16 város közül a spanyol, a belga és az ír helyszínek szenvedtek el jelentősebb esést.

Hozamok

Az elmúlt évben szinte mindenhol nőttek a hozamok, 2009 második negyedében azonban már változatosabb képet mutat a hozamemelkedés Európában. Az ipari és a kiskereskedelmi ingatlanok piacára jellemző hozamindexek 0,1 százalékpontos növekedést könyvelhettek el, míg az irodapiaci hozamindex gyakorlatilag változatlan maradt. A CBRE EU-15 minden ingatlanszektort tartalmazó átlagindexe csupán 0,02 százalékponttal emelkedve 6,13 százalékra nőtt a második negyedévben, jelentősen alulmúlva az elmúlt négy negyedév trendjét, amely átlagosan 1,03 százalékpontos emelkedést mutatott.

Az CBRE EU-15 irodapiaci hozamindexe 0,02 százalékpontot esett az elmúlt negyedévben, bár még így is 0,8 százalékponttal haladja meg egy évvel korábbi szintjét. A 49 helyszínből 11-ben nőtt a hozam, 5-ben csökkent és 33-ban változatlan maradt. A legtöbb nyugat-európai nagyvárosban nem történt változás, bár Párizsban 0,25 százalékpontos rekord-esés született, Glasgow-val és Edinburgh-val egyetemben. A legnagyobb hozamemelkedés Kijevben (1 százalékponttal 15%-ra) és Moszkvában (0,5 százalékponttal 12 %-ra) történt.

A kiskereskedelmi ingatlanok hozamindexe kismértékben nőtt a negyedév során: az EU-15 index 0,05 százalékpontot emelkedett, és így 0,74 százalékponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintjét. A legtöbb esetben (42 városból 32-ben) a hozamok változatlanok maradtak. A 10 másik város közül Budapesten (1 százalékponttal 7,75%-ra) és Szófiában (1 százalékponttal 8%-ra nőtt legjobban a hozam, de a régió más városaiban (Moszkva, Prága és Pozsony) is emelkedett.

Az ipari ingatlanok EU-15 hozamindexe 0,1 százalékponttal nőtt a negyedévben, és így 1,04 százalékponttal magasabb az egy évvel ezelőtti mértékénél. A 41 város közül 23-ban nőttek a hozamok, különösen Dubaiban (2 százalékpont), Szófiában, Barcelonában és Kijevben (1-1 százalékpont). Az újraárazást követően két brit városban csökkenésnek indultak a hozamok: Birminghamben és Manchesterben 0,1-0,1 százalékponttal egyaránt 8,25 százalékra.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.