2012. november 7. 12:31

A nemzetközi Coface-csoport hetedik alkalommal tette közzé Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatainak rangsorát, a CEE TOP 500-at, a listán 65 magyar vállalat szerepel, amelyek az összforgalom alapján 86,1 milliárd euró nettó árbevétel mellett együttesen 3,1 milliárd euró nyereséget értek el 2011-ben. A rangsorban a Mol a stabil második helyét annak köszönheti, hogy egy év alatt több mint 24 százalékkal növelte forgalmát.

A Coface MTI-hez eljutatott közleménye idézi Szilágyi Pétert, a Coface Hungary vezető elemzőjét, aki közölte: Magyarország összességében a harmadik helyet foglalja el a Coface CEE TOP 500 listáján mind a vállalatok számát, mind azok összforgalmát, nettó nyereségét és létszámát tekintve.

Kiemelte: az első húsz közé viszont csak két magyarországi székhelyű vállalat, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és az Audi Hungária Motor Kft. tudott bejutni, előbbi 17,1 milliárd eurós forgalommal a második, utóbbi 4,7 milliárd eurós forgalommal a 11. helyet foglalja el.

Az összeállítás szerint tovább csökkent viszont a magyar cégek nyeresége, a 65 listán szereplő vállalat nettó profitja 2010-hez képest tavaly 215 százalékkal esett vissza.

A legnagyobb nyereséget a lista 21. helyét elfoglaló GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. könyvelte el 2011-ben 286,1 millió euróval, a második az Audi (237,2 millió euróval) majd a Mol következik (185 millió euróval).

Érdekesség, hogy a listán szereplő összes cég közül a második legnagyobb nyereségnövekedést egy év alatt a 224. helyen álló Wizz Air Hungary Légiközlekedési Kft. produkálta, amelynek 53,1 ezer eurós profitja 5822 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Szilágyi Péter kiemelte: a listán szembeötlő a lengyel cégek "uralma" mind az összforgalom, mind pedig árbevétel tekintetében.

Az első húszból nyolc vállalat működik Lengyelországban, a Coface CEE TOP 500 lista első helyén 24,1 milliárd eurós forgalommal változatlanul a Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. áll. Az árbevétel arányos nyereség alapján viszont már összességében a cseh vállalatok bizonyultak a legjobbnak 2011-ben, közülük a legelőkelőbb, 4. helyen a Škoda Auto a.s. található 9 milliárd euró feletti összforgalommal.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb cégeinek a rangsorát először 2006-ban publikálta a nemzetközi Coface-csoport. A Top 500 lista a régió 13 államának (Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) vállalatait hasonlítja össze az eladásokból származó bevételek és nyereség mellett a foglalkoztatottak számának alakulása alapján.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.