3p

A nemzetközi Coface-csoport hetedik alkalommal tette közzé Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatainak rangsorát, a CEE TOP 500-at, a listán 65 magyar vállalat szerepel, amelyek az összforgalom alapján 86,1 milliárd euró nettó árbevétel mellett együttesen 3,1 milliárd euró nyereséget értek el 2011-ben. A rangsorban a Mol a stabil második helyét annak köszönheti, hogy egy év alatt több mint 24 százalékkal növelte forgalmát.

A Coface MTI-hez eljutatott közleménye idézi Szilágyi Pétert, a Coface Hungary vezető elemzőjét, aki közölte: Magyarország összességében a harmadik helyet foglalja el a Coface CEE TOP 500 listáján mind a vállalatok számát, mind azok összforgalmát, nettó nyereségét és létszámát tekintve.

Kiemelte: az első húsz közé viszont csak két magyarországi székhelyű vállalat, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és az Audi Hungária Motor Kft. tudott bejutni, előbbi 17,1 milliárd eurós forgalommal a második, utóbbi 4,7 milliárd eurós forgalommal a 11. helyet foglalja el.

Az összeállítás szerint tovább csökkent viszont a magyar cégek nyeresége, a 65 listán szereplő vállalat nettó profitja 2010-hez képest tavaly 215 százalékkal esett vissza.

A legnagyobb nyereséget a lista 21. helyét elfoglaló GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. könyvelte el 2011-ben 286,1 millió euróval, a második az Audi (237,2 millió euróval) majd a Mol következik (185 millió euróval).

Érdekesség, hogy a listán szereplő összes cég közül a második legnagyobb nyereségnövekedést egy év alatt a 224. helyen álló Wizz Air Hungary Légiközlekedési Kft. produkálta, amelynek 53,1 ezer eurós profitja 5822 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Szilágyi Péter kiemelte: a listán szembeötlő a lengyel cégek "uralma" mind az összforgalom, mind pedig árbevétel tekintetében.

Az első húszból nyolc vállalat működik Lengyelországban, a Coface CEE TOP 500 lista első helyén 24,1 milliárd eurós forgalommal változatlanul a Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A. áll. Az árbevétel arányos nyereség alapján viszont már összességében a cseh vállalatok bizonyultak a legjobbnak 2011-ben, közülük a legelőkelőbb, 4. helyen a Škoda Auto a.s. található 9 milliárd euró feletti összforgalommal.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb cégeinek a rangsorát először 2006-ban publikálta a nemzetközi Coface-csoport. A Top 500 lista a régió 13 államának (Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) vállalatait hasonlítja össze az eladásokból származó bevételek és nyereség mellett a foglalkoztatottak számának alakulása alapján.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!