<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékét jogszabály tartalmazza. Kiterjesztő értelmezésük csakis a jogszabályban meghatározott esetekben és módon lehetséges - idézi a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntését a Világgazdaság.

Az ügy villanyszerelő felperese üveggyárban dolgozott 35 évig. Volt diszpécser, csoportvezető, de mindig ugyanazokat a feladatokat végezte, azzal az eltéréssel, hogy adminisztratív teendőket is el kellett látnia. Arra számított, hogy szolgálati idejét korkedvezményes szolgálati időként ismerik el, de a nyugdíj-igazgatóság másként vélekedett, mondván: munkakörei nem szerepelnek a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékében. A villanyszerelő a bíróságtól kérte annak megállapítását, hogy korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott - számol be a Világgazdaság.

A munkaügyi bíróság új határozat hozatalára kötelezte a nyugdíj-igazgatóságot. Ítéletét azzal indokolta, hogy a felperes által betöltött munkakörök egyike sem szerepel ugyan a korkedvezményes munkakörök jegyzékében, azonban az eset elbírálásánál nem lehet csupán a munkaköri elnevezések mechanikus egybevetésére szorítkozni. Az egyes munkakörökkel járó tényleges feladatokat és munkavégzést is vizsgálni kell. A bíróság - a tanúk meghallgatása után - arra következtetett, hogy a felperes által betöltött munkakör csupán elnevezésében különbözött a jegyzékben szereplő foglalkozástól - írja a Világgazdaság.

Az alperes az ítélet felülvizsgálatát kérte az LB-től, amely rámutatott: a munkaügyi bíróság az igazgatóság számára kötelezően alkalmazandó útmutatásként írta elő, hogy a felperes munkakörét azonosnak vegye az adott címszó alatt feltüntetett munkakörökkel. Ilyen kötelező útmutatást azonban nem adhatott volna. Az "azonos" kritérium a "mindenben való megfelelést" jelenti. Így a munkaügyi bíróság jogszabályba ütköző módon, kiterjesztően értelmezte a jegyzékben szereplő munkakört - mondta ki az LB.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.